Επιμένει στον άμεσο προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το δημόσιο χρέος, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και απειλεί μάλιστα, με αποχώρηση από το ελληνικό πρόγραμμα, εάν δεν υπάρξει παρέμβαση, που θα επαναφέρει το χρέος, σε τροχιά βιωσιμότητας.

Οι χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του Ταμείου Τζέρι Ράις, για την ανάγκη νέων stress tests στις ελληνικές τράπεζες, να επισκίασαν το τελεσίγραφο που απέστειλε στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

«Είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος. Είναι σημαντικό στοιχείο. Αυτό που είπαμε είναι ότι το πρόγραμμα δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς την ελάφρυνση χρέους», είπε ο κ. Ράις.

Πρόσθεσε μάλιστα πως το ΔΝΤ παραμένει στο πρόγραμμα υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν οι όροι και θα υπάρξει η ελάφρυνση χρέους.

Τα μηνύματα που εισέπραξε η ελληνική πλευρά από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι αντικρουόμενα. Αφενός θεωρεί αρνητική εξέλιξη την εμμονή του ΔΝΤ στους νέους ελέγχους των τραπεζών, αφετέρου είναι ιδιαίτερα θετική η εμμονή του, στον άμεσο προσδιορισμό των μέτρων για το χρέος.

[the_ad id=”46274″]

Όπως έχει καταστήσει σαφές το ΔΝΤ, το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και άρα το Ταμείο, δεν μπορεί να συμμετάσχει με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα. Για να διαθέσει κεφάλαια θα πρέπει να προηγηθεί απομείωση του χρέους και θα αποτελεί ένα μοχλό πίεσης προς τους εταίρους της Ευρωζώνης και ειδικά προς τη Γερμανία. Υπενθυμίζεται, πως ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απορρίπτει το αίτημα της ελληνικής πλευράς και του ΔΝΤ για άμεσο προσδιορισμό από τώρα, των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους που θα ληφθούν το 2019. Αντίθετα ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ θέλει τα μέτρα να προσδιοριστούν στη λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018. Η εμμονή του αυτή, εκτός του ότι ωθεί έξω από το ελληνικό πρόγραμμα το ΔΝΤ, εμποδίζει την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές. Στη γνωστοποίηση των μέτρων για το χρέος, θα υποχωρήσουν οι αποδόσεις των ομολόγων και οι δοκιμαστικές εκδόσεις του ΟΔΔΗΧ θα έχουν μεγαλύτερη επιτυχία, μέχρι την οριστική έξοδο, που τοποθετείται τον Αύγουστο του 2018.

Πάντως, η Ελλάδα χρειάζεται τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, από το 2019 και μετά όταν αρχίζουν και αυξάνονται τα τοκοχρεολύσια. Ενδεικτικό είναι πως το 2018 οι πληρωμές χρεολυσίων είναι μόλις 4,5 δισ. ευρώ, αλλά το 2019 εκτινάσσονται σε 13 δισ. ευρώ.

[the_ad id=”46371″]

Πού ποντάρει η Κυβέρνηση

Οι διαδικασίες για το χρέος έχουν παγώσει ενόψει των γερμανικών εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου και το υπουργείο Οικονομικών αναμένει τη διεξαγωγή τους και το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, προκειμένου να εκκινήσει ξανά το ζήτημα.

Ήδη ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν έχει ταχθεί υπέρ της διευθέτησης του χρέους, ενώ πολλά επενδύει η κυβέρνηση στην επίσκεψη στην Αθήνα της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Η επίσκεψη, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί ως προς το χρόνο, αλλά εκτιμάται πως θα γίνει προς τα τέλη του μήνα ή αρχές Οκτωβρίου.

Ωστόσο, η Αθήνα φοβάται και την επίδραση αστάθμητων παραγόντων, όπως είναι η τυχόν συμμετοχή στη νέα κυβέρνηση στη Γερμανία, των Φιλελευθέρων, οι οποίοι τηρούν ιδιαίτερα αρνητική στάση απέναντι στην Ελλάδα, κάτι που έγινε ιδιαίτερα αισθητό και στη συμμετοχή τους στην προηγούμενη Κυβέρνηση (έως το 2013).

Επίσης, καλή εξέλιξη θα ήταν η αποχώρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά επίσης δεν είναι κάτι βέβαιο, παρότι θα διευκόλυνε την Άγκελα Μέρκελ, όχι μόνο στη διαχείριση του ελληνικού ζητήματος, αλλά και γενικότερα, στον επαναπροσδιορισμό του ρόλου της Γερμανίας μέσα στην Ευρωζώνη.

Sofokleousin.gr

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ.
http://91.121.113.129:8028/live

radioaigialeia.com