Οι καιροί αλλάζουν, το ίντερνετ κατέχει δυναμική που μπορεί από το να δημιουργήσει κινήματα μέχρι να ανατρέψει κυβερνήσεις, άλλα και να οπλίσει εν δυνάμει τρομοκράτες.

Το Google, το Facebook, το Twitter και άλλες μεγάλες εταιρίες του διαδικτύου αντιμετωπίζουν την επικείμενη αυστηροποίηση της νομοθεσίας της ΕΕ σχετικά με το ίντερνετ και απαιτείται από αυτές να γίνουν πιο ενεργές ως προς την πρόληψη και την αφαίρεση παράνομου και εξτρεμιστικού περιεχομένου.

Τέτοιο περιεχόμενο συνεχίζει να ευδοκιμεί στο διαδίκτυο παρά τις πολλές προσπάθειες καταστολής και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν παραμένει αμέτοχη. Το εκτελεστικό της σκέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει εκπονήσει νέες κατευθυντήριες γραμμές που θα καθορίζουν λεπτομερώς τους τρόπους με τους οποίους οι επιχειρήσεις πρέπει να αντιμετωπίσουν τέτοια φαινόμενα.

[the_ad id=”46274″]

“Πρέπει να ενεργήσουν αναλόγως για την εξάλειψη του παράνομου περιεχομένου, να εφαρμόσουν αποτελεσματικές διαδικασίες προειδοποίησης και δράσης, ενώ παράλληλα να εγκαθιδρύσουν λειτουργικές παρεμβάσεις τρίτων και να δώσουν προτεραιότητα στις κοινοποιήσεις των αρχών” λέει η Κομισιόν.

Ήδη φέτος, οι εταιρείες των social media έχουν υπογράψει νέο κώδικα δεοντολογίας, σύμφωνα με τον οποίο πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την κατάργηση του παράνομου περιεχομένου από τις πλατφόρμες τους, μέσα σε 24 ώρες. Εκτός από την υιοθέτηση προτάσεων της ΕΕ για την αντιμετώπιση ρητορικής μίσους και άλλου παρομοίου περιεχομένου, οι εταιρείες καταβάλουν και δικές τους προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Τον Ιούνιο, η ΕΕ αναγνώρισε την προσπάθεια που καταβάλλουν οι εταιρείες και ειδικά το Facebook, για τη μείωση του παράνομου περιεχόμενου στο διαδίκτυο. Αλλά η Ένωση δεν αφήνει περιθώρια δράσεων πέρα από τις κατευθυντήριες γραμμές της, οι οποίες πρόκειται να δημοσιευθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου.

[the_ad id=”46371″]

Εάν μέχρι την άνοιξη του 2018 η ΕΕ παραμείνει δυσαρεστημένη με την πρόοδο των social media, το επόμενο βήμα θα είναι να εγκρίνει νόμους που θα υποχρεώνουν τις εταιρείες να αποσύρουν το περιεχόμενο, αλλιώς θα αντιμετωπίζουν κυρώσεις. Ακόμη και αν υπάρξει τέτοια πρόβλεψη στη νομοθεσία, είναι δύσκολο να εφαρμοστεί λόγω της προυπάρχουσας νομοθετικής προστασίας, η οποία παρέχεται στις εταιρίες, σχετικά με την οποιαδήποτε ευθύνη τους, για τα περιεχόμενα χρηστών στις πλατφόρμες τους.

Εν τω μεταξύ, η ΕΕ προτείνει μεθόδους για την επιτάχυνση της αφαίρεσης παράνομου περιεχομένου, μια εξ αυτών είναι η βελτιωμένη αυτοματοποιημένη τεχνολογία ανίχνευσης.
Sofokleousin.gr

[the_ad id=”46704″]

[the_ad id=”46715″]