Σμήνη κουνουπιών αλλά και καταστροφικές ακρίδες έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε πολλές περιοχές της Αχαϊας δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα αλλά και έντονη όχληση σε πολίτες και επισκέπτες… με τις αγκυλώσεις του ελληνικού δημοσίου να τις πληρώνουν βεβαίως… οι πολίτες. Από τη μια ένας άγονος διαγωνισμός που καθυστέρησε κατά πολύ τους ψεκασμούς για τα κουνούπια κι από την άλλη η ολιγωρία (;) ορισμένων δήμων για την αντιμετώπιση της ακρίδας δημιουργούν ένα πραγματικά εκρηκτικό τοπίο!
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι στην περιοχή της Αιγιάλειας η κατάσταση με τις ακρίδες έχει φτάσει στο… απροχώρητο για τους αγρότες. Άλλωστε το θέμα απασχόλησε και την πρόσφατη Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου Αιγιάλειας, όπου συζητήθηκαν μείζονα θέματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο, όπως δακοκτονία, δασικοί χάρτες, χαμένες επιδοτήσεις αλλά και το μεγάλο πρόβλημα με τις ακρίδες που πλήττει τις καλλιέργειες. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα αποφασίστηκε να αναζητηθεί άμεσα ραντεβού με τον Περιφερειάρχη ώστε να αναζητηθούν λύσεις.
Την ίδια ώρα σ`ότι αφορά τα κουνούπια το πρόβλημα εντοπίζεται σε ορισμένες περιοχές αυξημένο με τις υπηρεσίες να δίνουν το βάρος κυρίως σε περιοχές όπως η Μανωλάδα όπου υπάρχει επικινδυνότητα κρουσμάτων ελονοσίας.
Από την έρευνα του «Ημ» και τις επικοινωνίες με τις αρμόδιες υπηρεσίες προκύπτει ότι:
-ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ έχουν γίνει ενέργειες αντιμετώπισης του φαινομένου με ψεκασμούς ωστόσο ο διαγωνισμός για όλη τη Δυτική Ελλάδα κηρύχθηκε άγονος με αποτέλεσμα να μην έχουν προχωρήσει όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί από την Δ/νση Υγείας Αχαϊας. Μιλώντας στον «Ημ» η διευθύντρια της υπηρεσίας κα Συμεωνίδου ανέφερε ότι: «Δυστυχώς ο διαγωνισμός ήταν άγονος και αυτό μας πήγε πίσω, ωστόσο από την υπηρεσία έχουν γίνει ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπίσουμε κυρίως τις περιοχές που εντοπίζεται περισσότερο πρόβλημα. Αρχικά δώσαμε βάρος στις περιοχές όπου υπάρχει επικινδυνότητα για κρούσματα ελονοσίας και αμέσως μετά σε περιοχές που έχουμε διαμαρτυρίες ότι είναι έντονη η όχληση και υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ώστε να «τρέξει» κανονικά το πρόγραμμα ψεκασμών σε όλη τη Δυτική Ελλάδα».
Η κα Συμεωνίδου επισημαίνει ωστόσο ότι το πρόβλημα με τα κουνούπια είναι περίπλοκο τονίζοντας πως για το αστικό κομμάτι έχουν την ευθύνη ψεκασμών οι δήμοι ενώ η Δ/νση Υγείας έχει την ευθύνη για τις περιαστικές περιοχές. Χαρακτηριστικά ανέφερε δε ότι:
«Είναι βασικό να φροντίζει και ο δήμος και οι ίδιοι οι πολίτες να μην υπάρχουν στάσιμα νερά. Όσο και να ψεκάσουμε εάν ευνοούνται οι συνθήκες για την εξάπλωση των κουνουπιών, δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».
*Να σημειώσουμε επίσης ότι ήδη από χθες και για τις επόμενες δύο ημέρες σε συνεργασία με το ΚΕΛΠΝΟ γίνεται μια σειρά δράσεων στην Ηλεία και κυρίως τη Μανωλάδα προκειμένου να ενημερωθούν οι παραγωγοί και το κοινό για την αντιμετώπιση της ελονοσίας όπου εκεί είναι η επικινδυνότητα αυξημένη.

-ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΚΡΙΔΕΣ από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν γίνει όπως μας ενημέρωσαν οι υπεύθυνοι, οι ενέργειες προκειμένου οι δήμοι να διευκολυνθούν για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Συγκεκριμένα από τα τέλη του Απρίλη όλος ο νομός Αχαϊας έχει κηρυχθεί «ακριδόπληκτος» διευκολύνοντας έτσι τη διαδικασία ψεκασμών από τους κατά τόπους δήμους. Οπότε καθιστάται σαφές ότι την ευθύνη έχει πλέον η Τοπική Αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση των καταστροφικών σμηνών ακρίδας που έχουν πλήξει αρκετές περιοχές…

«Ημερήσιο της Αχαϊας»


ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ. ΜΠΕΣ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΕ  ΑΞΕXΑΣΤΑ  ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
http://91.121.113.129:8028/live

http://50.22.217.113:10216/live

radioaigialeia.com