Τη διαθεσιμότητα βίντεο τα οποία δείχνουν χαρακτήρες από παιδικά προγράμματα να επιδίδονται σε βίαιες ή σεξουαλικής φύσεως δραστηριότητες πρόκειται να περιορίσει το YouTube.

Όπως αναφέρει το BBC, σε blog post της περασμένης εβδομάδας ο συγγραφέας Τζέιμς Μπριντλ υπογράμμιζε ότι το YouTube ήταν γεμάτο από «περίεργα» και ακατάλληλα βίντεο τα οποία προορίζονταν για παιδιά.

Το YouTube ανακοίνωσε πως ήδη εμποδίζει τέτοιου είδους βίντεο να αποκομίζουν διαφημιστικά έσοδα, τονίζοντας πως η ομάδα του «αποτελείται από γονείς που είναι αφοσιωμένοι στη βελτίωση των εφαρμογών μας και στο να γίνονται τα πράγματα σωστά». Ωστόσο, οι επικριτές λένε πως δεν αρκεί το YouTube να περιμένει οι θεατές να αναφέρουν τέτοια βίντεο.

 

Το φαινόμενο των δημιουργών βίντεο που προβάλλουν χαρακτήρες όπως η «Πέππα το Γουρουνάκι» σε βίαιες ή σεξουαλικής φύσης δραστηριότητες, με σκοπό να τρομάζουν τα παιδιά, έχει αναφερθεί επανειλημμένα στο παρελθόν, ωστόσο το blog post του Μπριντλ πήγε παραπέρα, κάνοντας λόγο για μια «κουνελότρυπα» στο υλικό για παιδιά στο YouTube, με παραδείγματα βίντεο τα οποία ακόμα και αν δεν ήταν βίαια ή σεξουαλικής φύσης, ήταν «σκοτεινά», και γενικά ακατάλληλα. Σε πολλές περιπτώσεις φαινόταν ότι τα βίντεο είχαν φτιαχτεί με αλγορίθμους ειδικά για να εκμεταλλεύονται δημοφιλή trends. Πολλά από αυτά χρησιμοποιούσαν δημοφιλείς χαρακτήρας όπως ο Σπάιντερμαν, η Έλσα του «Frozen» κ.α., και είχαν θεαθεί εκατομμύρια φορές. «Κάποιος ή κάτι ή κάποιος συνδυασμός ανθρώπων και πραγμάτων χρησιμοποιεί το YouTube για να τρομάζει, προκαλεί τραύματα και να κακομεταχειρίζεται παιδιά, αυτοματοποιημένα και σε κλίμακα» έγραψε σχετικά.

Το YouTube τονίζει ότι τέτοια βίντεο εμποδίζονται ήδη να έχουν διαφημιστικά έσοδα, ωστόσο πολλά από αυτά δεν αναφέρονται (report) από θεατές και συνεχίζουν να φέρουν διαφημίσεις. Το YouTube πλέον λέει ότι θα παρέχει περιορισμό ηλικίας σε τέτοια βίντεο εάν αναφέρονται από θεατές, έτσι ώστε να μην είναι δυνατόν να τα βλέπουν άτομα κάτω των 18. Αυτά τα βίντεο (age restricted) εμποδίζονται να εμφανιστούν στην εφαρμογή YouTube Kids, την οποία κυρίως διαχειρίζονται αλγόρθμοι. Επίσης, δεν είναι δυνατή η προβολή τους και στην ιστοσελίδα του YouTube, εκτός και αν ο χρήστης έχει μπει με λογαριασμό ενηλίκου.

 

Σε παρεμφερές πλαίσιο, το YouTube απομάκρυνε περίπου 50.000 βίντεο με τον εξτρεμιστή ισλαμιστή ιεροκήρυκα Ανουάρ αλ Αουλάκι, που σκοτώθηκε σε αεροπορικό πλήγμα από drone το 2011. Ο αλ Αουλάκι ήταν γνωστός για το ότι κήρυττε τη βία ως θρησκευτικό καθήκον, αν και η οικογένειά του δεν δέχεται πως ήταν τρομοκράτης όταν σκοτώθηκε.

Τα μόνα βίντεο που απομένουν με τον αλ Αουλάκι είναι κυρίως ντοκιμαντέρ και αποσπάσματα από δελτία ειδήσεων/ ενημερωτικές εκπομπές, σύμφωνα με τους New York Times. Ο ιεροκήρυκας είχε ανεβάσει πολλά διαφορετικά είδη βίντεο- σε κάποια καλούσε σε βίαιες πράξεις, ενώ σε άλλα μιλούσε για το Ισλάμ και την ιστορία του. Τα περισσότερα από αυτά θεωρείται ότι έχουν πλέον εξαφανιστεί από το YouTube.