Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή 27 Αυγούστου η κατασκηνωτική περίοδος για τα κορίτσια Δημοτικού –Γυμνασίου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, καθώς έπειτα από την ολοκλήρωση της πρώτης δεκαετίας και τη διακοπή δύο ετών για ανασύνταξη δυνάμεων και ανανέωση του δυναμικού της, η Πρόνοια και η Αγάπη του Θεού οδήγησε τα βήματα 50 νέων κατασκηνωτριών στο αγαπημένο μετόχι τ’ Ουρανού, το «Όραμα, στα Καλάβρυτα.
Στις εγκαταστάσεις του «Οράματος» τα παιδιά συμμετείχαν σε αθλητικές και δημιουργικές δραστηριότητες, έπαιξαν ομαδικά παιχνίδια, πήραν μέρος σε πρωταθλήματα και καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς, είχαν κινηματογραφικές βραδιές, μαγείρεψαν, κολύμπησαν και ψυχαγωγήθηκαν με ατομικές και ομαδικές παρουσιάσεις. Η Πέμπτη 24η Αυγούστου αποκάλυψε στα νεαρά κορίτσια την εμπειρία της ελληνικής φιλοξενίας και διασκέδασης, καθώς μόνα τους προετοίμασαν τα εδέσματα που πλούσια προσφέρθηκαν τόσο στα παιδιά όσο και στους καλεσμένους τους, ενώ η βραδιά συνεχίστηκε με χορούς, τραγούδια, άφθονα γέλια και παιχνίδια.
Το σημαντικότερο όμως όλων, πέρα από το πλούσιο πρόγραμμα και τις εναλλαγές του, ήταν ότι τα παιδιά προσέγγισαν από τρυφερή ακόμα ηλικία τις αλήθειες και τις αξίες της ορθοδόξου πίστεώς μας «απαλά και απλά», βιώνοντας και επιλέγοντας μόνα τους την αλληλεγγύη, την αγάπη, την αλήθεια, την κατανόηση και την προσφορά.
Σ’ αυτό συνέβαλαν τα αγιογραφικά και η καρδιακή τους προσέγγιση, τα λατρευτικά βιώματα που απλόχερα προσφέρθηκαν, κυρίως όμως η προσέγγιση στα Μυστήρια της Ιεράς Εξομολογήσεως και της Θείας Ευχαριστίας.
Ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ Βενιανάκης, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως μας, ο Πανοσ. Ἀρχιμανδρίτης π. Ευσέβιος Σπανός, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας και ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Πετρόπουλος εξομολόγησαν τις κατασκηνώτριες, οι οποίες, προετοιμασμένες και άξιες, το πρωί της Κυριακής, εκκλησιάστηκαν και μετείχαν των Αχράντων Μυστηρίων στον ιστορικό ναό της Επανάστασης του 1821, στην Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας. Ως λειτουργός, ο π. Ιωακείμ μοιράστηκε με τα παιδιά τη συγκλονιστική αυτή εμπειρία, η οποία κυριολεκτικά εκμηδενίζει τη χρονική απόσταση από τη στιγμή της κήρυξης της ελληνικής επανάστασης του 1821 ως την κατασκηνωτική περίοδο.
Οι κατασκηνώτριες του Οράματος είναι η μύχια προσευχή και αγωνία μας, ο λόγος ο μοναδικός και σπουδαίος ώστε ολοχρονίς να κινητοποιούμε τις δυνάμεις μας αλλά και να μεταλλάσσουμε τις αδυναμίες μας προκειμένου ευλαβικά να τις υποδεχόμαστε ως πολύτιμες εικόνες του Θεού μας. Στόχος μας είναι πάντοτε μια πορεία αναστάσιμη και ελπιδοφόρα και έγνοια μας το ν’ αφουγκραζόμαστε τις αναζητήσεις και τις απορίες τους για να τις φέρουμε εγγύτερα στις ήδη δοσμένες από τον Χριστό απαντήσεις ώστε εκείνες με τη σειρά τους να επιλέγουν και να ζουν τη χαρά, την αγάπη και την ελευθερία, τις τρεις δηλαδή καταστάσεις που συνδυαστικά βιώνονται αποκλειστικά και μόνο στα πλαίσια της ορθόδοξης ζωής.
Καθώς η ανθρωπότητα πορεύεται ασύνετα και καταστρεπτικά μετονόμασε την αμαρτία σε χαρά, το κακό σε ανάγκη, τον ψυχικό θάνατο σε εμπειρία ζωής και την πνευματική τυφλότητα σε δήθεν παιδεία. Τα αποτελέσματα αυτής της στρεβλώσεως τα βιώνουμε όλοι. Αδικία, αλαζονεία, φόβος, σύγχυση, πόλεμος, ψυχικά νοσήματα, υποκρισία, ανάλγητη κοσμική εξουσία, τρομοκρατία.
Ωστόσο, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, οι πιο ευαίσθητοι και καλοπροαίρετοι άνθρωποι ψάχνουν απεγνωσμένα μια γνήσια πηγή φωτός και όχι τα επίπλαστα φώτα που προβάλλουν τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και Δικτύωσης αλλά και οι σκοτισμένοι επιστήμονες, ηγήτορες και καλλιτέχνες του κόσμου.
Τότε το ερώτημα προβάλλει αμείλικτο. Πώς ο μη έχων το φως το αληθινό θα φωτίσει το σκοτάδι των υπολοίπων; Θα φταίει μήπως το φως ή αυτός που θεωρεί ότι το παρέχει; Μήπως όμως τελικά φταίνε και οι δύο;
Στο « Όραμα» του 2017 βρέθηκε η απάντηση και έγινε σύνθημα, παραφράζοντας τη γνωστή διαφήμιση «Αλλάζουμε πάροχο». Λύση και σωτηρία είναι η στροφή σ’ Αυτόν που δεν μας πρόδωσε ποτέ, σ’ Αυτόν που, αν το θελήσουμε μόνοι μας, διαλύει το σκοτάδι της ζωής μας, μοναδική ελπίδα η «σύνδεση» στο Φως του Ουρανού. Σ’ αυτή την επιλογή και την προσπάθεια συμμετέχουν άνθρωποι όλης της γης, οι οποίοι λαχταρούν και βρίσκουν τον Δημιουργό Πατέρα τους, Τον πιστεύουν και Τον ομολογούν.
Αναδείχθηκε λοιπόν η οικουμενικότητα της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης καθώς είναι αληθές ότι σε χώρες διαφορετικές και σε περιβάλλοντα κοινωνικά και πολιτικά που μεταξύ τους είναι αντιθετικά συναντά κανείς, απροσδόκητα πολλές φορές, τα παιδιά του Θεού που ζουν τη ζωή του ορθοδόξου, απολαμβάνουν τους καρπούς του Αγίου Πνεύματος και μοιράζονται την ίδια λαχτάρα και προσμονή για την Ουράνια Βασιλεία. Έτσι, μέσα από την ορθοδοξία και την ορθοπραξία που διαμορφώνεται ο καινός (νέος) άνθρωπος, ο άνθρωπος του Χριστού ο οικουμενικός ο παγκόσμιος άνθρωπος που βιώνει την επίσκεψη της Θείας Χάρης στη δική του ζωή και έπειτα τη μεταλαμπαδεύει σ’ εκείνους που μιμούνται το βίο, το ζήλο και τις πνευματικές του αθλήσεις.
Με αφορμή λοιπόν την πανανθρώπινη λαχτάρα για το γνήσιο Φως του Χριστού η φετινή κατασκηνωτική περίοδος ονομάστηκε (παίζοντας με τις λέξεις ΠΑΙΔΊΑ – ΠΕΔΊΑ – ΠΑΙΔΕΊΑ ΦΩΤΟΣ, προσφέροντας απάντηση σε τρία θεμελιώδη ερωτήματα της παιδικής – εφηβικής ψυχής: 1) Τι θέλω να γίνω; – Να καταστώ άνθρωπος φωτός (ΠΑΙΔΊΑ). 2) Πού μπορώ να προετοιμαστώ γι’ αυτό; – Σε μέρη όπως το «Όραμα» που διατηρεί σύνδεση με το Φως του Χριστού (ΠΕΔΊΑ). 3) Πώς θα πετύχω το στόχο μου; – Λαμβάνοντας παιδεία Φωτός (ΠΑΙΔΕΊΑ).
Για τη φωτεινή αυτή πορεία στο ξεκίνημα της νέας δεκαετίας, εθελοντικά πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους η φιλόλογος καθηγήτρια του 1ου Γυμνασίου Αιγίου Παναγιώτα Μιχαλίτση – Πετροπούλου (ως αρχηγός), ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ Βενιανάκης, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Πετρόπουλος (ως πνευματικοί υπεύθυνοι), οι κυρίες Χαρά Μαμάκη και Ζαμπία Μπραουδάκη (ως σύμβουλοι των ομάδων) και ως ομαδάρχισσες οι δεσποινίδες Ελευθερία Πετροπούλου, Μαρία Καρβέλα, Γιώτα Κοκκινοπούλου, Αντιόπη Πετροπούλου, Μάιρα Πλατάνου, Ελένη Ραμπαβίλα, Αναστασία Καραμάνη, Εμμέλεια Πετροπούλου και Ουρανία Ραμπαβίλα.

 

ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ. ΜΠΕΣ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΕ  ΑΞΕXΑΣΤΑ  ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
http://91.121.113.129:8028/live
radioaigialeia.com