Του Γιώργου Κουτρουμάνη

Ήταν γνωστό και είχε επισημανθεί από την αντιπολίτευση και από έγκριτους πολιτικούς και οικονομικούς αναλυτές ότι η κυβέρνηση στην παρούσα φάση δεν θα εξασφάλιζε τη συμφωνία με τους δανειστές μας για μια ευνοϊκή ρύθμιση του Δημοσίου χρέους της χώρας μας. Κι αυτό διότι οι Γερμανοί δεν επρόκειτο να συναινέσουν σε μια τέτοια εξέλιξη εν όψει των εκλογών τους, που είναι προγραμματισμένες για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, αλλά και επειδή η ίδια η κυβέρνηση στο Eurogroup της 24/5/2016 είχε συμφωνήσει ότι η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους μας θα γίνει στο τέλος του τρίτου μνημονίου και με την προϋπόθεση ότι αυτό θα ολοκληρωθεί κανονικά.
Αντιθέτως,στο τελευταίο Eurogroup προέκυψε η χειρότερη δυνατή εξέλιξη. Όχι μόνο δεν είχαμε κάτι θετικό για το δημόσιο χρέος, αλλά ούτε καν ολοκληρώθηκε και η δεύτερη αξιολόγηση. Έτσι, μείναμε χωρίς δόση και χωρίς χρηματοδότηση από το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της Ε.ΚΤ. Το μόνο που «κατορθώσαμε» είναι τη διατήρηση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων κάθε χρόνο 3,5% μέχρι και το 2022, που σημαίνει συνέχιση της σκληρής λιτότητας και επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών, χωρίς αντίκρισμα.
Ωστόσο, γιατί ο πρωθυπουργός διαβεβαίωνε το Ελληνικό Κοινοβούλιο ότι είχε εξασφαλίσει την ρύθμιση του δημοσίου χρέους μας στο Eurogroup που θα ακολουθούσε αμέσως μετά την ψήφιση των νέων μέτρων; Εκ των υστέρων αποδεικνύεται ότι η ρύθμιση του δημοσίου χρέους ήταν το επικοινωνιακό περιτύλιγμα για να σερβιριστούν από τον πρωθυπουργό και να ψήφιστούν από τη Βουλή τα πρόσφατα μέτρα σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής κόστους 5 δισ, που κόβουν συντάξεις αφορολόγητο και κοινωνικά επιδόματα, οδηγώντας σε απόγνωση την κοινωνία μας.
Μετά και από τα νέα οικονομικά μέτρα, για τα οποία έχει δεσμευτεί η χώρα μας μέχρι και το 2022, οδηγούμαστε στη διαιώνιση μιας αντιπαραγωγικής οικονομίας, που στηρίζεται μόνο στην άκρατη υπερφορολόγηση, και δεν πρόκειται ποτέ να ανακάμψει. Θα συνεχιστούν οι τάσεις φυγής των παραγωγικών επιχειρήσεων από την χώρα μας ή θα οδηγηθούν αναγκαστικά στην παραοικονομία για να επιβιώσουν, οι επενδύσεις στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα της οικονομίας μας διαρκώς θα μειώνονται, με επόμενες παρενέργειες την αύξηση της ανεργίας και την κατάρρευση των ασφαλιστικών μας ταμείων.. Πώς μετά από αυτά να μην οδηγούμαστε σε συνεχείς περικοπές των συντάξεων, αφού διαρκώς θα μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλιστικών μας ταμείων;
Η αλλαγή του ξεπερασμένου ιδεοληπτικού οικονομικού μοντέλου που ακολουθείται σήμερα από την κυβέρνηση είναι μονόδρομος, για την έξοδο από αυτήν την πρωτόγνωρη οικονομική κρίση που βιώνει σήμερα η κοινωνία μας.

ΣΣ: Ο κ. Γιώργος Κουτρουμάνης είναι Ορκωτός ελεγκτής και πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδος