Στην επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο διαχειρίζεται το βίαιο περιεχόμενο που αναρτάται από χρήστες στην πλατφόρμα του σκοπεύει να προχωρήσει το Facebook, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε πρόσφατα η εταιρεία.

Η σχετική ανακοίνωση δημοσιοποιήθηκε μετά την ανάρτηση στο Facebook Live ενός βίντεο που δείχνει τη δολοφονία ενός άνδρας στις ΗΠΑ. Το βίντεο αναρτήθηκε στην πλατφόρμα της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης την Κυριακή και παρέμεινε εκεί για σχεδόν δύο ώρες.

“Γνωρίζουμε ότι είναι αναγκαίο να κάνουμε περισσότερα”, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, οι αρχές εξακολουθούν να αναζητούν το Στιβ Στίβενς, 37 ετών, ο οποίος δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο φαίνεται ο ίδιος να επιτίθεται βάναυσα και να πυροβολεί τον 74χρονο Ρόμπερτ Γκόντγουιν. Όπως εξηγούσε στο βίντεο ο δράστης, τον ηλικιωμένο τον επέλεξε τυχαία για να φέρει εις πέρας το αποτρόπαιο έγκλημά του. Αργότερα, ο Στίβενς μπήκε πάλι στο Facebook Live με σκοπό να μιλήσει για τη δολοφονία, ομολογώντας ότι έχει σκοτώσει 13 ανθρώπους, παρά το γεγονός ότι οι αρχές ανακοίνωσαν πως δεν γνωρίζουν για τυχόν άλλους θανάτους.

Το Facebook δέχτηκε έντονη κριτική εξαιτίας της χρονικής διάρκειας που το βίντεο παρέμεινε στην πλατφόρμα του.

“Ως αποτέλεσμα αυτής της φοβερής σειράς περιστατικών, επανεξετάζουμε το εργαλείο αναφοράς, ώστε να βεβαιωθούμε ότι οι χρήστες μπορούν να επισημαίνουν βίντεο και άλλο υλικό που παραβιάζει τα πρότυπά μας, όσο το δυνατόν ταχύτερα και εύκολα”, δήλωσε ο Τζάστιν Οσόφσκι, αντιπρόεδρος παγκόσμιων δραστηριοτήτων του Facebook.

“Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν λάβαμε καμία αναφορά για το πρώτο βίντεο (στο οποίο ο ύποπτος ομολογούσε τις προθέσεις του να διαπράξει φόνο) και λάβαμε αναφορά για το δεύτερο βίντεο -που περιείχε τον πυροβολισμό- περίπου 1 ώρα και 45 λεπτά μετά την ανάρτησή του”, δήλωσε ο ίδιος ενώ συνέχισε λέγοντας ότι “έχουμε λάβει αναφορές για ένα τρίτο βίντεο που περιέχει την ομολογία του υπόπτου για τη δολοφονία”.

Ο Οσόφσκι πρόσθεσε επίσης ότι το βίντεο καθώς και ο λογαριασμός του χρήστη διαγράφηκαν 23 λεπτά μετά την αναφορά του βίαιου περιεχομένου. Ο ίδιος ανέφερε επιπροσθέτως ότι εκτός από τη συμβολή των χρηστών, η τεχνητή νοημοσύνη θα αποτελούσε ένα χρήσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους περιστατικών.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ