Εκδήλωση για το σπουδαίο ανασκαφικό έργο σε Αιγιάλεια και Καλάβρυτα μέσω του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών
Ο θησαυρός νομισμάτων που βρέθηκε στα τέλη του 2010 στην ανασκαφή του Τζόρτζ Λαντστέτερ στη θέση Σόλων στην Αίγειρα σε κτίριο ονομαζόμενο από τον ίδιο “εστιατόριο” λόγω της χρήσης του την εποχή του, ξεχώρισε κατά την παρουσίαση του ανασκαφικού έργου σε Αιγιάλεια και Καλάβρυτα μέσω του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.
Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαϊας, πρόκειται για κτίριο τετράγωνης διατομής, διαστάσεων 17.70μ. χ 18μ. και αποτελείται από πολλούς χώρους. Στην είσοδο ενός χώρου, κάτω από το κατώφλι, βρέθηκε μικρό αγγείο, χαρακτηριστικό της περιοχής, το οποίο περιείχε 635 νομίσματα, εκ των οποίων τα 35 ήταν χάλκινα και τα υπόλοιπα αργυρά. Ένα από τα χάλκινα, κοπής νομισματοκοπείου Αλεξανδρείας, που χρονολογείται 246-221 π. Χ. εποχή του Πτολεμαίου Ευεργέτη του ΙΙΙ, μας έδωσε ακριβώς τη χρονολογία απόκρυψης που έλαβε χώρα λίγο πριν από το Συμμαχικό Πόλεμο (220-217 π. Χ.). Περιείχε νομίσματα κοπής Σικυώνος, Χαλκίδος και πολλά τετρώβολα Ιστιαίας. Πρόκειται για αποταμιευτικό θησαυρό, σημαντικός για την ιστορία της εποχής.
Ο θησαυρός μελετήθηκε από τον Κλεάνθη Σιδηρόπουλο, έγκριτο νομισματολόγο, αρχαιολόγος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου Κρήτης, Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου και την Γεωργία Αλεξοπούλου, αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαίας. Το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο έχει αναλάβει τη δημοσίευση της μονογραφίας αυτής.
*Κεντρικοί ομιλητές στην εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαϊας ο Δρ. Georg Ladstätter που μίλησε για το έργο του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Αχαΐα και τις ανασκαφές στην αρχαία Αίγειρα Αιγιαλείας και Λουσούς Καλαβρύτων και η Δρ. Γεωργία Αλεξοπούλου (Αρχαιολόγος, Τμηματάρχης Χώρων, Μουσείων & Αρχαιογνωστικής Έρευνας στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας) που μίλησε για το ναό στη θέση Γκρεμουλιάς Καλαβρύτων αλλά και την ιστορία των Καλαβρυτινών.
Όπως ανέφερε κατά τον χαιρετισμό της η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανίτα Κουμούση πρόκειται για μία από τις πέντε πρώτες ξένες σχολές που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα και σ`ότι αφορά την περιοχή μας η ανασκαφή του χώρου στην Αρχαία Αίγειρα ξεκίνησαν το 1916, διεκόπησαν λίγο μετά λόγω του Α`Παγκοσμίου Πολέμου και επαναλήφθηκαν για μικρό χρονικό διάστημα το 1925.
Η συστηματική ανασκαφή της Αιγείρας με τα τόσο σπουδαία ευρήματα (και το ιδιαιτέρας αίγλης θέατρο) ξεκίνησε από το Αυστριακό Ινστιτούτο το 1972 και συνεχίζεται χωρίς διακοπή έως σήμερα.

Από την έντυπη έκδοση του ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ της ΑΧΑΪΑΣ