skoupidiaΑνοίγει ο φάκελος διαχείρισης απορριμμάτων

-Πού θα πάνε τα σκουπίδια της Πάτρας;

-Αίτημα για χρηματοδότηση 16,5 εκατομμύρια για εργοστάσιο υπέβαλλε ο δήμος Αιγιάλειας

Μπροστά σε νέο μεγάλο… αδιέξοδο βρίσκεται η Αχαϊα για τη διαχείριση των απορριμμάτων μετά την απόφαση του δήμου Δυτικής Αχαϊας που λέει κατηγορηματικά «όχι» για την κατασκευή εργοστασίου που θα εξυπηρετεί και το δήμο της Πάτρας.

Το θέμα έφερε προ ημερησίας στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αιγιαλείας ο Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος με τον Θανάση Παναγόπουλο να δηλώνει ότι θα αναζητήσει σήμερα τον Αντιπεριφερειάρχη Γρηγόρη Αλεξόπουλο προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις… Με αφορμή την απόφαση της Δ.Αχαϊας ο Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος ζήτησε συγκεκριμένες απαντήσεις από τη δημοτική αρχή Αιγιαλείας εάν έχει υποβάλλει αίτημα για την κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αιγιάλεια για να πάρει την απάντηση Παναγόπουλου πως έχει υποβληθεί η αίτηση για χρηματοδότηση με 16,5 εκατομμύρια ευρώ κατασκευής μονάδας στο δήμο Αιγιαλείας με τον Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλο να επανέρχεται ζητώντας συγκεκριμένη απάντηση για τις ποσότητες που θα επεξεργάζεται και εάν έχει συμφωνηθεί να καλύψει και τις ανάγκες του δήμου Πατρέων. Η απάντηση Παναγόπουλου ήταν πως η μονάδα που ζητά ο δήμος Αιγιαλείας είναι για 18.000 τόνους ετησίως, σύμφωνα με το ΤΟΠΣΑ Αιγιαλείας –Καλαβρύτων δηλώνοντας κατηγορηματικά πως δεν περιλαμβάνονται τα σκουπίδια της Πάτρας.

Μ`αυτό το δεδομένο εάν όντως προχωρήσει εργοστάσιο στο Αίγιο (προφανώς μιλάμε για χωροθέτηση στο Νησί Τεμένης) για 18.000 τόνους και στη Δυτική Αχαϊα για 53.000€, τότε η Πάτρα συνεχίζει να βρίσκεται στον… αέρα.

Σε κάθε περίπτωση, το μόνο βέβαιο αυτή τη στιγμή είναι ότι το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων ανοίγει εκ νέου για την ευρύτερη περιοχή με ότι αυτό συνεπάγεται…

Όχι λέει η δημοτική αρχή Δυτικής Αχαϊας για την κατασκευή εργοστασίου

«Δεν πρόκειται να συναινέσουμε στη μεταφορά σκουπιδιών του Δήμου Πατρέων στο ΧΥΤΑ Φλόκα, χωρίς την κατασκευή του εργοστασίου»

Ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής

Όχι λέει η Δυτική Αχαΐα στην κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων δυναμικότητας 150.000 τόνων, η οποία θα εξυπηρετούσε όλο το νομό Αχαΐας στο Χ.Υ.Τ.Α Φλόκα. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Δυτικής Αχαΐας “η νέα μονάδα επεξεργασίας που προβλέπεται να κατασκευασθεί θα εξυπηρετεί πρωτίστως τα ιδρυτικά μέλη του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της 2ης Διαχειριστικής Ενότητας. Το δήμο Δυτικής Αχαΐας, Ερυμάνθου, τις δημοτικές ενότητες Μεσσάτιδος, Βραχναιίκων & Παραλίας του δήμου Πατρέων” στην οποία διευκρινίζεται ότι «για λόγους βιωσιμότητας και ύστερα από την ομόφωνη απόφαση της Τοπικής Κοινότητας Φλόκα, η νέα μικρή μονάδα θα έχει την δυνατότητα να επεξεργάζεται 53.000 τόνους στερεά απόβλητα».

Επίσης γίνεται αναφορά στον Δ. Γκοτσούλια και αναφέρει:

«Ανατρέχοντας στα πρακτικά των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της 2ης Διαχειριστικής Ενότητας του Νομού Αχαΐας, στον οποίο αντιπρόεδρος ήταν ο κ. Διονύσιος Γκοτσούλιας, πρώην Δήμαρχος Δύμης από το 2008 – 2010, καταθέτουμε απόσπασμα της υπ’ αριθμ. 20/2009 απόφασης με θέμα : «Έγκριση δυο προμελετών για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων Νομού Αχαΐας» από την τακτική συνεδρίαση της 16ης Νοεμβρίου 2009. Το Συμβούλιο μετά από ευρεία και διαλογική συζήτηση αφού άκουσε την εισήγηση του προέδρου αποφάσισε ομόφωνα και ενέκρινε:

Τις δυο προμελέτες για τη μονάδα απορριμμάτων Νομού Αχαΐας που εκπονήθηκαν από τη σύμπραξη μελετητών και εγκρίθηκαν από την Διεύθυνση Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Πατρέων.

Την εκπόνηση από τους μελετητές των τευχών δημοπράτησης με βάση την τεχνολογική λύση «βιολογική ξήρανση» και συνολική δυναμικότητα όχι λιγότερο από 150.000 τόνους/έτος και όχι περισσότερο από 220.000 τόνους / έτος.

Ο κ. Γκοτσούλιας ενώ υπερθεμάτιζε για την κατασκευή του φαραωνικού έργου – σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συνδέσμου – και ήθελε εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων 150.000 τόνων και είχε μετατρέψει την χωματερή του Πετροχωρίου σε πανελλήνια χωματερή, σήμερα κατηγορεί την προηγούμενη και την νυν Δημοτική Αρχή με πεζοδρομιακές εκφράσεις ως δουλική και έτοιμη να μετατρέψει τον δήμο σε χαβούζα».

Σε άλλο σημείο αναφέρεται: «Η Δημοτική Αρχή Δυτικής Αχαΐας σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο εκπόνησε ένα Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων ρεαλιστικό, εφαρμόσιμο και πραγματικό το οποίο και καταθέσαμε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, καθώς κανένα έργο υποδομής δεν θα χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ αν δεν είναι ενταγμένο στο νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό.

Το Σχέδιο που εκπονήθηκε συζητήθηκε, «βασανίστηκε» τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και με επιχειρήματα πείστηκαν οι πλειοψηφία των Δημοτικών Συμβούλων, οι Φορείς της περιοχής και η Τοπική Κοινωνία.Κατά τις συζητήσεις που είχαμε όλη αυτή την διάρκεια με τους Επικεφαλής των παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Αχαΐας στις οποίες σε πολλές συμμετείχε και ο δήμαρχος Ερυμάνθου κ. Αθανάσιος Καρπής τόσο ως μέλος του Συνδέσμου όσο και ως ένας από τους ανθρώπους που γνωρίζει πολύ καλά όλα τα πεπραγμένα περί ΧΥΤΑ Φλόκα – κανείς από τους Επικεφαλής δεν έθεσε βέτο ώστε να μην κατασκευασθεί εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στο Φλόκα» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Και συνεχίζει: “Με το νέο Σχέδιο διορθώσαμε το «προπατορικό αμάρτημα» για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων δυναμικότητας 150.000 τόνων, η οποία θα εξυπηρετούσε όλο το νομό Αχαΐας στο Χ.Υ.Τ.Α Φλόκα. Η νέα μονάδα επεξεργασίας που προβλέπεται να κατασκευασθεί θα εξυπηρετεί πρωτίστως τα ιδρυτικά μέλη του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της 2ηςΔιαχειριστικής Ενότητας. Το δήμο Δυτικής Αχαΐας, Ερυμάνθου, τις δημοτικές ενότητες Μεσσάτιδος, Βραχναΐκων & Παραλίας του δήμου Πατρέων. Επιπλέον συναισθανόμενοι το βάρος που μας αναλογεί σε τόσο σημαντικές αποφάσεις καθώς και για λόγους βιωσιμότητας, η νέα μικρή μονάδα θα έχει την δυνατότητα να επεξεργάζεται 53.000 τόνους στερεά απόβλητα.

Το Σχέδιο εκτός της μικρής μονάδας περιλαμβάνει, βελτίωση των κατασκευαστικών αστοχιών του Χ.Υ.Τ.Α., επέκταση δεύτερου κυττάρου, μονάδα κομποστοποίησης με δυνατότητα διάθεσης του κομπόστ στις γειτονικές Τοπικές Κοινότητες του δήμου, Σταθμό Μεταφόρτωσης, πρόληψη & διαλογή στην πηγή, τοποθέτηση μπλε και καφέ κάδων, πράσινα σημεία, δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, ανανέωση του στόλου, οικιακή κομποστοποίηση κ.α. Επιπλέον με την ολοκλήρωση της κατασκευής του εργοστασίου ο ΧΥΤΑ μετατρέπεται σε ΧΥΤΥ και θα δέχεται το υπόλειμμα από την επεξεργασία το οποίο θα είναι μικρότερο από τα απορρίμματα που διοχετεύονται σήμερα στον ΧΥΤΑ”.

ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΤΗΣ ΑΧΑΙΑΣ