Για πρώτη φορά στην ιστορία του υγρότοπου της Αλυκής αναγνωρίστηκε η προέλευση των φτερωτών επισκεπτών του.
Πρόκειται για δύο Φοινικόπερα από τη Γαλλία αναμεσα στην ομάδα των 18 πουλιών που βρίσκονται αυτό το διάστημα στην Αλυκή Αιγίου! Αναγνωρίστηκαν από τα πλαστικά δακτυλίδια που φέρουν στο δεξί πόδι. Πρόκειται για μία ακόμη απόδειξη της μεγάλης αξίας του υγρότοπου της Αλυκής, η οποία αποτελεί έναν διεθνή σταθμό για τα πουλιά.
Τα εν λόγω δακτυλίδια από PVC, τοποθετούνται με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι ευδιάκριτα και να μπορεί να διαβαστεί (με τηλεσκόπιο ή με τηλεφακό) ο μοναδικός κωδικός που φέρει το καθένα (στην περίπτωσή μας: JABS και JSZT). Από έρευνα που έγινε αμέσως, διαπιστώθηκε ότι ο τύπος αυτών των δακτυλιδιών (κίτρινα με μαύρα γράμματα) προέρχεται από τη Γαλλία. Το πιθανότερο είναι ότι τα πουλιά αυτά δακτυλιώθηκαν ως νεοσσοί στη μεγάλη αποικία της Camarque ανατολικά της Μασσαλίας. Οι λεπτομέρειες έχουν σταλεί στη Γαλλία και αναμένουμε να μάθουμε περισσότερα στοιχεία για το πότε και πού ακριβώς δακτυλιώθηκαν αλλά και για τυχόν άλλες περιοχές που βρέθηκαν.
Ας ελπίσουμε αυτοί οι ταξιδιώτες της Μεσογείου να βρουν ηρεμία και ασφάλεια στην Αλυκή κάτι που δεν είναι και τόσο βέβαιο καθότι το τελευταίο διάστημα ομάδα τεσσάρων κυνηγόσκυλων μπαίνουν καθημερινά μέσα στον υγρότοπο και κυνηγούν τα πουλιά παρά τις συστάσεις που έγιναν στον ιδιοκτήτη τους .
(φωτο: Κ. Σταματόπουλος – Κ. Καρακατσάνης)