tsigris 4Ο δικηγόρος και καθηγητής της Εγκληματολογίας (πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης) Άγγελος Τσιγκρής, το Σάββατο 25 Ιουνίου και ώρα 8 μμ, θα μιλήσει στο Αγρίνιο, σε ημερίδα που συνδιοργανώνεται από τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και το Δήμο Αγρινίου, με θέμα: “Η βία στην οικογένεια και το σχολείο ως συγκοινωνούντα δοχεία της κοινωνικής παθογένειας”.

Με αφορμή την ομιλία του αυτή ο γνωστός καθηγητής της Εγκληματολογίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
“Μια στις τρεις οικογενειακές εστίες αποτελεί πεδίο μαρτυρίου, με θύματα γυναίκες πρωτίστως, αλλά και ανυπεράσπιστα παιδιά, ή ανήμπορους υπερήλικες. Αυτό μας λένε οι μαρτυρίες, τα στοιχεία, οι έρευνες που διαθέτουμε.
Η βία μέσα στην οικογένεια δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση, αλλά σοβαρή κοινωνική παθογένεια.
Παραβιάζονται τα ατομικά δικαιώματα και βιάζεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια αδιανόητα μεγάλου αριθμού γυναικών, παιδιών και υπερηλίκων μέσα στην ίδια την οικογενειακή τους καθημερινότητα μέσα στο ίδιο τους το σπίτι!
Η Πολιτεία οφείλει να κινητοποιήσει όλους τους φορείς σε μια προσπάθεια να αντιμετωπισθούν αυστηρά και αποφασιστικά τα ακραία φαινόμενα αυταρχισμού και αυθαιρεσίας μέσα στην ελληνική οικογένεια.
Σε μια προσπάθεια να προστατευθούν αποτελεσματικά τα θύματα της ενδο-οικογενειακής βαρβαρότητας. Να ακουσθούν καθαρά οι μέχρι σήμερα σιωπηλοί μάρτυρες μιας κατ’ όνομα μόνο οικογενειακής ζωής.
Από την άλλη πλερά, ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο έχει επιπτώσεις σε διαφορετικά επίπεδα και χρειάζεται συνεργασία και επικοινωνία από όλες τις πλευρές ώστε να έχουν αποτέλεσμα οι προσπάθειες αντιμετώπισής του.
Πρόκεται για ένα σοβαρό και διογκούμενο πρόβλημα που απορυθμίζει τη λειτουργία του σημερινού σχολείου, προκαλώντας τριβές και εντάσεις είναι η Σχολική Βία.
Οι μορφές της σχολικής βίας διαρκώς διευρύνονται και μέσα από αυτή διοχετεύονται κοινωνικά και οικογενειακά προβλήματα, τα οποία σε μεγάλο βαθμό είναι αντιμετωπίσιμα, με την ενεργοποίηση όμως όλων των εμπλεκομένων.
Η γνώση, η κατανόηση και η αναγνώριση είναι τα βασικά εφόδια προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα που τείνει να γίνει βρόχος στην καθημερινή λειτουργία του σχολείου, αλλά παράλληλα απειλεί την ηρεμία της οικογένειας…”.