«Μυρίζει»… αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ μέσω αναπροσαρμογής των χρεώσεων για την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).

δηΌπως έγραψε το Euro2day.gr στις 13 Απριλίου, η δημόσια επιχείρηση διεκδικεί την ανάκτηση ποσών ύψους 700 εκατ. ευρώ καθώς τα ποσά που εισέπραξε την περίοδο 2012-2015 από τους λογαριασμούς για τις ΥΚΩ που παρείχε σε νησιά κι ευπαθείς ομάδες (ΚΟΤ) δεν αρκούσαν για να καλύψει το αυξημένο κόστος παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος των νησιών αλλά και πριμοδότησης των τιμολογίων. Μάλιστα η ΡΑΕ έχει διαπιστώσει ότι οι αρμόδιοι διαχειριστές, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, δεν έχουν προβεί στην εκκαθάριση των λογαριασμών που τηρούν για τις ΥΚΩ.

Με αφορμή αυτό το θέμα, κύκλοι της ΔΕΗ σχολιάζουν πως «η εταιρία έχει έτοιμες προτάσεις, όταν ανοίξει η συζήτηση με το υπουργείο ΠΕΝ για το θέμα, ώστε να γίνει σταδιακή ανάκτηση του επίμαχου ποσού. Τέτοιες προτάσεις είναι η η ανάκτηση να γίνει σε βάθος διετίας ή τριετίας, έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερη η επιβάρυνση των πελατών της εταιρίας». Οι εκτιμήσεις μιλούν για επιβάρυνση της τάξης του ενός ευρώ το μήνα.

Ωστόσο, διαφορετική άποψη φαίνεται ότι έχει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Παράγοντες του υπουργείου σχολιάζουν: «Δεν επιβεβαιώνονται οι αυξήσεις. Ας περιμένουμε πρώτα τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ».