Η Παγκαλαβρυτινή Ένωση, συνεχίζοντας της πολυετή παράδοση, σε συνεργασία με τον Πανοσιολογιότατο Ηγούμενο και την Μοναστική Κοινότητα της σεβάσμιας και Ιστορικής Ιεράς Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου, στα μαρτυρικά και ηρωικά Καλάβρυτα, υπό την αιγίδα και ε την στήριξη καθώς και το Δήμο Καλαβρύτων, εορτάζει την 25η Ιουνίου 2017 την Μάχη του Μεγάλου Σπηλαίου κατά του Ιμπραήμ Πασά και της στρατιάς του, που διεξήχθη την 24η Ιουνίου 1827 και υπήρξε νικηφόρα για τους Έλληνες, αναπτερώνοντας το ηθικό των Αγωνιστών απέναντι στον μέχρι τότε ανίκητο Ιμπραήμ και ήταν καθοριστική για την έκβαση του αγώνα Παλιγγενεσίας και την απελευθέρωση της Ελλάδας μας από την τετρακοσιόχρονη δουλεία του γένους.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΑΙΓΙΟΥ ΤΗΣ  ARATOS FILMS( ΕΞΟΔΟΣ 1826)  ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ  25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

 

Το Πολιτιστικό Σωματείο Προώθησης Θεατρικής και Κινηματογραφικής Τέχνης (ΠΟ.Σ.ΠΡΟ.ΘΕ.Κ.Τ.) με το διακριτικό τίτλο «Άρατος ο Σολεύς» ή εν συντομία «Άρατος» γνωστού ως φορέα και με τις άλλες του μορφές (TheatroAratos & AratosFilms παραγωγού της αναγνωρισμένης ιστορικής ταινίας ΕΞΟΔΟΣ 1826 )

ανακοινώνει τη δημιουργία παραρτήματος στη Ν.Ελλάδα, με έδρα το Αίγιο.

 

Στο επίκεντρο ο κινηματογράφος, το θέατρο, η ψηφιοποίηση της ελληνικής ιστορίας, η ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού.

Υπεύθυνος παραρτήματος και Δημοσίων Σχέσεων Νοτίου Ελλάδος, ο κ.Βασίλης Γεωργαντάς με αρμοδιότητα εκπροσώπησης σε συναντήσεις με Δήμους και φορείς για την προώθηση και την ενίσχυση του έργου του καθώς και τη συνεργασία σε  ζητήματα-θέματα αξιοποίησης του ιδιαίτερου ιστορικού πλούτου μιας περιοχής μέσω των παραπάνων τομέων , παρέχοντας ειδική τεχνογνωσία , έμψυχο αλλά και συλλεκτικό δυναμικό, με αμοιβαία αναπτυξιακά ωφέλη .

Καταστατικοί στόχοι-σκοποί του Άρατου, είναι η προαγωγή – προώθηση – προβολή του πολιτισμού και της ιστορίας μας, μέσα από τη ψηφιοποίηση, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση, το θέατρο, τις απεικονίσεις, τις αναπαραστάσεις.

 

Παρθενική εμφάνιση του υπό σύσταση αγήματος ιστορικής φορεσιάς  και αρμάτων της περιόδου του 1821  ( με έδρα το Αίγιο) θα γίνει στην αναπαράσταση της μάχης του Μεγάλου Σπηλαίου όπου καιθα παρευρίσκεται

κατόπιν ενεργειών του υπευθύνου του Βασίλη Γεωργαντά ,σε αγαστή συνεργασία με τον πρόεδρο της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως κύριο Δήμο Βαρβιτσιώτη  , έχοντας την ευθύνη πρόσκλησης και συντονισμού τιμητικού αγήματος περίπου 25 αρματωμένων φουστανελάδων απο Αίγιο ,Πάτρα ,τον πολιτιστικό σύλλογο Νεδουσαίων που πήραν μέρος στην ταινία ΕΞΟΔΟΣ 1826  και τον σύλλογο Ελληνομνήμονες από  την Καλαμάτα.

 

Ο κύριος Γεωργαντάς εξάλλου δηλώνει ιδιαίτερα επιφορτισμένος στην κινητοποίηση των συνεργαζόμενων συλλόγων ώστε να συμβάλλουν με τις πρέπουσες  τιμές, μιας και έχει έναν επιπλέον λόγο ,εντοπιότητας  , μιας και η καταγωγή του κατά το ήμισυ  είναι από τους Κάτω Λουσούς ή Σουδενά , χωριό του αρχιστράτηγου της μάχης Πετιμεζά , όπου σώζεται  και ο πύργος της οικογένειας Πετιμεζαίων ,αλλά και από τα Δουμενά , ακριβώς απέναντι από το Μέγα Σπήλαιο .

Το παράρτημα προτρέπει τους Αιγιαλείς φίλους που στήριξαν και ενθουσιάστηκαν  με την πρεμιέρα  της ταινίας στο Αίγιο  να παρευρεθούν  στην αναπαράσταση και να ζήσουν αυτές τις στιγμές εμψύχωσης .

,Παράλληλα απευθύνει και ένα κάλεσμα σε ιδιώτες, συλλέκτες αρμάτων και φορεσιάς  ή συλλόγους πολιτιστικούς ,θεατρικούς ,χορευτικούς , ιππείς κλπ. να έρχονται σε επικοινωνία από τώρα με τον κύριο Γεωργαντά και να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για παραχώρηση εξοπλισμού και την στελέχωση ενδιαφερομένων προσώπων στις επετείους και παρελάσεις  όπου πλέον  θα εμφανίζεται το άγημα απόδοσης τιμών  του Αράτου τόσο σε άλλες περιοχές αλλά ειδικά εν όψει των εορταστικών εκδηλώσεων και πομπών  που προτίθεται να οργανώσει το 2018 για την μυστική συνέλευση της Βοστίτσας και τον Αντρέα Λόντο, του οποίου την επαναστατική σημαία υιοθετεί και προβάλλει σε συντονισμό με την καθιέρωσή της ως τοπικού συμβόλου από τον Δήμο Αιγιαλείας που τυγχάνει και ο δήμος της έδρας  του παραρτήματος.

 

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να εμφορούνται από φιλοπατρία , αγάπη για την μάθηση των ενδόξων ιστορικών γεγονότων του 1821 και την πιστή απεικόνιση και αναβίωση , κατάλληλη εμφάνιση και πειθαρχία και προπαντός να έχουν την διάθεση δαπάνης για την σταδιακή απόκτηση εξοπλισμού και φορεσιάς και των αναγκαίων μετακινήσεων.

 

Για εκδήλωση ενδιαφέροντος επικοινωνείτε  : [email protected]

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ 25ης Ιουνίου 2017 

190 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΡΩΙΚΗ ΜΑΧΗ

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

09.00 – 09.15  Γενική προσέλευση λαού και προσέλευση Επισήμων

10.15   Ολοκλήρωση της Θείας Λειτουργίας χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Καλαβρύτων & Αιγιαλείας κ. κ. Αμβροσίου στο Καθολικό της Μονής Ιστορικό Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

10.20   Παρουσίαση του Ομιλητή από τον Πρόεδρο Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως κ. Δημήτριο Βαρβιτσιώτη.

10.25   Εκφώνηση του Πανηγυρικού της Ημέρας από τον Αρχιμανδρίτη Ιερώνυμο Νικολόπουλο, Α΄ Γραμματέα της Ιεράς Συνόδου, με θέμα «Τρανοί αετοί της Λεβεντογενιάς».

10.45  Χαιρετισμοί Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου και εκπροσώπων Αρχών .

10.50  Παραχώρηση φιλεμάτων στο χώρο υποδοχής της Ιεράς Μονής με την ευγενή συνδρομή του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Πανοσιολογιοτάτου Ιερωνύμου και της Μοναστικής Κοινότητας.

 

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

11.15  Προσέλευση Επισήμων στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μονής όπου και θα ακολουθήσει η αναπαράσταση

11.25 Βράβευση Απογόνων Αγωνιστών της Μάχης του Μεγάλου Σπηλαίου. Παρουσίαση κ. Κλάγκος

 

11.40  Αναπαράσταση της προετοιμασίας και της μάχης του Μεγάλου Σπηλαίου κατά του Ιμπραήμ, από τη Διασυλλογική Ομάδα Θεάτρου της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως

Ο ΥΠΟΔΥΟΜΕΝΟΣ ΤΟΝ ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ,

ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΤΑ ΑΥΘΕΝΤΙΚΑ ΑΡΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΠΕΤΙΜΕΖΑ,

ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΞΕΡΧΟΝΤΑΙ

ΑΠΟ ΤΗΣ ΠΡΟΘΗΚΕΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΠΕΤΙΜΕΖΑ

12.20  Τιμητική διέλευση οργανωμένων τμημάτων Φουστανελοφόρων και Ιππικού από τους συμμετέχοντες Συλλόγους, ενώπιον της Ιστορικής Μονής, των επισήμων και του λαού.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟ ΛΑΒΑΡΟ

ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΠΕΤΙΜΕΖΑΙΩΝ

12.35 Τιμητική απόδοση  χορευτικών τμημάτων από χορευτικές ομάδες Καλαβρυτινών Συλλόγων, ενώπιον της Ιστορικής Μονής, των επισήμων και του λαού.

13.05  Παράθεση κοινού γεύματος στο GRANDSALLETτου Μεγάλου Σπηλαίου.

 

Για την Παγκαλαβρυτινή Ένωση

 

Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας
 

Δ. Βαρβιτσιώτης

 

Αρετή Πράγια


ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ. ΜΠΕΣ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΕ  ΑΞΕXΑΣΤΑ  ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
http://91.121.113.129:8028/live

http://50.22.217.113:10216/live

radioaigialeia.com