Τέσσερις αλλαγές στον εξωδικαστικό συμβιβασμό με στόχο την απλοποίηση της διαδικασίας, προανήγγειλε από τη Βουλή, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, διευκρινίζοντας ωστόσο πως αυτές θα κατατεθούν στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα οπότε και εισάγεται το σχετικό νομοσχέδιο προς ψήφιση.

Σκιαγραφώντας τις σημαντικότερες εξ αυτών, ο Υπουργός Οικονομίας, σημείωσε ότι στις προθέσεις του Υπουργείου είναι η παροχή δυνατότητας ένταξης στον «μηχανισμό» και επιχειρήσεων που έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους, υπό την προϋπόθεση πριν από την υποβολή της αίτησης να έχουν υποβάλλει δήλωση επανέναρξης εργασιών.

Παράλληλα, ο κος Παπαδημητρίου, επιχειρώντας να απαντήσει πρακτικά στην σκληρή κριτική της αντιπολίτευσης που έκανε λόγο για «δικαστικό» κι όχι εξωδικαστικό συμβιβασμό, προανήγγειλε την απλοποίηση της διαδικασίας δικαστικής επικύρωσης.

Συγκεκριμένα, όπως είπε στις περιπτώσεις που κατά την εξωδικαστική διαδικασία: – δεν έχουν υποβληθεί ενστάσεις – και δεν υπάρχει διαγραφή οφειλής μη συμβαλλόμενου πιστωτή

η επικύρωση είναι δυνατό να γίνει από δικαστής χωρίς ακροαματική διαδικασία, με τη δυνατότητα των συμβαλλόμενων μερών να ασκήσουν ανακοπή.

Αναφορικά με την αναστολή του κώδικα δεοντολογίας τραπεζών, ο Υπουργός Οικονομίας, έκανε λόγο για πρόθεση σύνδεσής της με την ημερομηνία πρόσκλησης στους πιστωτές έναντι της ημερομηνίας υποβολής αίτησης που προβλέπει το υπό συζήτηση νομοσχέδιο.

«Τέλος θα διευρύνουμε τις εργασίες που μπορούν να ανατεθούν στον εμπειρογνώμονα, ώστε να συμπεριληφθεί και η επαλήθευση απαιτήσεων πιστωτών, για να ελέγξουν τυχόν εικονικές απαιτήσεις», κατέληξε ο κος Παπαδημητρίου.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η πολυσυζητημένη ρύθμιση για την προστασία από άσκοπες διώξεις των εκπροσώπων των τραπεζών που θα συναινέσουν σε ρύθμιση οφειλών, πρόκειται να κατατεθεί ξεχωριστά με διάταξη του Υπουργείου Δικαιοσύνης που θα ενταχθεί σε επικείμενο νομοσχέδιο.

Ο Υπουργός Οικονομίας, πάντως, προκάλεσε αίσθηση ομολογώντας ότι είναι πολύ δύσκολο να υπολογίσει κανείς τόσο τον αριθμό των επιχειρήσεων που μπορούν δυνητικά να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό όσο και το ύψος των οφειλών που θα προσπαθήσουν να ρυθμίσουν.