pde logoΗ Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στηρίζει τους Συλλόγους και τους φορείς που προάγουν και προστατεύουν την υγεία. Αυτή την εβδομάδα είναι η Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού και στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε τον μητρικό θηλασμό, να ενημερωθούν όχι μόνο οι επαγγελματίες υγείας, αλλά κυρίως οι συμπολίτες μας για αυτό το σημαντικό θέμα.
Σύνθημα είναι «Επιλέγω θηλασμό! Ζητώ υποστήριξη και βοήθεια: Από τον σύντροφό μου, την οικογένειά μου και αν υπάρχει λόγος από επαγγελματίες υγείας. Είναι ο δρόμος της φύσης!».
Στην Ελλάδα το 1993 συστήθηκε για πρώτη φορά από το Υπουργείο Υγείας, Επιτροπή Μητρικού Θηλασμού με κύριο έργο την προαγωγή –προστασία και υποστήριξη του μητρικού θηλασμού.
Κύριο μέλημα, όλων των εμπλεκομένων, είναι να γίνουν ευρέως γνωστά τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού:
– Το μητρικό γάλα είναι αποστειρωμένο και έτσι δεν υπάρχει περίπτωση να μεταφερθούν μικρόβια στο βρέφος , πράγμα που μπορεί να συμβεί με το μπιμπερό αν αυτό δεν έχει αποστειρωθεί καλά.
– Το μητρικό γάλα δεν χρειάζεται προετοιμασία και έτσι δεν κουράζεται η μητέρα. Επιπλέον, είναι οικονομικό.
– Μεταφέρει αντισώματα από τη μητέρα στο βρέφος και έτσι το βρέφος προφυλάσσεται από διάφορες παθήσεις , όπως λοιμώξεις του αναπνευστικού και του πεπτικού συστήματος.
– Στα βρέφη που θηλάζουν παρουσιάζονται πολύ πιο σπάνια γαστρεντερικές διαταραχές. Αυτό συμβαίνει , γιατί το μητρικό γάλα είναι πιο εύπεπτο.
– Τα βρέφη που θηλάζουν σπάνια παρουσιάζουν αλλεργικές αντιδράσεις.
– Ο θηλασμός είναι μια πολύ καλή άσκηση για την στοματική κοιλότητα και έχει ως αποτέλεσμα ένα καλοσχηματισμένο σαγόνι και ίσια δόντια.
– Ο θηλασμός είναι πολύ σημαντικός και για τη μητέρα . Τη βοηθάει να πλησιάσει το βρέφος της και να συνδεθεί συναισθηματικά μαζί του.
– Τέλος, είναι γνωστό ότι ο θηλασμός ελαττώνει την πιθανότητα καρκίνου του μαστού της μητέρας.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σας κάνει γνωστό ότι λειτουργεί πανελλαδική τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης του θηλασμού το «10525», όλες τις εργάσιμες μέρες και ώρες από 9.00 π. μ. – 2.00 μ.μ., στελεχώνεται από έμπειρο επιστημονικό προσωπικό και παρέχει ενημέρωση και συμβουλευτική σε θέματα θηλασμού. Οι κλήσεις είναι εμπιστευτικές , με αστική χρέωση.
Επίσης, μπορείτε να απευθύνεστε στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού για το Πρόγραμμα «ΑΛΚΥΟΝΗ: ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ» και στα τηλέφωνα 2107701557, 210799244 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.epilegothilasmo.gr