eisodiaΕπιβεβαιώθηκε και τυπικά χθες ότι ο μόνος τρόπος για την διάσωση του μνημείου του Ιερού Ναού Εισοδίων Αιγίου, δεδομένων των δύσκολων συνθηκών του έργου, είναι με αυτεπιστασία του υπουργείου μέσω της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαϊας.
Όπως είχε προαναγγείλει ο «Ημερησιος» χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση του περιφερειάρχη Απ.Κατσιφάρα με την Γεν.Γραμ. του Υπουργείου Πολιτισμού κα Μαρία Βλαζάκη. Στη συνάντηση παρουσιάστηκε από πλευράς Περιφέρειας ο προγραμματισμός με τον Απ.Κατσιφάρα να εξηγεί ότι είναι «κλειδωμένο» το πρόγραμμα της ΠΔΕ και δεν υπάρχει δυνατότητα σήμερα υπέρβασης, ωστόσο στο τέλος του έτους σε αναθεώρηση του προγράμματος από τα χρήματα που αναμένεται να «περισσέψουν» θα προχωρήσουν συγκεκριμένα έργα με προτεραιότητα τη χρηματοδότηση του Ναού Εισοδίων.

*Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης, παρουσία και υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΠΟ και της ΠΔΕ, ο δρόμος της δημοπράτησης με 1,5 εκ. δεν φέρεται να είναι ο ενδεδειγμένος, αντιθέτως προκρίνεται η λύση της αυτεπιστασίας του υπουργείου (μέσω της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαϊας) με κονδύλι που υπολογίζεται ότι θα φτάσει περίπου στο μισό και προγραμματική σύμβαση.
Στην ουσία στη χθεσινή σύσκεψη υιοθετήθηκε και τυπικά η πρόταση που είχε διαμορφώσει η πόλη μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Νομικού Προσώπου για αυτεπιστασία μέσω της τοπικής ΕΦΑ, πρόταση που υιοθέτησε το δημοτικό συμβούλιο εξουσιοδοτώντας Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλο και Περικλή Παπαγιαννακόπουλο για όλες τις ενέργειες.
—-Όσοι «φούσκωσαν το μπαλόνι» μετά την επίσκεψη Κουντουρά στο Αίγιο για χρηματοδότηση μέσω του ΥΠΠΟ και δημοπράτηση του έργου με διαγωνισμό, με σωρεία δημοσιευμάτων ανυπόστατων, διαψεύδονται και τυπικά από τα αποτελέσματα της χθεσινής σύσκεψης, αφού ουδέποτε θεωρήθηκε σοβαρά ως λύση η συγκεκριμένη οδός η οποία αποπροσανατόλισε για κάποιο διάστημα κι από το στόχο διάσωσης του έργου…

***Στη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης όπου τέθηκε επί τάπητος η δεύτερη φάση εξειδίκευσης του προγραμματισμού της ΠΔΕ για έργα μέσω ΕΣΠΑ που αφορούν τον Πολιτισμό από πλευράς Κατσιφάρα ξεκαθαρίστηκε πως ότι έχει να κάνει με ΟΧΕ και αστικές αναπλάσεις είναι «κλειδωμένο» και προχωράει
Όπως αποκλειστικά έγραψε χθες ο «Ημ» και επιβεβαιώθηκε στη χθεσινή σύσκεψη «κλειδωμένα» θεωρούνται τα έργα που αφορούν: την αποκατάσταση των τμημάτων του Ναού του Επίκουρου Απόλλων στις Βάθρες Φιγαλείας (στα όρια Αχαϊας -Ηλείας), την αποκατάσταση του θεάτρου «Απόλλων» της Πάτρας, το Βυζαντινό Μουσείο στο παλαιό νοσοκομείο Πάτρας.
Η πολιτιστική –περιβαλλοντική διαδρομή γύρω από τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, καθώς και οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) Μεσολογγίου, οι ΟΧΕ Κατακόλου –Ολυμπίας –Πύργου, η πολιτιστική διαδρομή Αρχαίας Ήλιδας και Αρχαίας Ολυμπίας και βέβαια το μεγάλο έργο για την Πάτρα: ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων του δήμου Πατρέων που θα σημάνει και την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της αχαϊκής πρωτεύουσας.