13.6 C
Aigio
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_imgspot_img
ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚοινωνικά«Φορτωμένα» τα ρήγματα στον ελλαδικό χώρο

«Φορτωμένα» τα ρήγματα στον ελλαδικό χώρο

SEISMOSΜπορεί επισήμως οι Έλληνες σεισμολόγοι να μην συνδέουν το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου στη γειτονική Ιταλία με τα ρήγματα του ελλαδικού χώρου, ωστόσο με αφορμή τα τραγικά αποτελέσματα στη γειτονική χώρα, εφιστούν την προσοχή και ζητούν μέτρα από την Πολιτεία, τονίζοντας ότι υπάρχουν ρήγματα στη χώρα μας που έχουν συσσωρεύσει ενέργεια και είναι «φορτωμένα».
Οι δηλώσεις τεσσάρων επιστημόνων που είδαν το φως της δημοσιότητας στον κυριακάτικο Τύπο (Άκης Τσελέντης, Ευθ.Λέκκας, Γεράσιμος Παπαδόπουλος και Κώστας Παπαζάχος) συγκλίνουν στο γεγονός ότι τα μεγάλα ρήγματα του ελλαδικού χώρου έχουν να «δώσουν» ισχυρή δόνηση από το 1999 και στατιστικά είναι αναμενόμενος ένας ισχυρός σεισμός. Με αυτό το δεδομένο εφιστούν την προσοχή της Πολιτείας και ζητάνε έλεγχο κτιρίων και γενικότερα μέτρα πρόληψης ώστε να μην υπάρξουν θύματα…
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, τα τελευταία 38 χρόνια στη χώρα μας έχουν υπάρξει μεν αρκετοί σεισμοί, ωστόσο καταστροφικοί (με ανθρώπινα θύματα) είναι από το 1978 ο σεισμός της Θεσσαλονίκης, ακολούθησαν το ρήγμα των «Αλκυωνίδων» το 1981 στον δυτικό Κορινθιακό που ήταν 6,7 ρίχτερ, εν συνεχεία είχαμε το σεισμό της Καλαμάτας με 6,2 ρίχτερ (το 1986) που ισοπέδωσε την περιοχή, το 1995 το φονικό 6,2 του Αιγίου και το 1999 είχαμε το σεισμό της Πάρνηθας όπου με 5,9 ρίχτερ θρηνήσαμε επίσης θύματα… Εννοείται ότι ακολούθησαν και οι σεισμοί του Ιουνίου πλην όμως ως προς την Κεντρική Ελλάδα υπάρχει ζήτημα για την συσσώρευση ενέργειας.
Εάν οι στατιστικές αναλύσεις των σεισμολόγων συνδυαστούν με την περιοχή που η ομάδα «ΒΑΝ» του Π.Βαρώτσου αφήνει να εννοηθεί ότι βρίσκεται στο «κόκκινο» (από ανατολικό Κορινθιακό μέχρι Χαλκίδα), σαφώς και δεν πρέπει να εφησυχάζει κανείς, χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει πανικός, αλλά η Πολιτεία να είναι έτοιμη για την αντιμετώπιση ενός ισχυρού φαινομένου και σε ένα μακρύ ορίζοντα χωρίς να προσδιορίζεται ο χρόνος εκδήλωσής του.
Το πρώτο και άμεσο μέτρο πέρα από την ετοιμότητα αντιμετώπισης, είναι βεβαίως ο έλεγχος όλων των δημοσίων κτιρίων.

Τσελέντης: Σεισμικά ρήγματα στα όριά τους στην Ελλάδα

«Εκπλήσσομαι πώς “έπιασε στα πράσα” τους συναδέλφους (σεισμολόγους) Ιταλούς, διότι η σεισμολογική κοινότητα στην Ιταλία είναι πολύ προχωρημένη, αντίστοιχη με τη δικιά μας», δήλωσε ο Άκης Τσελέντης, με αφορμή το φονικό σεισμό στην κεντρική Ιταλία.
Μιλώντας στον Real FM, ο καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών είπε: «Ήταν “τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια” η συγκεκριμένη περιοχή».
«Ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι θα είχαμε σεισμό στη συγκεκριμένη περιοχή», πρόσθεσε.
Απαντώντας στο ερώτημα «κατά πόσο είναι πιθανό ο ισχυρός σεισμός της Ιταλίας, να επηρεάσει, να ενεργοποιήσει ρήγματα στον ελλαδικό χώρο», ο κ. Τσελέντης απάντησε: «Αυτό είναι αδύνατο, δεν υπάρχει πιθανότητα τέτοια, καμία, μηδενική πιθανότητα, διότι το μέγεθος είναι τέτοιο που δεν μπορεί να περάσει σε ελληνικά ρήγματα. Αλλά, όμως, δεν σημαίνει ότι επειδή δεν θα επηρεάσει, στην Ελλάδα πρέπει να είμαστε ήσυχοι. Στην Ελλάδα έχουμε καιρό να υποστούμε έναν σημαντικό σεισμό, υπάρχουν ρήγματα τα οποία φορτώνουν. Τα γνωρίζουμε. Είναι ήδη στα όριά τους. Και κάποια στιγμή θα έχουμε σεισμική, έντονη, δράση σε ένα ή περισσότερα από αυτά. Το Γεωδυναμικό τα παρακολουθεί».
«Οι επιστήμονες το ξέρουν και οι Έλληνες πρέπει να καταλάβουν ότι ζουν σε μια σεισμογενή χώρα και να μάθουν, όπως έλεγε ο καθηγητής Δρακόπουλος, “όχι να ζούμε με τον σεισμό αλλά να τον εντοπίζουμε τον σεισμό” και εκεί πέρα έχει κάποια συμβολή η πολιτεία. Γι’ αυτό το λόγο, το λέω αυτό συνέχεια, κρούω τον κώδωνα ότι πρέπει να είμαστε σε συνεχή ετοιμότητα», τόνισε.
Και συμπλήρωσε: «Δεν μιλάω για βραχείας διάρκειας πρόβλεψη. Μιλάω ότι στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, το σεισμοτεκτονικό καθεστώς φορτώνει, συνέχεια, επειδή είναι σε ένα καθεστώς συμπίεσης μεταξύ Αφρικής, Ευρασίας και ανατολικά από την Τουρκία, άρα κάποια ρήγματα αναγκαστικά έχουν τρομακτικές τάσεις. Κάποια στιγμή αυτά τα ρήγματα θα πρέπει να διαρρηχθούν. Μιλάω γενικά, λοιπόν. Δεν μιλάω για εβδομάδα ή μήνα. Μπορεί να μιλάμε για ένα χρόνο, για δύο χρόνια. Αλλά αν θα έχω ένα γεγονός σε ένα ή δύο χρόνια, μεγάλο, δεν πρέπει από τώρα να είμαι έτοιμος;».

Οι φόβοι για την Ελλάδα μετά την καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός στην Ιταλία

Την ίδια ώρα καθησυχαστικοί εμφανίστηκαν για τον σεισμό 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Σκύρο οι καθηγητές Σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος και Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο CNN Greece. «Είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε εκτιμήσεις. Έχουμε μία ακολουθία σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή αλλά είναι αρκετά νωρίς για να πούμε κάτι πολύ συγκεκριμένο», ανέφερε στο CNN Greece ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.
Όσο για το ενδεχόμενο η σεισμική ακολουθία στην περιοχή να σχετίζεται με τον φονικό σεισμό της Ιταλίας ξεκαθάρισε ότι «είναι αδιανόητο σεισμοί τέτοιου μεγέθους να θεωρηθεί ότι έχουν σχέση με την Ιταλία» και πρόσθεσε ότι «κάθε μέρα στον ελληνικό χώρο έχουμε έναν σεισμό της τάξεως των 4 Ρίχτερ. Αλίμονο αν είχαμε οποιαδήποτε συσχέτιση».
Από την πλευρά του και ο καθηγητής σεισμολογίας Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο CNN Greece τόνισε ότι «δεν υπάρχει ιδιαίτερο θέμα».

ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΑΓΟΡΑ

Most Popular