SYMPARATAKSH-LOGO-pasok dhmarΤην δική του τοποθέτηση έκανε ο βουλευτής Αχαΐας ΘΕΟΔΩΡΟΣ Π. ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ για το νέο εκλογικό νόμο.

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Τελικά η συζήτηση για την απλή αναλογική καταλήγει άδοξα, όπως άρχισε. Χωρίς ουσιαστική συμφωνία, χωρίς επιδίωξη διαμόρφωσης ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών πλειοψηφιών, χωρίς πραγματική μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος και αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών του.
Η τελική ψηφοφορία θα επισφραγίσει το, μικρού ορίζοντα, σχέδιο της Κυβέρνησης και την αδυναμία της να εμπνεύσει συναινέσεις γύρω από ένα εθνικό Σχέδιο μεταρρύθμισης του πολιτικού συστήματος.
H αντικατάσταση του οφειλόμενου πολιτικού διαλόγου από διαρροές και μικρο-διευθετήσεις, σε συνδυασμό με την ανάδειξη της Χρυσής Αυγής σε ρυθμιστικό παράγοντα της συγκέντρωσης των 200 ψήφων, ήταν τελικά η παγίδα την οποία κατασκεύασε η κυβέρνηση, για να πέσει τελικά μόνη της μέσα!
Και, μετά, μέσα στον πολιτικό πανικό της απομόνωσης, άρχισε τελικά να κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ που δεν συμπράττει με την Κυβέρνηση, και να απειλεί ταυτόχρονα ότι αυτό το σύστημα απλής αναλογικής θα εφαρμοσθεί τελικά όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει τη χώρα σε διπλές εκλογές. Αυτό σημαίνει «ευθύνη», όταν περιορίζεται η δεξαμενή άντλησης των κατά Λένιν «χρήσιμων ηλιθίων»!
Η Κυβέρνηση δεν αποδείχθηκε ούτε «εις μικρόν» γενναία όπως έλεγε ο αείμνηστος Δ. Μαρωνίτης και εξάντλησε το εγχείρημα της καθιέρωσης της απλής αναλογικής στην αποδοχή από πλευράς της θέσης του δεύτερου κόμματος το οποίο επιδιώκει να διακανονίσει τις συμμαχίες της επόμενης μέρας. Αποτέλεσμα; Η ιστορική διεκδίκηση της αριστεράς για την απλή αναλογική και την αλλαγή του εκλογικού συστήματος περιορίστηκε σε δύο άρθρα ουσιαστικά: Στην κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και στην ψήφο στα δεκαεπτά! Έτσι, λειψά, απροετοίμαστα, αποσπασματικά, με τακτικισμούς, έδωσε το αναμενόμενο αποτέλεσμα.
Λάθος στο Λάθος ίσον Λάθος κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι!
Ας σκεφτούμε όμως ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν διαφορετικά.
Ποιος είναι ο κύριος στόχος της θέσπισης της απλής αναλογικής; Η μεγαλύτερη και καλύτερη δυνατή αντιστοίχιση της λαϊκής βούλησης με το σύστημα αντιπροσώπευσης, η αντιμετώπιση των στρεβλώσεων στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, και η κατοχύρωση της κυβερνησιμότητας της χώρας μέσα από την επίτευξη προγραμματικών συνεργασιών μεταξύ των κομμάτων.
Έτσι λοιπόν θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι η βάση ενός εκλογικού συστήματος, σύμφωνου προς το Σύνταγμα, θα πρέπει να είναι η αρχή της αναλογικής αντιπροσώπευσης, χωρίς όμως να αποκλείεται η εξισορρόπηση της αρχής αυτής με την εισαγωγή διορθωτικών μηχανισμών, που θα υπηρετούν τον πολιτικό στόχο της κυβερνητικής σταθερότητας ή της μείωσης του κομματικού κατακερματισμού (3%). Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι όλες αυτές οι επιλογές
δεν θα οδηγούν σε υπερβολικές πλειοψηφικές στρεβλώσεις της αναλογικότητας της αντιπροσώπευσης,
που θα αλλοιώνουν την ουσία της, δηλαδή τη διασφάλιση σε κάθε πολιτικό σχηματισμό μιας αντιπροσώπευσης που θα ανταποκρίνεται κατά βάση στη συγκεκριμένη εκλογική του δύναμη.
Θα πρέπει επίσης να συμφωνήσουμε ότι στην παρούσα συγκυρία, κανένα κόμμα, εκτός από το ΚΚΕ, δεν προτείνει την εισαγωγή ενός «καθαρού» αναλογικού συστήματος ή έστω ενός συστήματος «απλής αναλογικής».
Ο υπό συζήτηση εκλογικός νόμος έχει ως βάση το ισχύον εκλογικό σύστημα, με μοναδική παρέμβαση στον μηχανισμό του bonus, ώστε να μειωθεί η υπέρ-αντιπροσώπευση του πρώτου κόμματος.
Στην προοπτική αυτή είναι επίκαιρη και σωστή η πρόταση των πέντε σημείων που κατέθεσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΠΑΣΟΚ ένα εκ των οποίων είναι η πρόβλεψη ελάχιστου εκλογικού
ποσοστού για την ενεργοποίηση του bonus, 30 περίπου εδρών όταν το πρώτο κόμμα εξασφαλίσει γύρω στο
40% ή στο 42%, ώστε να ενισχύεται η κυβερνησιμότητα λόγω της αυξημένης λαϊκής υποστήριξης.
Η μείωση του bonus από 50 σε 30 έδρες θα έχει ως αποτέλεσμα και την άμβλυνση των στρεβλώσεων στο
επίπεδο των εκλογικών περιφερειών, αφού στις περιφέρειες αυτές θα υπάρχουν περισσότερες έδρες προς διάθεση.
Έτσι λοιπόν σας προτείναμε την σταθμισμένη αυτή αναλογική που σέβεται την έκφραση της βούλησης της λαϊκής κυριαρχίας, σε συνδυασμό με τη διατήρηση του ορίου εισόδου του 3% και την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών για την κατοχύρωση της ισοκυρίας της ψήφου και την καταπολέμηση της διαπλοκής και μαύρου πολιτικού χρήματος.
Σας προτείναμε επίσης να αναγνωρίσει τώρα η βουλή τη συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στις εκλογές με ένα συμφωνημένο από τα κόμματα σύστημα αντιπροσώπευσης.
Τα παραπάνω σημεία η κυβέρνηση δεν τα έθεσε ούτε καν σε διάλογο, περιοριζόμενη στην αναζήτηση των 200 βουλευτών με μικρό-διευθετήσεις, αλλά και επιμελείς φημολογίες για την σύμπραξη της Χρυσής Αυγής, κάτι που τελικά εξελίχθηκε σε εξευτελιστικό φιάσκο.
Αλλά και πάλι σας αντιπροτείναμε να αποσύρετε το νομοσχέδιο και να ορίσετε ένα συγκεκριμένο χρόνο διαβούλευσης από μία διακομματική επιτροπή, ώστε να βρεθεί κοινός τόπος συνεννόησης στα μείζονα θέματα του εκλογικού συστήματος, με αμοιβαίες υποχωρήσεις, αλλά και με σεβασμό σε βασικές αρχές της λειτουργικότητας της απλής αναλογικής.
Το απορρίψατε με την εύκολη αποστροφή του Υπουργού Εσωτερικών: ψηφίστε τώρα αυτά και στο μέλλον βλέπουμε για τα υπόλοιπα.
Έτσι στη λογική του εκλογικού σούπερ μάρκετ προσθέσατε την υποσχετική του εμπαιγμού. Αν δεν κάνατε τώρα διάλογο που υποτίθεται ότι το απαιτεί η πολιτική συγκυρία, με ποια αξιοπιστία υπόσχεστε διάλογο στο μέλλον;

Το όλο εγχείρημα αποτελεί μία ιδεολογική και πολιτική ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού επέλεξε να χειριστεί το ζήτημα της απλής αναλογικής όπως χειρίζεται και πολλά άλλα της διακυβέρνησής της: με καιροσκοπική και μικροκομματική λογική, στενού ορίζοντα και μηδενικού πολιτικού περιεχομένου.
Στη διαδικασία αυτή Κυβέρνηση απομονώθηκε και τελικά με τις επιλογές της θα εντείνει την κρίση αντιπροσώπευσης.
Το παιγνίδι με το μπόνους αποδείχθηκε αδιέξοδο τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και για την Νέα Δημοκρατία, στο βαθμό που η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα αντιταχθεί στην παλινόρθωση της στρέβλωσης των πενήντα εδρών για την ισχυροποίηση του πρώτου κόμματος.

-Τελικά κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υπάρχει κάτι που είναι χειρότερο από μία χαμένη ευκαιρία. Είναι το να μην έχεις καν αντιληφθεί ότι υπήρξε αυτή ευκαιρία! Αυτή ήταν και η αποτυχία της Κυβέρνησης.»