Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 1/3/2017 στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αχαΐας κ. Γρηγόρη Αλεξόπουλου με θέμα «ορισμός ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων». Στη σύσκεψη συμμετείχαν η πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πάτρας Σταυρούλα Νικολάου, από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων ο πρόεδρος Καραγεωργόπουλος Δημήτρης και η Γενική Γραμματέας Γαλιατσάτου Γεωργία, η πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Πάτρας Παναγοπούλου Παναγιώτα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου & Νοτιοδυτικής Ελλάδας (Ο.Ε.Σ.Π. & Ν.Ε.) Παυλίδης Ηλίας, ο πρόεδρος του Εμπορικού & Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών Ρώρος Γιώργος, το μέλος του Εμπορικού & Εισαγωγικού Συλλόγου Αιγιαλείας Ντερντές Δημήτρης, ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικό Κέντρου Αιγίου Γεωργόπουλος Παναγιώτης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ) Μακρής Αντώνης, ο Γενικός Δ/ντης Ανάπτυξης Κόλλαρης Κωνσταντίνος και ο προϊστάμενος της Δ/νσης Ανάπτυξης Π.Ε. Αχαΐας Μπεσαράτ Φάρες.
Το αντικείμενο της συζήτησης ήταν η δυνατότητα ορισμού ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων συνολικής διάρκειας τριάντα ημερών (30) από τον Αντιπεριφερειάρχη. Σύμφωνα με το Ν. 4446/2016 (Ά 240) οι τριάντα ημέρες μπορούν να κατανέμονται ελεύθερα καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους και θα πρέπει να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά δυο Κυριακές όπου θα επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων του νομού.
Το αμέσως επόμενο διάστημα θα κατατεθούν εγγράφως οι απόψεις των τοπικών εμπορικών συλλόγων και των εμπλεκόμενων επαγγελματικών οργανώσεων προκειμένου μέχρι τις 22 Μαρτίου να εκδοθεί σχετική απόφαση.
Από το Νόμο προβλέπεται η προαιρετική λειτουργία όλων των καταστημάτων οχτώ (8) Κυριακές το χρόνο.
• (2) Κυριακές πριν την ημέρα των Χριστουγέννων
• Την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη των δύο τακτικών εκπτώσεων
• Την Κυριακή των Βαΐων
• Την τελευταία Κυριακή κάθε έτους.
• (2) Κυριακές στις ενδιάμεσες εκπτωτικές περιόδους που ορίζει ο Αντιπεριφερειάρχης
Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που ο Αντιπεριφερειάρχης δεν εκδώσει απόφαση οι ενδιάμεσες εκπτώσεις θα λάβουν χώρα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου.
«Μέσα από το διάλογο προστατεύουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων , τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τον καταναλωτή. Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις έχουν δείξει ότι μπορούν να συνεισφέρουν στην αγοραστική κίνηση παρόλα αυτά η λειτουργία των καταστημάτων 8 Κυριακές το χρόνο νομίζω ότι είναι κάτι που πρέπει να επανεξεταστεί από την Κυβέρνηση» τόνισε ο κ. Αλεξόπουλος και πρόσθεσε «παράμετροι όπως οι εργαζόμενοι με οικογένειες και παιδιά, οι ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων, η ιερότητα της Κυριακής κλπ είναι θέματα που οφείλουμε να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη όταν αποφασίζουμε μια παραδοσιακά μέρα αργίας να την κάνουμε εργάσιμη».