Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος δύο ημεδαπών και συγκεκριμένα 56χρονου και 25χρονης, για υπόθεση παράνομου στοιχηματισμού μέσω διαδικτύου.
Ειδικότερα, η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σύμφωνα με την οποία άγνωστος χρήστης ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, μέσω συγκεκριμένου προφίλ, διέθετε προγνωστικά για δήθεν στημένους αγώνες έναντι χρηματικής αμοιβής.
Συγκεκριμένα, ο δράστης μέσω του παραπάνω προφίλ διαφήμιζε είτε προσέγγιζε-προσέλκυε άλλους χρήστες της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, υποσχόμενος ψευδώς ότι διαθέτει και προσφέρει έναντι χρηματικής αμοιβής, προγνωστικά σχετικά με την έκβαση κυρίως αγώνων ποδοσφαίρου.
Επιπλέον, για την επίτευξη του σκοπού του, επικαλούνταν συχνά ότι διαθέτει πληροφορίες για την έκβαση των αγώνων είτε μέσω ποδοσφαιρικών «παραγόντων» είτε μέσω στοιχηματικών εταιρειών.
Επισημαίνεται ότι για τη καταβολή της χρηματικής αμοιβής ζητούσε από τους ενδιαφερόμενους, κωδικούς προπληρωμένων καρτών και στη συνέχεια τις χρησιμοποιούσε σε διάφορες ιστοσελίδες.
Για τα παραπάνω ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκε ενδελεχής ψηφιακή αστυνομική έρευνα και σχετική αλληλογραφία με τις αρμόδιες εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης και παροχής υπηρεσιών διαδικτύου.
Από την έρευνα προέκυψε ότι οι δύο ημεδαποί διαχειρίζονταν το επίμαχο προφίλ, μέσω των προσωπικών τους συνδέσεων διαδικτύου, ενώ δεν συνελήφθησαν καθώς δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις της αυτόφωρης διαδικασίας.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες του τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας :
• Τηλεφωνικά: 111 88
• Στέλνοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου e-mail στο: [email protected]
• Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με λειτουργικό σύστημα ios-android: CYBERKID
• Επίσης σχετική ενημέρωση από το δικτυακό τόπο: http://cyberalert.gr/feelsafe/