Η μεγάλη μάχη της τρίτης αξιολόγησης δεν θα είναι – όπως όλα δείχνουν – δημοσιονομική. Αφού το μόνο μέτωπο που απομένει σε αυτό το πεδίο είναι οι διαπραγματεύσεις για το ύψος και για τη «διανομή» του μερίσματος που θα κορυφωθούν μέσα στην προσεχή εβδομάδα.

[the_ad id=”46371″]

 

Το οικονομικό επιτελείο επιθυμεί να κλείσει με τον Προϋπολογισμό που κατατίθεται στις 21 Νοεμβρίου στη Βουλή. Τι συμβαίνει όμως με τα προαπαιτούμενα; Το… τρέξιμο για τον Προϋπολογισμό συμβαίνει ούτως ώστε να αφιερωθεί απερίσπαστο το οικονομικό επιτελείο στις τηλεδιασκέψεις για τις εκκρεμότητες της τρίτης αξιολόγησης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τελευταία καταγραφή που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα έδειξε ένα ποσοστό ετοιμότητας στα προαπαιτούμενα της τάξης του 25%. Δηλαδή περίπου 3 στα 4 προαπαιτούμενα φαίνονταν να είναι στον… δρόμο ή να μην έχουν γίνει.

Η ελληνική πλευρά, πάντως, την ίδια περίοδο παρείχε στοιχεία για ελαφρά υψηλότερες «επιδόσεις» στο 28-30%. Έκανε, όμως, σαφές ότι ο μεγάλος «όγκος» των προαπαιτουμένων μπορεί να ικανοποιηθεί σε λίγες ημέρες. Όταν δηλαδή υπάρξουν και οι σχετικές συνολικές αποφάσεις για την τεχνική συμφωνία. Αυτό αναμένεται να συμβεί με την κάθοδο των κλιμακίων στην Αθήνα.

[the_ad id=”46274″]

 

Αυτά είναι τα μεγάλα μέτωπα στα προαπαιτούμενα

Ένα τεράστιο «αγκάθι» είναι αυτό των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Κατ’ επέτκταση και της πλατφόρμας που περιμένουν οι δανειστές την 29η Νοεμβρίου. Υπάρχουν όμως και άλλα μέτωπα στην τρίτη αξιολόγηση, που «ζυγίζουν» περισσότερο.

Το άλλο «αγκάθι» είναι αυτό των ιδιωτικοποιήσεων. Οι δανειστές θεωρούν πλέον δεδομένο ότι χωρίς κάποια ανατροπή δεν θα καταστεί εφικτός ο στόχος για έσοδα 5,9 δισ. ευρώ έως και τον Αύγουστο του 2018. Αναζητούν, λοιπόν, μέθοδο επιτάχυνσης ή δεσμεύσεων για το… μέλλον.

Υπάρχουν όμως και δικαστικά ζητήματα, στα οποία η λύση δεν είναι τόσο απλή. Η κυβέρνηση θα κληθεί να δώσει διαβεβαιώσεις για το θέμα της ανεξαρτησίας της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και της δίωξης του κ. Γεωργίου. Καθώς και για την υπόθεση των διώξεων για τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ.

«Αγκάθια» καταγράφονται και αναφορικά με τα κοινωνικά επιδόματα και τις παρεμβάσεις στις αγορές. Αλλά και με τις φορολογικές παρεμβάσεις με επίκεντρο τις αντικειμενικές και βέβαια το εργασιακό.

Ο χρόνος κυλά…

Πολιτικά, το επόμενο μεγάλο ραντεβού είναι το EWG της 27ης Νοεμβρίου, το οποίο λαμβάνει χώρα παράλληλα σχεδόν με την έναρξη της καθόδου των θεσμών στην Αθήνα. Επισήμως ο χρόνος λήγει στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, όταν θεωρητικά θα πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα για μία επί της αρχής συμφωνία…

Βεβαίως, επισήμως ο χρόνος τελειώνει τον Ιανουάριο καθώς αυτό που θέλουν η κυβέρνηση και οι θεσμοί είναι ένα «καθαρό τοπίο» για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το γαλλικό κλειδί στο χρέος, για το ΔΝΤ και τις πιθανές νέες παρεμβάσεις.

Πηγή: capital.gr

[the_ad id=”46371″]

[the_ad id=”46704″]

[the_ad id=”46715″]