Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με την ανάλογη μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε και στο Αίγιο το «Πάσχα του καλοκαιριού», μία από τις κορυφαίες εορτές της Χριστιανοσύνης, η εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου και της μεταστάσεώς Της εις τους Ουρανούς.Επίκεντρο ο περικαλλής Μητροπολιτικός Ιερός Ναός της Παναγίας Φανερωμένης, ο οποίος επί διήμερο «πλημμύρισε» από εκατοντάδες ευσεβείς χριστιανούς όλων των ηλικιών, που με υπομονή περίμεναν καρτερικά να ασπασθούν τον ανθοστόλιστο Επιτάφιο της Παναγίας μας υποκλινόμενοι με ευλάβεια και σεβασμό στην Χάρη Της και εκζητώντας την ευλογία και την μεσιτεία Της.

Αρχιμανδρίτης π. Λεόντιος Πετρίδης: «Η Παναγία είναι η… πύλη για την σωτηρία μας!»
Προχθές, παραμονή της εορτής, τελέστηκε μέγας πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, προεξάρχοντος του Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτη π. Ιωακείμ Βενιανάκη, Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης π. Λεόντιος Πετρίδης, ο οποίος ομίλησε θεολογικώς περί της μεταστάσεως της Κυρίας Θεοτόκου εις τους Ουρανούς. «Η Παναγία μας είναι η πύλη, διά της οποίας ΄΄εσκήνωσεν εν ημίν΄΄ και ενήργησε το έργο της σωτηρίας. Είναι η πύλη, διά της οποίας οι πιστοί γινόμαστε κοινωνοί του Θεού, είναι η διασώζουσα και μεσιτεύουσα για το ανθρώπινο γένος. Με τη ζωή Της αλλά και με την Κοίμησή Της η Υπεραγία Θεοτόκος έγινε η αιτία να ανοίξει για εμάς η πύλη του Παραδείσου, προσφέροντάς μας μια ακόμα θεία απόδειξη. Πως, όταν κατορθώσουμε στα μέτρα τής προσωπικής αδυναμίας να ενωθούμε με την όντως ζωή, δηλαδή με τον ίδιο τον Θεό, τότε όχι μόνο γινόμαστε μέτοχοι της ζωής, όχι μόνο δεν πρόκειται να γευτούμε τον πνευματικό θάνατο, αλλά και αυτή η σωματική νέκρωση αποτελεί σημείο θριάμβου και όχι λύπης», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Αρχιμανδρίτης, καλώντας τους πιστούς να εισέλθουν στη ζωή της ταπείνωσης, της αγάπης και της καρτερίας, σύμφωνα με το παράδειγμα της ίδιας της Παναγίας μας.
Εν συνεχεία, και υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Αιγίου, πραγματοποιήθηκε η μεγαλοπρεπής περιφορά του Επιταφίου της Παναγίας, Η Η
με πάνδημη τη συμμετοχή του κόσμου που έσπευσε να τιμήσει την Οδηγήτρια και Παρηγορήτρια όλων μας.
Οι πανηγυρικές και λατρευτικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν χθες με λαμπρή Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, της οποίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, με τους πιστούς τής Αιγιάλειας (και όχι μόνο) να κατακλύζουν τον Ιερό Ναό και τον αύλειο χώρο του.

Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος: «Οι Έλληνες είμαστε γεννημένοι με την ορθόδοξη πίστη μας ενοποιό δύναμη!»
Κηρύσσοντας τον Θείο Λόγο ο Σεβασμιώτατος ομίλησε καταλλήλως για το πανσεβάσμιο ιερό πρόσωπο της Υπερμάχου Στρατηγού, αναφερόμενος στη σημασία της μεγάλης αυτής εορτής της Ορθοδοξίας μας. «Η Παναγιά μας ενώνει τους απανταχού Έλληνες σ’ όλο τον κόσμο. Δεν υπάρχει σήμερα ελληνική ψυχή που να μη σκιρτά από αγαλλίαση, που να μην προσεύχεται στην Παναγία, που να μη νιώθει την χάρη της παρουσίας Της στη ζωή της. Οι Έλληνες είμαστε γεννημένοι με την Ορθόδοξη πίστη μας ενοποιό δύναμη, με την Παναγιά μας Στρατηγό, με το εικόνισμά της μέσα σε κάθε σπίτι κι έτσι συγκροτούμε το Γένος των Ορθοδόξων Ελλήνων. Όλοι μας υποκείμεθα στην φθορά και την πτώση, αλλά την Ορθοδοξία και την πίστη μας κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, κανείς δεν μπορεί να την πολεμήσει! Όποιος το κάνει διχάζει το γένος, το οποίο μέσα στον χρόνο πορεύτηκε μαζί με την Ορθοδοξία. Γι’ αυτό και μεγαλουργήσαμε, γι’ αυτό δημιουργήσαμε ιστορία και παραδόσεις. Όσοι κάνουν αυτό, ας τους συγχωρέσει ο Θεός, διότι βάζουν την ιδεολογία τους πάνω από την πίστη. Βεβαίως, είναι ελεύθεροι να πιστεύουν ό,τι θέλουν, να δηλώνουν την αθεΐα τους, αλλά δεν έχουν το δικαίωμα να λένε ότι οι Έλληνες δεν είμαστε ορθόδοξοι. Η σημερινή μέρα αποδεικνύει περίτρανα αυτή την αλήθεια, καθώς δεν υπάρχει γωνιά της ελληνικής γης που να μην πανηγυρίζει, για να καταδειχθεί και πάλι ότι η Παναγιά είναι η Μητέρα όλων μας, η Προστάτιδα της Πατρίδας μας», ανέφερε ο Μητροπολίτης Βρεσθένης. Και κατέληξε ως εξής: «Δεν πρέπει να χάσουμε το χαμόγελο από τα χείλη μας. Θα εξακολουθήσουμε να ζούμε έχοντας στην καρδιά μας την αγάπη για τον Χριστό, την Εκκλησία και την Ορθοδοξία. Εύχομαι και προσεύχομαι η Κυρία Θεοτόκος να συνεχίζει να παρακαλεί και να μεσιτεύει για όλους μας. Και θέλω να γνωρίζετε πως, έχοντας ως ΄΄όπλο΄΄ την πίστη μας στον Θεό, όλα θα περάσουν!».


ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ. ΜΠΕΣ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΕ  ΑΞΕXΑΣΤΑ  ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
http://91.121.113.129:8028/live
radioaigialeia.com