Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λογοθεραπείας που εορτάζεται στις 6 Μαρτίου, συνδιοργανώνουν ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Συννοσηρότητα Παιδοψυχιατρικών Παθήσεων με Διαταραχές Λόγου-Ομιλίας σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας».
Η Ημερίδα θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017 και ώρα 6:00 μ.μ. στο κτίριο του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου του ΓΝΠΠ Καραμανδανείου (Κορύλλων 2, περιοχή Κάστρου) και η είσοδος είναι ελεύθερη.
Επίσης, το Σάββατο 4 Μαρτίου 2017 και ώρα από 11:00 π.μ. έως 2:00 μ.μ., στην Πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – με την Κινητή της Μονάδα Υγείας «Χρίστος Φραγκίδης» και στελέχη Ψυχικής Υγείας και Ειδικής Αγωγής του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου και του Κέντρου Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ.) – θα πραγματοποιήσει δωρεάν αξιολογήσεις σε παιδιά 4-10 ετών.
Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στο ετήσιο Σχέδιο Δράσης για την πρόληψη, προαγωγή της υγείας, ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στηρίζει ενεργά παρόμοιες εκδηλώσεις, όπως οι ανωτέρω, και επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία σε δράσεις προς όφελος των παιδιών και των οικογενειών τους.
Σχετικά με τις προγραμματιζόμενες εκδηλώσεις, παραχωρήθηκε, σήμερα το μεσημέρι, Συνέντευξη Τύπου στο κτίριο του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου του ΓΝΠΠ Καραμανδανείου, από τον Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο για Θέματα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αντώνη Χαροκόπο, τη Διοικήτρια του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου Παίδων Πάτρας, Βασιλική Γεωργιοπούλου, την Παιδοψυχίατρο, Αικατερίνη Κατάτση, την Παιδοψυχίατρο, Αφροδίτη Τούρκα, και την Λογοθεραπεύτρια, Μαρία-Κορίνα Στεφοπούλου.

Παγκόσμια Ημέρα Λογοθεραπείας

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τη Μόνιμη Επιτροπή Λογοπεδικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CPLOL) ως Παγκόσμια Ημέρα Λογοθεραπείας, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τις ανάγκες και τα δικαιώματα των ατόμων που αντιμετωπίζουν δυσκολία στην επικοινωνία, καθώς και στην ανάδειξη του έργου των επιστημόνων του κλάδου της λογοθεραπείας.
Η Λογοθεραπεία είναι η επιστήμη που ασχολείται με την πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία και αποκατάσταση των διαφόρων διαταραχών προφορικού και γραπτού λόγου, ομιλίας, φωνής και μάσησης-κατάποσης σε παιδιά, εφήβους, οποιαδήποτε κι αν είναι η αιτία που προκαλεί τα παραπάνω, δηλ. νευρολογικής, εξελικτικής, λειτουργικής προέλευσης.
Είναι σε θέση να διαγνώσει και να αντιμετωπίσει περιστατικά όπως δυσκολία περιγραφής απλών γεγονότων, δυσκολία έναρξης και διατήρησης μιας συζήτησης, δυσκολίας σχηματισμού προτάσεων, γρήγορης ομιλίας, αδυναμίας έναρξης μιας πρότασης, παράλειψης ήχων μέσα σε μία λέξη κ.α.
Απευθύνεται σε μικρά παιδιά, εφήβους και ενήλικες.