Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ολοκληρώνει μέσα στο Σαββατοκύριακο το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, με στόχο να το καταθέσει στη Βουλή τη Δευτέρα, βάσει της σχετικής συνταγματικής υποχρέωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προς το παρόν το πρωτογενές πλεόνασμα φέρεται να κλειδώνει στο 2,1% με 2,2% του ΑΕΠ για το 2017, δηλαδή στο ποσοστό το οποίο ανακοίνωσε προ ημερών ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης μιλώντας στο συνέδριο του Economist. Για το 2018, το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να καταγραφεί οριακά υψηλότερο του στόχου του μνημονίου, δηλαδή πάνω από το 3,5% του ΑΕΠ.

[the_ad id=”46371″]

 

Για το 2017 το μνημόνιο όρισε ως στόχο πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,75% του ΑΕΠ και για το 2018 το 3,5% του ΑΕΠ, ενώ το Μεσοπρόθεσμο που ψηφίσε η κυβέρνηση το προηγούμενο Μάιο από τη Βουλή όριζε για φέτος πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,9% του ΑΕΠ.

Μάλιστα η κυβέρνηση στις παραπάνω εκτιμήσεις περιλαμβάνει και την δαπάνη ώστε να διανείμει και φέτος – για δεύτερη συνεχή χρονιά – μέρισμα, όπως είχε προαναγγείλει ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ. Κορυφαίο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών είχε διευκρινίσει πάντως πριν από μερικές ημέρες, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος δεν θα καταλήξει για την 13η σύνταξη, αλλά για στοχευμένες κοινωνικές δαπάνες (ΚΕΑ), για την αύξηση των δαπανών για επενδύσεις ή για ταχύτερη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες…

Φτιαγμένο για να αλλάξει

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα, απλά επειδή αυτό επιβάλλει το Σύνταγμα. Επί της ουσίας η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2018 δεν έχει καν ξεκινήσει. Αυτό αναμένεται να γίνει στο καλύτερο σενάριο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, αν τότε τελικά κατέβουν θεσμοί στην Αθήνα.

Τότε, ενδεχομένως να έχουν φανεί τρεις παράγοντες που μπορεί να αναστρέψουν την εικόνα.

[the_ad id=”46274″]

 

Άγνωστος Χ η ανάπτυξη

Ένας παράγοντας είναι η ανάπτυξη. Όπως αποκάλυψε χθες το Δημοσιονομικό Συμβούλιο στην έκθεση που όφειλε να δημοσιοποιήσει αναφορικά με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, η αύξηση του ΑΕΠ ορίζεται φέτος στο 1,8% και στο 2,4% το 2018 (όπως δηλαδή ήταν και στο Μεσοπρόθεσμο του Μαΐου).

Ωστόσο, για να επιβεβαιωθεί η παραπάνω πρόβλεψη, πρέπει το δεύτερο εξάμηνο το ΑΕΠ να ξεπεράσει το 3%, κάτι το οποίο σύμφωνα με το Δημοσιονομικό Συμβούλιο είναι δύσκολο. Αλλά και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας έκανε λόγο για ανάπτυξη 1,7% αν προχωρήσει η αξιολόγηση και οι αποκρατικοποιήσεις.

Σύμφωνα με το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, προς το παρόν η ανάπτυξη στηρίζεται στο Δημόσιο. Η δαπάνη του αναμένεται υψηλότερη από τις αρχικές προβλέψεις και έτσι αντισταθμίζει την υστέρηση που παρατηρήθηκε τόσο σε επενδύσεις (οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν πολύ λιγότερο από ότι πρόβλεπε το Μεσοπρόθεσμο), ενώ αντίστοιχη υστέρηση παρατηρείται και στις εξαγωγές σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις.

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο κρούει τον κώδωνα για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. Η διασφάλιση όμως της ανάπτυξης, αποτελεί τη βάση για τα έσοδα αλλά και για τα πλεονάσματα του 2017 αλλά και των επόμενων ετών…

[the_ad id=”46371″]

 

Τρύπα στα έσοδα

Ο δεύτερος παράγοντας αβεβαιότητας συνδέεται με τις εισπράξεις που έπρεπε να φτάσουν έως χθες (κυρίως από τον ΕΝΦΙΑ), αλλά και από τη γενικότερη πορεία των εσόδων στη φορολογία εισοδήματος που εμφανίζει τρύπα 750 εκατομμυρίων ευρώ στο 8μηνο και πρέπει να αντισταθμιστεί από υπέρβαση δαπανών σε άλλα πεδία.

Το ζήτημα είναι αν αυτή την υπέρβαση – αν τελικά φανεί – θα την κάνουν δεκτή οι θεσμοί ως μία μόνιμη τάση, αλλά και αποδεκτή ως μείγμα πολιτικής. Η αν θα ζητήσουν νέα μέτρα για το 2018…

Η αβεβαιότητα

Η παραδοχή του κυρίου Λιαργκόβα σε ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο ότι η καθυστέρηση στις αξιολογήσεις προκαλεί κόστος δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω των νέων μέτρων, αποτελεί τον πιο μεγάλο ουσιαστικά παράγοντα αβεβαιότητας στη σύνταξη του νέου Προϋπολογισμού.

Όπως είπε ο κ. Λιαρκόβας, αρχικά έπρεπε να ολοκληρωθεί η 3η αξιολόγηση τον Οκτώβριο. Πλέον θεωρείται ως στόχος η ολοκλήρωσή της έως τον Δεκέμβριο. Ήδη κάθε καθυστέρηση στις τράπεζες κοστίζει. Αυτό φάνηκε την προηγούμενη εβδομάδα στις αγορές.

Το αντίστροφο παράδειγμα φάνηκε την προηγούμενη βδομάδα από την ολοκλήρωση μιας ακόμη μετά – μνημονιακής αξιολόγησης στην Κύπρο. Έγινε μέσα μόνο σε λίγες μέρες…

Στην Ελλάδα, σε πολλά υπουργεία υπάρχει αδυναμία ή απροθυμία να ολοκληρώσουν τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης. Αυξάνεται έτσι το βάρος που έχει διαμορφωθεί όχι μόνο πέριξ των τραπεζών, αλλά και των αποκρατικοποιήσεων, του δημοσίου και των άλλων πεδίων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, επηρεάζοντας το κλίμα, την ανάπτυξη, τα έσοδα και τις επιχειρηματικές προσδοκίες.

Η αγορά στενάζει

Υπάρχει και μία άλλη παρενέργεια. Η κυβέρνηση, ετοιμάζεται να παραδεχθεί την Δευτέρα ότι έκανε – για 2η φορά- το ίδιο λάθος. Ετοιμάζεται να ανακοινώσει – και επισήμως – το υπερπλεόνασμα. Παραδεχόμενη όμως ότι ξεπέρασε τις ανάγκες του μνημονίου, δέχεται ότι προκλήθηκε και φέτος αδικαιολόγητο “βάρος” στην αγορά και “αφαίμαξη” ειδικά στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους εργοδότες(σ.σ. αφού η μεγάλη υπεραπόδοση της τάξης του 1 δισ. ευρώ, προέρχεται κατά κύριο λόγο από τις ασφαλιστικές εισφορές).

Βεβαίως, επιχειρεί να “ξορκίσει” μέσω του υπερπλεονάσματος, τα νέα μέτρα για το 2018 που βρίσκονται στο τραπέζι από τους δανειστές και ειδικά από το ΔΝΤ.

Σημειώνεται ότι το Προσχέδιο του προϋπολογισμού θα αλλάξει αμέσως μετά, ανάλογα με την κατάληξη της διαπραγμάτευσης. Και στην τελική του μορφή θα ανακοινωθεί στις 21 Νοεμβρίου.

[the_ad id=”46371″]

 

Πολυετής προϋπολογισμός

Πάντως, δημοσιονομικά στοιχεία για το 2017 αλλά και για την προηγούμενη 4ετία στην Επιτροπή, και πιο συγκεκριμένα στην Eurostat έστειλε η ΕΛΣΤΑΤ χθες. Ο λόγος για την διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος/EDP, βάση της οποίας πρέπει όλα τα κράτη – μέλη (και πιο συγκεκριμένα οι στατιστικές τους αρχές) να στέλνουν τυποποιημένες πολυσέλιδες αναφορές, 2 φορές το χρόνο. Πριν το τέλος Μαρτίου και Σεπτεμβρίου. Τα στοιχεία συλλέγονται από τα αρμόδια υπουργεία, την ΤτΕ ή άλλους φορείς. Για το 2017 τις εκτιμήσεις δίνει το ΥΠΟΙΚ.

Η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει τις επίσημες ανακοινώσεις (που θα γίνουν το τελευταίο 10ήμερο του Οκτωβρίου από την Eurostat) για να δει αν θα καταφέρει – και πάλι – να μην έχει “αστερίσκους” στις δημοσιονομικές της επιδόσεις. Σημειώνεται ότι “εξήλθε” προ ημερών από το “κατασταλτικό” της σκέλος του EDP ως κράτος σε “επιτήρηση” (για ελλείμματα πάνω από το 3% του ΑΕΠ), αλλά οφείλει να στέλνει – όπως όλα τα κράτη – στοιχεία για το προληπτικό του σκέλος που συνιστά και ένα πυλώνα της μετα-μνημονιακής εποπτείας.
capital.gr

[the_ad id=”46704″]

[the_ad id=”46715″]