limani-patrasΤην επιβεβαίωση των δεσμεύσεών του σχετικά με την οριστική παραχώρηση του παραλιακού μετώπου της Πάτρας στους πολίτες και τον Δήμο, καθώς και την άμεση σύγκλιση νέας σύσκεψης με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, υπό την προεδρία τη δική του, ζητά από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, με επιστολή του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

Όπως σημειώνει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του ο κ. Κατσιφάρας, «ζητάμε να εξαιρεθεί η ζώνη του παραλιακού μετώπου της πόλης της Πάτρας, που εκτείνεται μεταξύ των εκβολών των ποταμών Διακονιάρη και Μειλίχου και η ζώνη αυτή, όπως αναλυτικά περιγράφεται στην Σύμβαση προσωρινής παραχώρησης, να παραχωρηθεί οριστικά για χρήση και αξιοποίηση από τον Δήμο Πατρέων, προς όφελος των δημοτών του, της πόλης και κατ’ επέκταση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».

Συνεχίζοντας την επιστολή ο Περιφερειάρχης τονίζει πως θα πρέπει να επιβεβαιωθούν «οι δεσμεύσεις τόσο οι δικές σας, ως Υπουργός Οικονομικών, όσο και των εκάστοτε κυβερνήσεων, πρωθυπουργών και αντιπροέδρων, σχετικά με το ζήτημα της οριστικής παραχώρησης του θαλασσίου μετώπου στον Δήμο της Πάτρας» και καταλήγει: «Ζητάμε ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας την άμεση σύγκληση νέας σύσκεψης, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, υπό την προεδρία τη δική σας, προκειμένου να επιβεβαιωθεί επισήμως η βούληση της Κυβέρνησης για οριστική παραχώρηση του θαλασσίου μετώπου στο Δήμο Πατρέων».

Ολόκληρη η επιστολή προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο έχει ως εξής:

«Για μία ακόμη φορά οι πολίτες, η Δημοτική Αρχή της Πάτρας και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αναμένει να κάνετε πράξη τις δεσμεύσεις σας, όσον αφορά την οριστική παραχώρηση του θαλασσίου μετώπου στον Δήμο Πατρέων.

Η Πάτρα, εδώ και τέσσερες δεκαετίες, διεκδικεί το θαλάσσιο μέτωπο της.

Είναι γνωστό πως είναι από τις λίγες πόλεις, αν όχι η μοναδική, η οποία διαθέτει χιλιόμετρα ακτογραμμής και οι πολίτες της δεν επιτρέπεται να εισέλθουν και να κάνουν βόλτα σε όλο το μήκος.

Είναι επίσης γνωστό ότι οι παλιές λιμενικές εγκαταστάσεις εκτείνονται ακριβώς μπροστά στο ιστορικό της κέντρο, αποκλείοντας την πρόσβαση των πολιτών στην θάλασσα τους.

Πριν από αρκετά χρόνια οι ίδιοι οι πολίτες αλλά και οι φορείς συναίνεσαν στη χωροθέτηση καινούργιου λιμανιού στην νότια είσοδο της, απορρίπτοντας κάθε σκέψη και πρόταση επέκτασης του υπάρχοντος λιμανιού.

Προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» για αυτό, υπήρξε σαφής πολιτική δέσμευση, απόδοσης στον Δήμο, ως κοινόχρηστου χώρου, ολόκληρης της υπόλοιπης, πλην των νέων λιμενικών εγκαταστάσεων, παραλιακής ζώνης περιλαμβανομένου του παλιού λιμανιού.

Το καινούριο λιμάνι, κόστους άνω των 200 εκατομμυρίων, κατασκευάσθηκε και ήδη λειτουργεί, όμως οι δημότες της Πάτρας ακόμη δεν έχουν δει το χώρο του παλαιού λιμένα να αποδίδεται στους ίδιους, παρά το γεγονός πως δεκάδες αποφάσεις Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, ομόφωνα τα τελευταία χρόνια, απαιτούν την απόδοση του εν λόγω παραλιακού μετώπου.

Σας υπενθυμίζουμε για μία ακόμη φορά τις δεσμεύσεις που έχουν γίνει από πλευράς κυβέρνησης στην Πάτρα, όσον αφορά την οριστική παραχώρηση.

Το 2009 υπήρξε δέσμευση του τότε πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ και νυν βουλευτή Αχαΐας Γιώργου Παπανδρέου.

Το 2010 τον Οκτώβριο, υπεγράφη στο Δημαρχείο Πάτρας, Πρωτόκολλο Συνεργασίας Δήμου- ΟΛΠΑ ΑΕ, με την παρουσία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου, σε επίσημη τελετή, με παρουσία όλων των Τοπικών Αρχών. Το Πρωτόκολλο είναι Κυβερνητικό έγγραφο, συντάχθηκε από το νομικό γραφείο του κ. Πάγκαλου σε εφαρμογή εντολής του Πρωθυπουργού και στο οποίο οριοθετείται με χάρτες και λεπτομερή περιγραφή, η προς παραχώρηση στον Δήμο Πατρέων παραλιακή ζώνη, η οποία εκτείνεται μεταξύ των εκβολών των ποταμών Διακονιάρη και Μειλίχου. Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του Πρωτοκόλλου, ήταν μέχρι 31/12/2010, κάτι το οποίο φυσικά δεν έχει γίνει.

Λίγους μήνες μετά, αντιπροσωπεία Φορέων σας επισκέφθηκε (κατείχατε τη θέση και πάλι του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, αλλά και αυτή του Υπουργού Οικονομικών).

Δώσατε εκείνη τη στιγμή εντολές υλοποίησης του Πρωτοκόλλου και μετά από λίγο υπεγράφη και η Σύμβαση Προσωρινής Παραχώρησης. Από τότε μέχρι και σήμερα ο Δήμος Πατρέων είναι ο χρήστης του χώρου, όμως ακόμα η οριστική παραχώρηση του παραλιακού μετώπου δεν έχει γίνει πράξη και η φημολογία για μη υλοποίηση ολοένα και μεγαλώνει.

Για μία ακόμη φορά ζητάμε την επιβεβαίωση των δεσμεύσεων τόσο των δικών σας, ως Υπουργός Οικονομικών, όσο και των εκάστοτε κυβερνήσεων, πρωθυπουργών και αντιπροέδρων, σχετικά με το ζήτημα της οριστικής παραχώρησης του θαλασσίου μετώπου στον Δήμο της Πάτρας.

Ζητάμε να εξαιρεθεί η ζώνη του παραλιακού μετώπου της πόλης της Πάτρας, που εκτείνεται μεταξύ των εκβολών των ποταμών Διακονιάρη και Μειλίχου και η ζώνη αυτή, όπως αναλυτικά περιγράφεται στην Σύμβαση προσωρινής παραχώρησης, να παραχωρηθεί οριστικά για χρήση και αξιοποίηση από τον Δήμο Πατρέων, προς όφελος των δημοτών του, της πόλης και κατ’ επέκταση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Τέλος, ζητάμε ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας την άμεση σύγκληση νέας σύσκεψης, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, υπό την προεδρία τη δική σας, προκειμένου να επιβεβαιωθεί επισήμως η βούληση της Κυβέρνησης για οριστική παραχώρηση του θαλασσίου μετώπου στο Δήμο Πατρέων».