Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με την οποία εκφράζει την αγανάκτησή της εξέδωσε η ΕΣΑμεΑ, για την παντελή έλλειψη πρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση των καταστροφών από τις πρόσφατες θεομηνίες, που έχουν υποστεί οι πληγείσες οικογένειες που έχουν μέλη άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση.

[the_ad id=”46371″]

 

Είναι γεγονός ότι τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειες που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριά αναπηρία, είναι οι πρώτοι που θίγονται σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, όπως φυσικές καταστροφές, σεισμούς, πλημμύρες λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων κ.α.
Αντί για πρόσθετα μέτρα στήριξης, στην τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, δεν έχει γίνει καμία αναφορά στις οικογένειες αυτές.
Η ΕΣΑμεΑ ζητά επιτακτικά να παρθούν άμεσα μέτρα, όπως αυτά που περιγράφονται στην επιστολή προς τον πρωθυπουργό. Ενδεικτικά:
– Πλήρης αποκατάσταση από τον ΕΟΠΥΥ όλου του ιατρικού εξοπλισμού, όπως τεχνικά βοηθήματα, μηχανήματα, αναπηρικά αμαξίδια κ.α, που καταστράφηκαν από τις πλημμύρες, χωρίς καμία οικονομική συμμετοχή των δικαιούχων.

[the_ad id=”46371″]

  • Μηδενική συμμετοχή των ασφαλισμένων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες και των μελών των οικογενειών τους στα συνταγογραφούμενα φάρμακα και στα τεχνικά βοηθήματα, στα είδη ειδικής διατροφής και τις βιταμίνες.
  • Διπλασιασμός του επιδόματος που λαμβάνουν τα άτομα με αναπηρία που έχουν πληγεί, για χρονική περίοδο τουλάχιστον 6 μηνών.
  • Στις πληγείσες επιχειρήσεις, στις οποίες ο ιδιοκτήτης τους έχει αναπηρία ή χρόνια πάθηση, ή είναι γονιός παιδιού με αναπηρία, να υπάρξει προσαύξηση 50% στην οικονομική ενίσχυση που θα καταβληθεί.

[the_ad id=”46274″]

ΠΡΟΣ: Τον Πρωθυπουργό της χώρας, κ. Αλέξη Τσίπρα

Ανοιχτή επιστολή της Ε.Σ.Α.μεΑ. με θέμα: «Λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων για την προστασία των ατόμων με  αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, στις περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες θεομηνίες»

Κοιν: «Πίνακας Αποδεκτών

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) – που αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στη χώρα, ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (European Disability Forum) και μέλος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ των Ασθενών (European Patient Forum) – με το παρόν εκφράζει την αγανάκτησή της για την παντελή έλλειψη πρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση των καταστροφών από τις πρόσφατες θεομηνίες, που έχουν υποστεί οι πληγείσες οικογένειες που έχουν μέλη άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση. 

Είναι γεγονός ότι τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειες που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριά αναπηρία, είναι οι πρώτοι που θίγονται σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, όπως φυσικές καταστροφές, σεισμούς, πλημμύρες λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων κ.α.

Ως εκ τούτου, αναμέναμε ότι στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τα μέτρα στήριξης των πληγέντων νοικοκυριών από τις πλημμύρες για την αντιμετώπιση των καταστροφών που έχουν υποστεί, θα υπήρχαν πρόσθετα μέτρα στήριξης για τις οικογένειες που έχουν μέλη άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Αυτό άλλωστε υπαγορεύει και το άρθρο 11 «Καταστάσεις κινδύνου και ανθρωπιστικών κρίσεων» της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, την οποία η χώρα μας μαζί με το προαιρετικό πρωτόκολλό της επικύρωσε με τον Ν.4074/2012 (ΦΕΚ 88 Α΄/11.04.2012), και ως εκ τούτου οφείλει να θέσει σε εφαρμογή σε εθνικό επίπεδο, στο οποίο αναφέρεται το εξής: «Τα Κράτη Μέρη λαμβάνουν, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις τους από το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του διεθνούς δικαίου δικαιωμάτων του ανθρώπου, όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσουν  την προστασία και την ασφάλεια των ΑμεΑ σε καταστάσεις κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων καταστάσεων ένοπλης σύρραξης, ανθρωπιστικών κρίσεων και την εμφάνιση φυσικών καταστροφών».

Αντιθέτως διαπιστώσαμε, ότι στην τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, με τα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση των καταστροφών που έχουν υποστεί τα πληγέντα νοικοκυριά,  δεν έχει γίνει καμία αναφορά για τις οικογένειες αυτές.

Με το παρόν, αναφέρουμε ενδεικτικά, το πλαίσιο των πρόσθετων μέτρων προστασίας που πρέπει να συμπεριληφθούν στα μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί, έτσι ώστε να υπάρξει προστασία των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους:

  1. Στις πληγείσες οικογένειες που έχουν μέλη άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση, να υπάρξει προσαύξηση 50% της οικονομικής ενίσχυσης που θα καταβληθεί, για κάθε μέλος και σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότερα από ένα, άτομα με αναπηρία στην ίδια οικογένεια, να διπλασιάζεται το ποσό αυτό για κάθε άτομο.
  2. Στις πληγείσες επιχειρήσεις, στις οποίες ο ιδιοκτήτης τους έχει αναπηρία ή χρόνια πάθηση, ή είναι γονιός παιδιού με αναπηρία, να υπάρξει προσαύξηση 50% στην οικονομική ενίσχυση που θα καταβληθεί.
  3. Στα πληγέντα άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση που δικαιούνται προνοιακό επίδομα λόγω αναπηρίας, να υπάρξει διπλασιασμός του επιδόματος που λαμβάνουν, για χρονική περίοδο τουλάχιστον 6 μηνών.
  4. Να υπάρξει πλήρης αποκατάσταση από τον ΕΟΠΥΥ όλου του ιατρικού εξοπλισμού, όπως τεχνικά βοηθήματα, μηχανήματα, αναπηρικά αμαξίδια κ.α, που καταστράφηκαν από τις πλημμύρες, σε άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση, χωρίς καμία οικονομική συμμετοχή των δικαιούχων.
  5. Μηδενική συμμετοχή των ασφαλισμένων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες και των μελών των οικογενειών τους στα συνταγογραφούμενα φάρμακα και στα τεχνικά βοηθήματα, στα είδη ειδικής διατροφής και τις βιταμίνες.
  6. Άμεση αντικατάσταση των ιδιωτικών μεταφορικών μέσων (αυτοκινήτων) που έχουν καταστραφεί από τις πλημμύρες και ανήκουν σε άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση ή σε γονείς παιδιών με αναπηρία.
  7. Άμεση αποκατάσταση των υλικών ζημιών που έχουν υποστεί δημόσιες δομές εκπαίδευσης που φοιτούν άτομα με αναπηρία και γενικά, σε όλες τις δημόσιες δομές που παρέχουν υπηρεσίες ή προγράμματα σε άτομα με αναπηρία.
  8. Στα δάνεια για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν υποστεί από τις πλημμύρες, τα οποία θα δοθούν σε οικογένειες που έχουν μέλη άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση, να υπάρχουν ευνοϊκότεροι όροι, καθώς και να διασφαλιστούν οι προδιαγραφές προσβασιμότητας.
  9. Απαλλαγή όλων των πληγέντων ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, ανεξαρτήτως κατηγορίας αναπηρίας και των οικογενειών που βαρύνονται φορολογικά με άτομα με βαριά αναπηρία, από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και από τον ΕΝΦΙΑ, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια για την α΄ κατοικία.
  10. Να υπάρξει πρόσθετη ενίσχυση από τον ΟΑΕΔ και στήριξη στα πληγέντα άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και στους γονείς που έχουν παιδιά με αναπηρία και είναι άνεργοι, για την ένταξή τους στην εργασία.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους γνωρίζουν πολύ καλά τι θα πει άνιση μεταχείριση, αποκλεισμός, φτώχεια και ζητούν το αυτονόητο: προστασία από την ελληνική Πολιτεία, σε περιόδους κρίσεων.

 

Με εκτίμηση


Ο Πρόεδρος

 

Ι. Βαρδακαστάνης

Ο Γεν. Γραμματέας

 

Ι. Λυμβαίος


Πίνακας Αποδεκτών:

 

  • Υπουργικό Συμβούλιο
  • Πρόεδρο Βουλής των Ελλήνων

  • Κοινοβουλευτικές Ομάδες ελληνικού κοινοβουλίου

  • Γραφείο Περιφερειάρχη Αττικής, κας Δούρου

  • Γραφείο Προέδρου ΕΟΠΥΥ, κ. Σ. Μπερσίμη

  • Γραφείο Δημάρχου Μάνδρας

  • Γραφείο Δημάρχου Μεγαρέων

  • Φορείς Μέλη Ε.Σ.Α.μεΑ.

[the_ad id=”46704″]

[the_ad id=”46715″]