Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι αρχές μετά τον εντοπισμό «ομάδων θανάτου» στα social media που ενθαρρύνουν τις αυτοκτονίες νέων.

Οι κρυφές «ομάδες θανάτου» στο VK, το αντίπαλο δέος του facebook στη Ρωσία, ελέγχονται από «μέντορες» που υποκινούν τα μέλη να βάλουν τέλος στη ζωή τους. Η ύπαρξη αυτών των ομάδων έχει προκαλέσει πανικό στους γονείς και πυροδότησε έντονες αντιπαραθέσεις σε μια χώρα όπου η αυτοκτονία θεωρείται θέμα ταμπού.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει εκφράσει δημοσίως την ανησυχία του και μέσα στον μήνα ζήτησε αυστηρότερες ποινές για όσους καταδικάζονται για υποκίνηση σε αυτοκτονία, έγκλημα που σήμερα επιφέρει ποινή φυλάκισης μέχρι και τρία χρόνια.

Αρκετές δεκάδες εφήβων ανάμεσα στους 130 που έβαλαν τέλος στη ζωή τους δέχτηκαν πιέσεις από τα μέλη «ομάδων θανάτου» στο VK που παραμένει στη σκιά. Τον περασμένο Νοέμβριο οι ρωσικές αρχές συνέλαβαν τον 22χρονο «μέντορα» Filipp Budeikin με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στην αυτοκτονία 15 εφήβων.

«Πρώτα πρέπει να δημιουργείς ομάδες με καταθλιπτικό περιεχόμενο που σε βυθίζουν σε μια ιδιαίτερα ατμόσφαιρα. Οι άνθρωποι κάνουν κλικ και μπαίνουν σε μια κλειστή ομάδα. Τότε ξεκινά το παιχνίδι», είχε δηλώσει στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο 22χρονος λίγο πριν από τη σύλληψή του.

Είχε παραδεχτεί πως ζήτησε από τα θύματά του να μοιραστούν προσωπικές τους πληροφορίες και να διενεργούν ορισμένα «καθήκοντα». «Απλά εξήγησα σε ορισμένους ανθρώπους γιατί ήταν καλύτερο να πεθάνουν, τίποτα περισσότερο. Εκείνοι πήραν την απόφαση. Κανείς δεν τους ανάγκασε».