Αποκαλυπτικά των προθέσεων της κυβέρνησης ήταν τα γεγονότα της περ. Παρασκευής και όσα ακολούθησαν μέχρι ακόμα και χθες Δευτέρα για το τι πραγματικά συμβαίνει γύρω από τα λιμάνια Πατρών και Αιγίου.
Κι αν για τη Πάτρα η κυβέρνηση κάνει λόγο για παραχώρηση χρήσης σε ιδιώτες, για το Αίγιο η απόφαση για ενσωμάτωσή του στον ΟΛΠΑ φαίνεται ότι είναι δρομολογημένη.
Η μεγάλη αποκάλυψη έγινε το πρωί της Παρασκευής όταν συνέπεσε η επίσκεψη του κλιμακίου της ΝΔ υπό τον Γιάννη Πλακιωτάκη με την επίσκεψη Κουρουμπλή όπου στο γραφείο του Λιμενάρχη Πατρών ο υπουργός δήλωσε ότι μέσα στο Σεπτέμβρη με τροπολογία θα προχωρήσει το σχέδιό του για το λιμάνι του Αιγίου.
Πέραν του έντονου διαλόγου που έγινε εκεί, ακολούθησαν οι δηλώσεις του Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλου στο «ράδιο Αίγιο» ασκώντας δριμεία κριτική για το σχέδιο αυτό, αλλά κάνοντας λόγο και για ερωτηματικά που προκαλεί η στάση της δημοτικής αρχής η οποία φέρεται σύμφωνα με δημοσιεύματα που δόθηκαν χθες Δευτέρα σε ΜΜΕ της περιοχής μας με τον Θανάση Παναγόπουλο να δηλώνει ότι πήρε εγγυήσεις ότι δε θα προχωρήσει η κατάργηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, κάτι που δεν φαίνεται να συνάδει με τις πραγματικές προθέσεις του υπουργείου, όπως αυτές αποκαλύφθηκαν κι από τα επίσημα χείλη Κουρουμπλή αλλά και στην ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας που ακολούθησε…

***Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΟΔΕ ΑΧΑΪΑΣ
Η ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες βράδυ από τη ΝΟΔΕ αναφέρει:
«…Ότι πούλησε –πούλησε η κυβέρνηση» ο κ΄.Κουρουμπλής επιχείρησε κατά την επίσκεψή του στη Πάτρα να «καθησυχάσει» τους Αχαιούς για τον σχεδιασμό της κυβέρνησής του στη λιμενική πολιτική αποδεικνύοντας με τον πλέον παραστατικό τρόπο ότι η μία και μοναδική αλήθεια για τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι η διγλωσσία.
Η σθεναρή και συντονισμένη αντίδραση του κλιμακίου της ΝΔ επισκίασε τις όποιες παραπλανητικές εξαγγελίες Κουρουμπλή αναδεικνύοντας και την «κρυφή ατζέντα» για τους λιμένες Πατρών και Αιγίου. Ειδικότερα, ένα βήμα μπροστά το κλιμάκιο της ΝΔ υπό τον πρώην πρόεδρο και τομεάρχη Ναυτιλίας κ΄. Γιάννη Πλακιωτάκη με τη συμμετοχή των βουλευτών Ανδρέα Κατσανιώτη –Ιάσωνα Φωτήλα, του προέδρου της ΝΟΔΕ Ανδρέα Μαζαράκη της περιφερειάρχη Ακριβής Χάραρη, του επικεφαλής της ελάσ.μειοψ. του Δ.Σ.Αιγιαλείας Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλο, των κομματικών στελεχών Αθηνάς Τραχήλη, Πέτρου Σοφιά, Σπύρου Πολίτη, Ανδρέα Κάτσενου, Γεωργίας Ντάτσικα, κατά την επίσκεψή του στον Οργανισμό Λιμένων Πατρών έθεσε τις προτεραιότητες το πρωί της περ.Παρασκευής όπου σε συζήτηση με τον πρόεδρο και δ/νων σύμβουλο κ΄.Κοντοέ αναδείχθηκε ότι: παρά την μεγάλη μείωση των εσόδων από την επιβατική κίνηση ο ΟΛΠΑ παραμένει μια κερδοφόρος Α.Ε. παίζοντας ουσιαστικό αναπτυξιακό ρόλο στην εθνική και την τοπική οικονομία. Κάθε επιπλέον καθυστέρηση με ευθύνη της κυβέρνησης στην σιδηροδρομική σύνδεσή του που θα εκτινάξει τα έσοδά του από την εμπορευματική κίνηση, αποτελεί άλλο ένα τροχοπέδη για την ανάπτυξή του. Οι όποιες «θολές» δηλώσεις όπως εκφράστηκαν από κυβερνητικά χείλη αλλά κι η ανακοίνωση που εξεδόθη από το υπουργείο Ναυτιλίας αποτελούν εώλους σχεδιασμούς που υποκρύπτουν συγκεκριμένα συμφέροντα.
–Σε ότι αφορά τον δημοτικό Λιμένα του Αιγίου κατέστη σαφές από τον κ΄.Πλακιωτάκη ότι ο ρόλος του πρέπει να είναι διακριτός και παράλληλος διαφωνώντας κάθετα με τους μέχρι σήμερα χειρισμούς και την υποτιθέμενη διαβούλευση. Καθιστώντας σαφές ότι τα κονδύλια που έχουν δαπανηθεί μέχρι σήμερα για την ολοκλήρωσή του, προσδιορίζουν τον αυριανό του ρόλο και πιστώνεται αρνητικά στη κυβέρνηση η ατελής σύνδεσή του με τη Νέα Εθνική Οδό όπου πρέπει με την ολοκλήρωση της να κατασκευαστεί και ο κόμβος σύνδεσης της ΝΕΟ με το νέο λιμένα Αιγίου. Προφανώς κατά την πρόωρη τελετή εγκαινίων και παράδοσης της Ολυμπίας Οδού διέφυγε της προσοχής του πρωθυπουργού άλλη μια «λειτουργική εκκρεμότητα» της υπό κατασκευή Ολυμπίας Οδού που συνεχίζονται ακόμα οι εργασίες με άγνωστη την ημερομηνία ολοκληρωμένης παράδοσής της την ίδια ώρα που η σιδηροδρομική σύνδεση έχει «μπλοκάρει» δίχως να έχει εξασφαλιστεί η σύνδεση με το Λιμένα Πατρών.

Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΝΟΔΕ ΚΑΙ ΤΟ TWIT ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ
Ενδεικτική της προσοχής που έδωσαν τα στελέχη της ΝΔ στην υπόθεση του Αιγίου ήταν ότι και κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στη ΝΟΔΕ παρουσία του αντιπροέδρου του κόμματος κ΄.Γεωργιάδη έγινε ειδική αναφορά και η αντίδρασή του ήταν άμεση. Συγκεκριμένα μετά την εισήγηση του αντιπροέδρου του κόμματος για τα μεγάλα εθνικά θέματα που είναι σε εξέλιξη, ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των παρισταμένων βουλευτών και στελεχών, μεταξύ των οποίων και του Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλου που έκανε λόγο για «τα εξαιρετικά αντανακλαστικά του κόμματος δίνοντας όλα τα στοιχεία για το κόστος κατασκευής του λιμανιού, το ρόλο που καλείται να παίξει για την Αιγιάλεια, συγχαίροντας τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ, τους βουλευτές και τα στελέχη που πρωτοστάτησαν με τεκμηριωμένα επιχειρήματα προς τον υπουργό Ναυτιλίας όπου είχαν σαν αποτέλεσμα και την αποκάλυψη των σχεδίων του για ψήφιση τροπολογίας μέσα στο Σεπτέμβρη όπου θα καταργεί το δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αιγίου».
Με τον Άδωνι Γεωργιάδη να επαναλαμβάνει τη διαυγή θέση του κόμματος δηλώνοντας: «δεν συζητάμε καμία συγχώνευση Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου με μία Ανώνυμο Εταιρία. Ξεκινώ από τώρα με αναρτήσεις στο twitter και την πρέπουσα δημοσιότητα για την οργανωμένη αντίδραση του κόμματός μας. Θα είμαι και παρών στη συνεδρίαση εάν μου ζητηθεί. Δεν συζητάμε ως ΝΔ οποιοδήποτε τέτοιου είδους σχέδιο».

Η ΑΝΑΔΙΠΛΩΣΗ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Μετά το σάλο που ξέσπασε με την οργανωμένη αντίδραση των στελεχών της ΝΔ και τις δηλώσεις σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και τις αναρτήσεις στα social media «θαυμάσαμε» την κυβερνητική αξιοπιστία, όπου από το βήμα του συνεδρίου όπου ήταν ομιλητής ο κ΄. Κουρουμπλής αναδιπλώθηκε, επιχειρώντας να διαψεύσει όσα νωρίτερα είχε δηλώσει, αλλά δυστυχώς γιαυτόν έμεινε ως αδιάψευστο τεκμήριο, η ανακοίνωση που εξεδόθη το βράδυ της ίδιας μέρας όπου για μεν το λιμένα του Αιγίου αναφέρεται δηκτικά «προχωρά η ενσωμάτωση των Λιμενικών Ταμείων στους Οργανισμούς Λιμένων» αποδεικνύοντας ότι βρισκόμαστε προ τετελεσμένων αποφάσεων της κυβέρνησης. Σότι αφορά δε τον Λιμένα Πατρών στην ανακοίνωση αναφέρεται η δήλωση του κ΄.Κουρουμπλή ότι: «απόφαση της κυβέρνησης είναι στο εξής να μην γίνονται πωλήσεις λιμανιών… αλλά μόνο παραχωρήσεις χρήσεων δραστηριοτήτων σε επενδυτές!» δηλώνοντας ότι: αυτός θα είναι και ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αξιοποίηση του λιμανιού της Πάτρας.
Η ΝΟΔΕ Αχαϊας έχοντας πλήρη επίγνωση της ζημίας που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική και στο θέμα των λιμανιών Πατρών και Αιγίου παραμένει σε ετοιμότητα για να ανατρέψει τους επικίνδυνους σχεδιασμούς της κυβέρνησης σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως αυτό της λιμενικής πολιτικής.

ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΔΕ Ν.Δ. ΑΧΑΪΑΣ
Ο πρόεδρος
Μαζαράκης Ανδρέας»

***Το twit του Άδωνι Γεωργιάδη μετά την ενημέρωση που είχε στη σύσκεψη της ΝΟΔΕ όπου δήλωσε μεταξύ άλλων ότι: «Θα είμαι και παρών στη συνεδρίαση στο Αίγιο εάν μου ζητηθεί. Δεν συζητάμε ως ΝΔ καμία συγχώνευση Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου με μία Ανώνυμο Εταιρία. Ξεκινώ από τώρα με αναρτήσεις στο twitter και την πρέπουσα δημοσιότητα για την οργανωμένη αντίδραση του κόμματός μας.

***Καθοριστική ήταν η συμμετοχή του επικεφαλής της παράταξης «Αιγιαλέων Πόλις» Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλου στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στον ΟΛΠΑ με τον πρόεδρο και δ/νοντα σύμβουλο Ν.Κοντοέ αλλά και στο Κεντρικό Λιμεναρχείο της Πάτρας όπου βγήκε και η μεγάλη είδηση –παραδοχή οπου ο υπουργός Ναυτιλίας πιεζίμενος από το Γ.Πλακιωτάκη αποκάλυψε ότι εντός του Σεπτεμβρίου θα ψηφιστεί η τροπολογάι που θα ενσωματώνει το Λιμενικό Ταμείο Αιγίου στον ΟΛΠΑ πηγαίνοντας ακόμα και σε σχέδιο ενός Οργανισμού ανά νομό.
Στη σύσκεψη στα γραφεία του ΟΛΠΑ έγινε μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον τομεάρχη Ναυτιλίας της ΝΔ Γιάννη Πλακιωτάκη να δίνει το στίγμα του κόμματος τασσόμενος κάθετα αντίθετος με την υποτιθέμενη διαβούλευση και το σχέδιο Κουρουμπλή.

***Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ ΣΤΗ ΠΑΤΡΑ
Στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αξιοποίηση του λιμανιού της Πάτρας αλλά και την απόφαση για ενσωματώσεις Λιμενικών Ταμείων σε Οργανισμούς Λιμένων αναφέρεται η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας που εξεδόθη λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του Π.Κουρουμπλή στη Πάτρα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει: «Τον κομβικό ρόλο του λιμανιού της Πάτρας και την βούληση της κυβέρνησης να αναβαθμίσει το λιμάνι και να το εντάξει στο ΣΠΕΜ (Στρατηγικό Σχέδιο Επενδύσεων Μεταφορών) για να αποκτηθεί το χρηματοδοτικό εργαλείο με το οποίο θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του Εμπορικού τμήματος του Νέου (Νότιου) Λιμένα Πατρών, τόνισε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στο 5ο Συνέδριο της εφημερίδας ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, στην Πάτρα. Ο Υπουργός Ναυτιλίας ήταν ομιλητής στην 1η Συνεδρία με θέμα «Εμπορευματικές μεταφορές και ο ρόλος του λιμανιού της Πάτρας». Ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι το έργο αυτό ολοκληρώνει το βασικό σχεδιασμό για το λιμάνι της Πάτρας και θα δημιουργήσει τις αναγκαίες υποδομές διακίνησης φορτίων και εμπορευμάτων. Όπως είπε είναι ένα έργο που θα έπρεπε από το 2014 να είχε ενταχθεί στο ΣΠΕΜ. Επειδή η Ν.Δ δεν το έκανε υπάρχει πρόβλημα στη χρηματοδότησή του. Η σημερινή κυβέρνηση, δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής μπορεί να ζητήσει αναθεώρηση του ΣΠΕΜ, το Νοέμβριο, και θα το κάνει.
Ο κ. Κουρουμπλής επισήμανε την απόφαση της κυβέρνησης στο εξής να μην γίνονται πωλήσεις λιμανιών, αλλά μόνο παραχωρήσεις χρήσεων δραστηριοτήτων σε επενδυτές. Όπως είπε, αυτός θα είναι και ο τρόπος με τον οποίον η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αξιοποίηση και του Λιμανιού της Πάτρας.
Ο Υπουργός Ναυτιλίας επέμεινε ότι δεν μπορεί να παραμείνει η σημερινή κατάσταση στα Λιμενικά Ταμεία τα οποία, σε όλη τη χώρα είναι κατακερματισμένα. Για το λόγο αυτό προχωρεί η διαβούλευση για την ενσωμάτωση των Λιμενικών Ταμείων στους Οργανισμούς Λιμένων. Όπως είπε, το μοντέλο έχει ήδη λειτουργήσει στην Εύβοια. «Το θέμα είναι υπό διαβούλευση και συζητείται. Το νομικό καθεστώς των Λιμενικών Ταμείων συζητείται, για να βρεθεί ο καλύτερος τρόπος λειτουργίας των Λιμενικών Ταμείων και των Λιμανιών», δήλωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας, ερωτηθείς σχετικά με το Λιμάνι του Αιγίου.

Επίσκεψη στο Λιμεναρχείο
Ο κ. Κουρουμπλής επισκέφτηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο της Πάτρας, όπου ενημερώθηκε από τον Λιμενάρχη, Αντιπλοίαρχο ΛΣ, Δημήτρη Κυριακόπουλο, για τη λειτουργία των Υπηρεσιών του Λιμεναρχείου. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο διοικητής της 5ης ΠΕΔΙΛΣ, Αρχιπλοίαρχος ΛΣ Σπύρος Κοντομάρης.
Διαπιστώθηκε η πληρότητα των οργανικών θέσεων και ο πολύ καλός εξοπλισμός του Λιμεναρχείου, αποτέλεσμα των οποίων είναι η Λιμενική Αρχή της Πάτρας να έχει μεγάλες επιτυχίες στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών και καπνικών προϊόντων. Συζητήθηκε επίσης η πρόταση του Λιμενάρχη να μεταφερθούν σε νέο, υπό παράδοση κτίριο, μέσα στο Λιμάνι, όλες οι υπηρεσίες του Λιμεναρχείου, του Τελωνείου και κάποιων άλλων υπηρεσιών που αφορούν τη μεταφορά προϊόντων και τη διακίνηση των επιβατών. Όπως εξήγησε ο κ. Κυριακόπουλος, τόσο η μεταφορά προϊόντων όσο και η διακίνηση επιβατών πρέπει να γίνονται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις σ ό,τι αφορά την ασφάλεια των ανθρώπων, αλλά και την ασφάλεια της ποιότητας των προϊόντων που εξάγονται».

Έντυπη έκδοση (Ημερήσιος Της Αχαΐας )


ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ. ΜΠΕΣ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΕ  ΑΞΕXΑΣΤΑ  ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
http://91.121.113.129:8028/live
radioaigialeia.com