Η απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων να ορίσει την υποχρεωτική υλοποίηση στο Γυμνάσιο «Θεματικής Εβδομάδας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης σε ζητήματα Διατροφής, Εθισμού – Εξαρτήσεων και Έμφυλων Ταυτοτήτων» ήταν ένα από τα αντικείμενα συζήτησης τής χθεσινής Ιερατικής Σύναξης στους «Νέους Ορίζοντες», με σκοπό να «χαραχθεί» κοινή πορεία των κληρικών τής Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.
Τη σχετική εισήγηση έκανε, κατόπιν εντολής τού Μητροπολίτου κ. Αμβροσίου, ο πατήρ Αθανάσιος Λιακόπουλος, προϊστάμενος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου, ο οποίος εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του σχετικά με την υλοποίηση της περίφημης «Θεματικής Εβδομάδας» στα σχολεία.
«Φαίνεται πως κάποιοι θέλουν να μας… οδηγήσουν σε νέα ήθη και έθιμα, αντίθετα με αυτά που μεγάλωσαν γενιές και γενιές Ελλήνων. Το μόνο «όπλο» που διαθέτουμε είναι η πίστη και η προσευχή μας προς τον Κύριο, ώστε να αντισταθούμε σε αυτή τη νέα… απειλή!», ανέφερε μεταξύ άλλων ο π. Αθανάσιος, ζητώντας από τους κληρικούς της Αιγιάλειας και των Καλαβρύτων να βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις.
Στη συνέχεια ανέγνωσε ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα και αναφέρει τα εξής: «Σύμφωνα με τις ελληνορθόδοξες πεποιθήσεις μας και διά την αιώνων πορεία τής Ελλάδας, οι νέες αποφάσεις τού Υπουργείου Θρησκευμάτων μάς βρίσκουν εκ διαμέτρου αντίθετους, διότι απάδουν των παραδόσεών μας αλλά και της ηθικής δομής, η οποία επικρατούσε και πρέπει να επικρατεί στην Ορθόδοξη Ελλάδα μας για να μπορέσουμε ως λαός να περπατήσουμε το δρόμο που χάραξαν οι πρόγονοί μας, οι ήρωες της Πατρίδος και της Πίστεώς μας. Βάσει δε και του νόμου Ν.Δ.53/1974-ΦΕΚ 256/Α που κύρωσε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ ή Σύμβαση της Ρώμης) και σύμφωνα με το άρθρο 2 του προσθέτου πρωτοκόλλου αυτής (Δικαίωμα στην Εκπαίδευση), ορίζεται ότι: «Ουδείς δύναται να στερηθεί του δικαιώματος όπως εκπαιδευθεί. Παν Κράτος εν τη ασκήσει των αναλαμβανομένων υπ’ αυτού καθηκόντων επί του πεδίου τής μορφώσεως και της εκπαιδεύσεως θα σέβεται το δικαίωμα των γονέων όπως εξασφαλίζωσι την μόρφωσιν και εκπαίδευσιν ταύτην συμφώνως προς τας ιδίας αυτών θρησκευτικάς και φιλοσοφικάς πεποιθήσεις».