Με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα το Αίγιο αναμένεται να εορτάσει αύριο και μεθαύριο (Πέμπτη και Παρασκευή της Διακαινησίμου) την Πολιούχο του, Παναγιά Τρυπητή, στο Ιερό Προσκύνημα τής οποίας θα προσέλθουν για να προσκυνήσουν και να ανάψουν ένα κερί χιλιάδες πιστών από όλη την Ελλάδα, μεταξύ αυτών και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος.
Το πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών έχει ως εξής:
ΠΕΜΠΤΗ ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟΥ
Μέγας πανηγυρικός εσπερινός: Στις 7μ.μ. θά τελεσθεί Μέγας Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Αμβροσίου, συμπαραστατουμένου και υπό άλλων Αρχιερέων. Τους εκκλησιαστικούς ύμνους θα αποδώσει η Χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Αιγίου «Ιωάννης ο Κουκουζέλης» υπό τη διεύθυνση του Προέδρου της, Φωτίου Θεοδωρακοπούλου.
Ολονύκτια αγρυπνία: Στις 11μ.μ. θα τελεσθεί ολονύκτιος κατανυκτική αγρυπνία, ήτοι Παράκληση, Όρθρος και Θεία Λειτουργία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου στις 2.30π.μ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟΥ
Θεία Λειτουργία: Κατά την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Αμβροσίου και συλλειτουργούντων των προσκεκλημένων Αρχιερέων Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου, Πατρών κ. Χρυσοστόμου και Θηβών & Λεβαδείας κ. Γεωργίου, θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, κατά το ακόλουθο πρόγραμμα:
Όρθρος
7π.μ.: Έναρξη Όρθρου.
7.30π. μ.: Προσέλευση των Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών.
8.20π.μ.: Έναρξη Θείας Λειτουργίας.
9.30 έως 9.45π.μ.: Άφιξη των επισήμων.
10:30π.μ. περίπου: Απόλυση Θείας Λειτουργίας.
Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας
10.45π.μ.: Εκκίνηση της Ιεράς Πομπής

Η Ιερά πομπή θα κατευθυνθεί στην πλατεία Αγίας Λαύρας, όπου και θα αναπεμφθεί δέηση και θα εκφωνηθεί πανηγυρική ομιλία. Ακολούθως ή Ιερά Εικόνα της Θεομήτορος θα τοποθετηθεί επί ανοικτού αυτοκίνητου και θα καταλήξει στο Ιερό Προσκύνημα, διά της καθιερωμένης διαδρομής. Θα ακολουθήσει δεξίωση για τους επίσημους προσκεκλημένους, στο Παναγιωτοπουλέικο Αρχοντικό.
Αυτές τις ημέρες θα είναι ανοιχτά και το παλιό και το νέο λιμάνι Αιγίου, στη διάθεση των προσκυνητών και των οχημάτων τους. Όσοι έρχονται από την οδό Μενελάου της Μυρτιάς, θα εξυπηρετούνται στο νέο λιμάνι και όσοι έρχονται από Ζωοδόχου Πηγής στο παλιό.
Απόδοση τιμών: Οι προς την Ιερά Εικόνα της Θεομήτορος οφειλόμενες τιμές θα αποδοθούν από τιμητικά αγήματα του Πεζικού, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ θα συμμετάσχουν και Φιλαρμονικές από την Αιγιάλεια.
Τελετάρχες της Ιεράς Μητροπόλεως: Ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Τσάκαλος, Αρχιερατικός Επίτροπος Αιγίου και ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Πετρόπουλος, Εφημέριος Ιερού Ναού Άγιου Ιωάννου Αιγίου.
Τελετάρχες του δήμου Αιγιάλειας: Η προϊσταμένη του Τμήματος Υποστήριξης Πολιτικών Οργάνων του δήμου Κωνσταντίνα Μουγκάση και οι υπάλληλοι Χρήστος Τρίψας και Αριστομένης Σταματόπουλος.
Εσπερινός και Παράκληση: Στις 7μ.μ. της ιδίας μέρας θα ψαλλεί Εσπερινός, Χαιρετισμοί και Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο.
Απόδοση της εορτής (Κυριακή του Θωμά, 23 Απριλίου)
Μέχρι την Κυριακή του Θωμά, η Ιερά Εικόνα θα παραμείνει στο κέντρο του Ναού και στη διάθεση των ευλαβών προσκυνητών. Ακολούθως και περί ώρα 7μ.μ. χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Αμβροσίου, θα ψαλλούν oι Χαιρετισμοί της Υπεραγίας Θεοτόκου – Ζωοδόχου Πηγής, μετά το πέρας των οποίων η θαυματουργός Ιερά Εικόνα της Θεομήτορος θα τοποθετηθεί και πάλι στον Θρόνο Της.
Στα πλαίσια της εορτής της Πολιούχου την Κυριακή 23 Απριλίου, στις 11 το πρωί, στο κινηματοθέατρο «Απόλλων» θα προβληθεί ντοκιμαντέρ σχετικό με την Παναγία Τρυπητή με τίτλο «Η Κυρά του Αιγίου», το οποίο έχουν επιμεληθεί μαθητές τού 1ου Γυμνασίου Αιγίου.