Η Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική, καθώς συναποτελεί μαζί με το δημοτικό τραγούδι αυτό που ονομάζουμε «Ελληνική Μουσική», είναι ένας μεγάλος όχι μόνο εκκλησιαστικός μα και εθνικός θησαυρός, μια μήτρα του εθνικού μας Πολιτισμού. Διάκονοι και υπηρέτες τής Μουσικής αυτής είναι οι ιεροψάλτες, οι άνθρωποι εκείνοι που έχουν το τάλαντο και τις γνώσεις και, ως πιστά τέκνα της Εκκλησίας, δανείζουν τη φωνή τους στους πιστούς, για να εκφραστεί μέσω της ψαλμωδίας η πίστη και η ενότητα της Εκκλησίας και να αναπεμφθεί ύμνος και αίνος, δέηση και δοξολογία στο Θεό.
Η Αιγιάλεια ευτύχησε να αναδείξει αλλά και να συνεργαστεί με σπουδαίους μουσικούς και ψάλτες, οι οποίοι υπηρέτησαν το ιερό αναλόγιο και διαφύλαξαν τη μουσική παράδοση της Ορθοδοξίας αλώβητη και ακέραια. Μεταξύ αυτών οι αείμνηστοι Φίλιππος Οικονόμου και Σπυρίδων Υφαντής, εις τιμήν και μνήμην των οποίων χθες το βράδυ η ενορία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Φανερωμένης Αιγίου πραγματοποίησε μια εξαιρετική εκδήλωση, αφιερωμένη στο σπουδαίο έργο και την «βαριά» παρακαταθήκη που άφησαν οι εξέχουσες αυτές προσωπικότητες στις νεότερες γενιές.
Ειδικά ο μεγαλοπρεπής Μητροπολιτικός Ναός του Αιγίου υπήρξε πάντοτε ιεροψαλτικό κέντρο και φυτώριο, καθώς από τα αναλόγιά του πέρασαν μεταξύ άλλων και τα δύο αυτά ονόματα της ψαλτικής τέχνης και παραδοσιακής μουσικής. Ως ελάχιστο φόρο στην προσφορά τους το εκκλησιαστικό συμβούλιο αποφάσισε να γίνει η εν λόγω εκδήλωση στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού, την οποία λάμπρυναν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος και ο δήμαρχος Αιγιάλειας Αθανάσιος Παναγόπουλος.

Δημοτικά τραγούδια από την ενοριακή χορωδία Κρυονερίου Κορινθίας
Την εκδήλωση άνοιξε ο προϊστάμενος του εκκλησιαστικού συμβουλίου, π. Αθανάσιος Λιακόπουλος, ο οποίος απηύθυνε ένα μεγάλο «ευχαριστώ και εύγε» στους Φ. Οικονόμου και Σπ. Υφαντή για την προσφορά τους στην Εκκλησία και τον Πολιτισμό. «Ευχαριστώ τον Κύριό μας και την Παναγία την Φανερωμένη που μας αξίωσαν αυτής της στιγμής, ευχόμενος να μας ενδυναμώνουν, ώστε να ζήσουμε και στο μέλλον παρόμοιες στιγμές», ανέφερε μεταξύ άλλων ο π. Αθανάσιος, καλωσορίζοντας στο Αίγιο την ενοριακή χορωδία Κρυονερίου Κορινθίας «Οι φίλοι της παράδοσης», τα μέλη της οποίας «έντυσαν» καταπληκτικά την εκδήλωση με δημοτικά τραγούδια υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη τού Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Φανερωμένης, Παναγιώτη Ξένου.

Παν. Ρέλλας: «Ο Φ. Οικονόμου παρέμεινε πιστός θεματοφύλακας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς»
Ακολούθως ο καθηγητής Φιλόλογος Παναγιώτης Ρέλλας αναφέρθηκε στο έργο και την προσφορά τού Φίλιππου Οικονόμου, τον οποίο χαρακτήρισε ως ένα χαρισματικό άνθρωπο, που αφιερώθηκε στο κοινωνικό σύνολο, καλλιεργώντας και πολλαπλασιάζοντας το τάλαντο που του έδωσε ο Θεός, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να απολάβει την ηθική αμοιβή τής καθολικής παραδοχής και την κοινωνική καταξίωση.
«Ο Φ. Οικονόμου υπήρξε ένας σημαντικός συγγραφέας και δεξιοτέχνης Μουσικοδιδάσκαλος, ένας εκλεκτός σκαπανέας της ιερής ασματικής τέχνης και του ιερού αναλογίου. Δημιούργησε νέες μορφές Πολιτισμού, παραμένοντας παράλληλα πιστός θεματοφύλακας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Στο πρόσωπό του, όσοι συνεργαστήκαμε μαζί του, γνωρίσαμε έναν πρόσχαρο καλοσυνάτο, αυθόρμητο, πηγαίο, ειλικρινή, ντόμπρο και αληθινό άνθρωπο. Η εργατικότητα, η τιμιότητα, η υπευθυνότητα, η δημιουργικότητα και το ανήσυχο πνεύμα ήταν από τα πιο χαρακτηριστικά γνωρίσματα που τον διέκριναν», είπε ο κ. Ρέλλας για να κλείσει με την ευχή «η συγκεκριμένη εκδήλωση να αποτελέσει ευχαριστία προς τον απελθόντα δάσκαλο, αλλά και βάλσαμο παρηγορίας προς τους οικείους του, καθόσον η αξιόλογη προσφορά του άνοιξε δρόμους ανηφορικούς και δύσβατους για όλους εμάς τους επιγενομένους, ώστε να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών του».

Παν. Αχιλλιάς: «Ο Σπ. Υφαντής από το ψαλτήρι λειτουργούσε ως αγγελιοφόρος τής ευλογημένης βασιλείας του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος»
Αντίστοιχη αναφορά, αυτή τη φορά στο έργο και την προσφορά του Σπυρίδωνος Υφαντή, έκανε στη συνέχεια ο καθηγητής Θεολόγος – Φιλόλογος Παναγιώτης Αχιλλιάς, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «με την όλη αξιοπρεπή παρουσία του στο ψαλτήρι ενσάρκωνε την ιδιότητα του κατωτέρου κληρικού, λειτουργώντας ως αγγελιοφόρος τής ευλογημένης βασιλείας του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος».
Λίγο δε πριν απέλθει του βήματος ο κ. Αχιλλιάς έκανε ένα λογοπαίγνιο με το όνομα και το επώνυμο του Σπυρίδωνος Υφαντή. «Για το επώνυμό του πρώτα. Ο μέγας υμνογράφος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, συνθέτοντας ένα μεγαλυνάριο στην Παναγία, έγραψε: ΄΄Ύμνους υφαίνειν συντόνως τεθηγμένους, εργώδες εστί αλλά και Μήτερ σθένος΄΄. Και για το όνομα (Σπυρίδων), όπως του Αγίου Σπυρίδωνος, από τον οποίο είχε λάβει την ξεχωριστή ευλογία, προέρχεται από την λόγια λέξη «σπυρίδα» που σημαίνει καλάθι ή πανέρι. Αυτό λοιπόν το… καλάθι ή… πανέρι το ιεροψαλτικό, υπερπλήρες αγαθών, έργων και υμνωδιών, πιστεύουμε και ελπίζουμε πως κρατούσε ο άρχων υμνωδός Σπ. Υφαντής, προσπερνώντας τις ολόχρυσες πύλες του Παραδείσου!».
Λίγο πριν το πέρας της εκδήλωσης ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Αμβρόσιος συνεχάρη αρχικά το δραστήριο εκκλησιαστικό συμβούλιο και ακολούθως όλους τους συντελεστές με προεξάρχοντα τον διευθυντή τής ενοριακής χορωδίας Κρυονερίου Κορινθίας Παναγιώτη Ξένο, στον οποίο πρόσφερε μία εικόνα της Παναγίας της Θαλασσινής.

Σεβ. Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος: «Σε καιρούς χαλεπούς, όπου οι αξίες και οι παραδόσεις γκρεμίζονται, εμείς επιμένουμε!»
Την πολύ ωραία βραδιά επισφράγισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, σημειώνοντας πως είναι ωραίο πράγμα οι νεότεροι να γνωρίζουν αλλά και να τιμούν τους παλαιότερους, διότι, όπως είπε, αυτοί είναι η ιστορία μας, αυτοί είναι η ζωή μας. «Σε καιρούς χαλεπούς, όπου τα πάντα (αξίες, ιστορία, παραδόσεις) γκρεμίζονται, εμείς επιμένουμε. Μπορεί να είμαστε λιγοστοί, αλλά πρέπει να γνωρίζετε πως οι λιγοστοί κατάφερναν πάντα να προσφέρουν τον εαυτό τους για τους πολλούς», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Και συνέχισε ως εξής: «Εμείς, οι Έλληνες, έχουμε ως «θησαυρό» την Παράδοσή μας, την Ιστορία μας, τα ήθη και τα έθιμά μας. Το δημοτικό μας τραγούδι που είναι συνέχεια της Βυζαντινής Μουσικής. Εκεί υμνείται η ζωή, ο έρωτας, η χαρά, η λύπη, τα πάθη και μέσα από αυτά τα τραγούδια θυμάται ο λαός μας και μαθαίνουν οι νέοι μας για να συνεχίζουν τη ζωή τους».
Ολοκληρώνοντας και απευθυνόμενος στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, του είπε πως πρέπει να νιώθει ευτυχισμένος διότι πραγματικά διαποιμένει έναν υπέροχο λαό με κουλτούρα, ο οποίος διέθεσε άνδρες και γυναίκες που θυσιάστηκαν για την ελευθερία του τόπου, αλλά και σήμερα, στη σύγχρονη ζωή, διαθέτει ανθρώπους πιστούς σε αυτά που παρέλαβαν από τους γονείς, σε αυτά που έμαθαν από τους δασκάλους. «Και να ευχηθώ να έχετε χρόνους πολλούς για να καμαρώνετε και να ευλογείτε τα πνευματικά σας παιδιά, αλλά και εκείνα να σας ανταποδίδουν τον σεβασμό και την αγάπη τους. Διότι, ένας ποιμένας δεν θέλει τίποτα άλλο, παρά ένα χαμόγελο και μια αναγνώριση του έργου και της προσφοράς του. Και το έργο αλλά και η προσφορά σας είναι και μεγάλο και μεγάλη. Κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει, να το αναιρέσει, να το διαβάλει. Έτσι, αισθάνομαι και εγώ ευλογημένος που όλα αυτά τα χρόνια κοντά σας γνώρισα και γνωρίζω Αιγιώτες που επιμένουν στον Χριστό, στην Παράδοση, στην Εκκλησία. Να συνεχίσετε και θα συνεχίσουμε! Δεν θα πτοηθούμε όσο κι αν πολεμείται η Εκκλησία μας, όσο κι αν καταργούνται ιδέες και αξίες!», κατέληξε ο κ. Θεόκλητος.


ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ. ΜΠΕΣ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΕ  ΑΞΕXΑΣΤΑ  ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
http://91.121.113.129:8028/live
radioaigialeia.com