american-bloggersΕξαιρετικής σημασίας για την Αιγιάλεια ήταν η επίσκεψη ομάδας 7 διακεκριμένων δημοσιογράφων-μελών της Διεθνούς Ένωσης Συντακτών για τη Γαστρονομία, τον Οίνο και το Ταξίδι International Food, Wine and Travel Writers Association-IFWTWA, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο πλαίσιο πολυήμερης επίσκεψής τους σε Δήμους του Κορινθιακού Κόλπου, μετά από πρωτοβουλία του Συνδέσμου Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου (Σ.Π.Ο.Α.Κ.), μέλος του οποίου είναι και ο Δήμος Αιγιαλείας.
Την ευθύνη της διοργάνωσης είχε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης Αιγιαλείας, κ. Στράτος Βαρδάκης με τη συμμετοχή και της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., η οποία στο πλαίσιο της συνεργασίας των φορέων του δήμου για την ανάδειξη και προβολή των δυνατοτήτων της περιοχής παρουσίασε τα προγράμματα «Οινοξένεια» και «Εν Συρμώ», που κατέχουν σημαντική θέση σε αντίστοιχες δράσεις στο πανελλήνιο.
Οι έμπειροι και εξειδικευμένοι στο χώρο του γαστρονομικού τουρισμού δημοσιογράφοι, έφτασαν στο Αίγιο το πρωί και ακολούθως επισκέφθηκαν συνοδευόμενοι και από την Πρόεδρο της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. κα Μαρία Τσουκαλά και τους συνεργάτες της, τους αμπελώνες του οινοποιείου «Rira» στην Αρραβωνίτσα, μένοντας έκπληκτοι από τις υπέροχες εικόνες που κατέγραψαν από τις πλαγιές με θέα τη θάλασσα, επιβεβαιώνοντας τον χαρακτηρισμό της Αιγιάλειας ως «Τοσκάνη της Ελλάδας». Μετά την ξενάγησή τους, παρουσιάστηκε από τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. ο θεσμός «Οινοξένεια» στους επισκέπτες, οι οποίοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τη διοργάνωση που πραγματοποιείται κάθε Αύγουστο, με επίκεντρο τους εκλεκτούς τοπικούς οίνους και τα μοναδικά προϊόντα της περιοχής. Το ίδιο βράδυ, το πρόγραμμα περιελάμβανε και επίσκεψη στο οινοποιείο «Τετράμυθος», στο Άνω Διακοπτό, όπου οι δημοσιογράφοι έτυχαν ζεστής φιλοξενίας και οινογνωσίας.

Στο πλαίσιο αυτού του οδοιπορικού, οι δημοσιογράφοι ξεναγήθηκαν επίσης, στις εγκαταστάσεις της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών και στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό Μουσείο του Αιγίου.
Εκ μέρους της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., επιδόθηκαν στους επισκέπτες δημοσιογράφους φάκελοι με πλούσιο υλικό (μεταφρασμένο στα Αγγλικά) με χρήσιμες πληροφορίες και φωτογραφίες για τον Δήμο Αιγιαλείας, για τα «Οινοξένεια» αλλά και για τον νέο θεσμό «Εν Συρμώ» που είναι αφιερωμένος στον Οδοντωτό Σιδηρόδρομο Διακοπτού-Καλαβρύτων. Εξάλλου, η επιχείρηση πάντοτε προάγει και στηρίζει ανάλογες πρωτοβουλίες τουριστικής ανάδειξης της Αιγιάλειας, η οποία τα τελευταία χρόνια και μέσω δράσεων της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. «ανοίγεται» και «ταξιδεύει» σε όλο τον κόσμο με πολύ κολακευτικά ρεπορτάζ και σχόλια.