«Εμείς εδώ είμαστε πάνω απ’όλα για τους ανθρώπους και όχι για τους αριθμούς ή τις αναφορές». Με αυτή τη συγκινητική φράση και μάλιστα σε άπταιστα ελληνικά, η σουηδέζα πρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου κα Cecilia WIKSTRÖM έκλεισε με θετική προοπτική τη συζήτηση επί της καταγγελίας του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου σε σχέση με τον ασφαλιστικό-φορολογικό νόμο 4387/2016 που αποτελεί κίνδυνο για το εισόδημα και κατ’επέκτασιν για την επιβίωση όχι μόνο των δικηγόρων αλλά του ευρύτερου κλάδου των ελεύθερων επαγγελματιών.
Στη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ήταν παρόντες ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου κ. Γιώργος Μπέσκος, ο αντιπρόεδρος κ. Αλέξανδρος Μανωλόπουλος και η Γ.Γραμματέας κα Κατερίνα Οικονομοπούλου, με τους δύο πρώτους να είναι οι ομιλητές εκ μέρους του συλλόγου.
Όπως αναφέρει το filodimos.gr, oι Αιγιώτες δικηγόροι, αφού παρουσίασαν επιγραμματικά την παρούσα κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί μετά την ψήφιση του επίμαχου νόμου, τόνισαν χαρακτηριστικά πως οι δικηγόροι και ο εν γένει τομέας των ελεύθερων επαγγελματιών έχουν υποστεί τεράστια καταστροφή μιας και αναγκάζονται να πληρώνουν σε φόρους και εισφορές το 80% του εισοδήματός τους, κάτι που αντίκειται στις θεμελιώδεις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Οφείλετε εσείς, που εκπροσωπείτε τους ευρωπαίους πολίτες, να διαμορφώσετε μια ισχυρή πολιτική παρέμβαση, στο πλαίσιο του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι τεχνοκράτες μέσα από τις διεργασίες τους, μας βλέπουν καθαρά ως αριθμούς και όχι ως ανθρώπους, γι’αυτό η παρέμβασή σας θα πρέπει να είναι άμεση και καθοριστική» σημείωσε ο κ. Μπέσκος, με τον κ. Μανωλόπουλο να αναφέρεται με τη σειρά του στην ανθρώπινη αξία που θίγεται με αυτόν τον νόμο και αναδεικνύοντας το γεγονός πως δεν υπήρξε καμία αναλογιστική μελέτη που θα έπρεπε να συνοδεύει τον νόμο. «Ψηφίστηκε απλά ένας εισπρακτικός νόμος σε μορφή φορολογίας, που εξαϋλώνει το εισόδημα του επαγγελματία. Ζητάμε σεβασμό και αποκατάσταση της αξίας του ανθρώπου, μιας και παραγνωρίζεται δυστυχώς τόσο από τον κοινό νομοθέτη όσο και από τη δικαιοσύνη κάποιες φορές».
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν κ. Καρόνε, υπήρξε κατηγορηματικός στο ότι η ευθύνη είναι των ελληνικών δικαστηρίων και όχι της Επιτροπής Αναφορών, σημειώνοντας αόριστα πως υπήρξε «αναλογιστική μελέτη» για τον ασφαλιστικό νόμο (μιλούσε βεβαίως για διαφορετικό πράγμα που συνόδευε τον συνταξιοδοτικό νόμο και όχι τον επίμαχο) μιας και πλέον υπάρχει σύνδεση μεταξύ οφειλών και εισφορών. Δεν έκανε όμως καμία αναφορά στο φορολογικό κομμάτι του νόμου, κάτι που τονίστηκε από τον κ. Μπέσκο στη δευτερολογία του.
Το λόγο πήραν ακολούθως 4 Ευρωβουλευτές (εκ των οποίων δύο Έλληνες, οι κ.κ. Ζαμπιανόπουλος και Μαριάς), οι οποίοι τόνισαν τη σημασία του να παραμείνει «ανοιχτή» η καταγγελία και να ζητηθούν περαιτέρω διευκρινίσεις εκ μέρους της Κομισιόν και της ελληνικής κυβέρνησης, σχετικά με τα νομοθετήματα που πλήττουν το εισόδημα του επαγγελματία.
Η πρόεδρος της Επιτροπής, έκανε δεκτή την πρόταση του κ. Μαριά να αποσταλούν επιστολές στα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας-Κοινωνικής Ασφάλισης όπου θα ζητούνται εξηγήσεις, όπως και να ζητηθεί η γνώμη της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ πρόσθεσε και την αποστολή εγγράφου στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και όπου αλλού απαιτηθεί, ενώ έδωσε εντολή και στην Κομισιόν να διερευνήσει σε βάθος το ζήτημα, ώστε να συζητηθεί εκ νέου σε επόμενη συνεδρίαση.


ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ. ΜΠΕΣ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΕ  ΑΞΕΣΑΣΤΑ  ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
http://91.121.113.129:8028/live
radioaigialeia.com