sxlh vizantinhs 2016 1Ο μήνας Ιούλιος κάθε χρόνου είναι για τη Σχολή, όπως παλιά στην αγροτική ζωή,  ο μήνας του θερισμού.  Του θερισμού πολλών κόπων και υπομονών όπως θα γράψει ο βυζαντινός στιχουργός,  που καταβάλλονται από διδάσκοντες και διδασκομένους για την κατάκτηση της πατρώας βυζαντινής μουσικής,  ενός μεγάλου και σπουδαίου τομέα του πολιτισμού μας.

Η αναγνωρισμένη από εικοσαετίας και πλέον από το κράτος σχολή της Μητροπόλεώς μας,  με το συστηματικό έργο της, κάθε χρόνο, αποδίδει στη λατρευτική ζωή της Εκκλησίας μας πλειάδα νέων καταρτισμένων ιεροψαλτών-τριών, ικανών να πλαισιώσουν τα Ιερά αναλογία των Εκκλησιών της περιοχής μας και όχι μόνο.

Στις αμέτρητες διδακτικές ώρες της σχολικής χρονιάς όπου ο κύριος Βασίλειος Μπίκος κι ο κύριος Γρηγόριος Κακούρης δίδαξαν με πολύ μεράκι και υπομονή, παρουσιάστηκε στους μέλλοντες λειτουργούς του αναλογίου η απαράμιλλη ψαλτική τέχνη, ως στάση ζωής και ευπρέπειας για τους έχοντες τη σφραγίδα της δωρεάς, το ανάλογο δηλαδή φωνητικό ταλέντο.

Μαζί με το ‘Νη-Πα-Βου-Γα’ οι μαθητές μας διδάχτηκαν πως ο ψάλτης στο αναλόγιο πέρα της μελίρρυτης απόδοσης των θεόπνευστων ποιητικών κειμένων, οφείλει να αποπνέει ύφος, σεβασμό,  καθαρότητα, λεβεντιά και πάνω απ όλα αγάπη. Γι’ αυτό και όταν ψάλλει, αφήνει  την ψυχή του να γεμίσει φως <εκ του ανεσπέρου φωτός> και αντανακλώντας το στους γύρω του,  γίνεται αφορμή να γεμίζουν οι ψυχές το ακροωμένων από ανέκφραστη χαρά και αγαλλίαση. Συμπερασματικά στην ψαλτική μυσταγωγία συμβαίνει αυτό που ο Μέγας Βασίλειος εβίωσε και εξέφρασε Θεόπνευστά:  «Ψαλμός γαλήνη ψυχών, βραβευτής ειρήνης, συμφιλίωσης εχθρών».  Διότι,  συνεχίζει ο άγιος,  ποιός μπορεί να βλέπει κάποιον εχθρικά με τον οποίον ταυτόχρονα εκπέμπει από κοινού την φωνή του προς τον Θεόν; Επομένως η ψαλμωδία που διδάσκεται στη σχολή Βυζαντινής Μουσικής πέραν των ψαλτικών γνώσεων παρέχει στους διδασκομένους το μέγιστον πάντων των αγαθών,  που είναι η αγάπη.  Μέσα σε αυτά τα πλαίσια εργάσθηκε φιλότιμα η Σχολή Βυζαντινής μουσικής και πιστεύουμε πως η καρποφορία ήταν πλουσία.

Κατά την φετινή σχολική χρονιά, στις πέντε τάξεις της Σχολής του Αιγίου, φοίτησαν ογδόντα πέντε μαθητές και στο παράρτημα Καλαβρύτων άλλοι είκοσι ένα.

Κατόπιν εξετάσεων από επιτροπή του Υπ. Πολιτισμού, το Σάββατο 18 Ιουνίου 2016, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Αμβροσίου, έλαβαν με βαθμό Άριστα:

«ΠΤΥΧΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ» : ΔΑΜΙΑΝΟΣ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΚΟΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΙΟΥ, ΕΛΕΝΗ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΤΣΑΓΚΑΡΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ, ΓΕΩΡΓΙΑ ΡΟΒΗΛΟΥ ΤΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ.

«ΔΙΠΛΩΜΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ» : ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΤΣΙΒΑΛΗΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ, ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ, ΖΗΝΟΒΙΑ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ.

Κατόπιν εξετάσεων από επιτροπή την υπευθύνων της Σχολής που την αποτελούσαν οι : ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ-ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ,  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΧΙΛΛΙΑΣ- ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ  & ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΠΙΚΟΣ – ΔΙΔΑΞΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ , έλαβαν :

«ΠΤΥΧΙΟ ΙΕΡΟΨΑΛΤΟΥ» : ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, ΕΜΜΕΛΕΙΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΨΑΡΡΑΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ, ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΙΒΑΝΑΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ,  ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ.

«ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΤΙΤΛΟ» : π. ΙΕΡΟΘΕΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΤΟΥ   ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ.

Επίσης, με μεγάλη επιτυχία, την Κυριακή 26 Ιουνίου το μεσημέρι στην αίθουσα Νέοι Ορίζοντες (Πολυχρονιάδου 8 στο Αίγιο) πραγματοποιήθηκε πετυχημένη μουσική εκδήλωση με τη λήξη των μαθημάτων της Σχολής σε διδασκαλία και διεύθυνση Βασιλείου Μπίκου. Ακούστηκαν από μικρούς και μεγάλους μαθητές, μονωδιακά και χορωδιακά ψαλσίματα. Μεγαλειώδης ήταν η στιγμή όταν από όλους τους μαθητές ακούστηκαν το απολυτίκιο του προστάτη της Σχολής Κοσμά του Μελωδού, ο ύμνος <Μύρον το ακένωτον> σε μουσική και στίχους του αείμνηστου συνεργάτη της Σχολής, Δάσκαλου και Χοράρχη, Φίλιππου Οικονόμου και το παραδοσιακό Προποντίδας < Το καραβάκι >.

Ακολούθησαν οι  μαθητές της νεότευκτης Σχολής Παραδοσιακών Μουσικών Οργάνων όπου παρουσίασαν με επιτυχία δείγματα της δουλειάς τους υπό την καθοδήγηση των δασκάλων τους Σάκη Παπαδημητρίου, Γιώργου Καρβέλα και Ηρώς Καραμανόγλου.

Η εκδήλωση τελείωσε με την Γυναικεία Χορωδία Παραδοσιακών Τραγουδιών υπό την διεύθυνση Βασιλείου Μπίκου και Σάκη Παπαδημητρίου.

Κλείνοντας αναφέρουμε ότι όλες αυτές οι ευλογημένες και τόσο όμορφες μουσικές εκδηλώσεις, έγιναν με την σφραγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και απορρέουν από το άοκνο ενδιαφέρον σε αυτούς τους τομείς, π. Ιωακείμ Βενιανάκη,  Πρωτοσυγκέλου της Ι. Μητροπόλεως και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Αμβροσίου.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

sxlh vizantinhs 2016