en syrmo ekdilosi 2Η τεράστια συμβολή του Οδοντωτού Σιδηροδρόμου στην προώθηση της τοπικής ανάπτυξης, του τουρισμού και του πολιτισμού, ήταν ο γενικός άξονας της εκδήλωσης που φιλοξενήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στον σιδηροδρομικό σταθμό του Διακοπτού, στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων “Εν Συρμώ – Γιορτές Οδοντωτού” που πραγματοποιούνται φέτος σε συνεργασία φορέων της Αιγιάλειας και των Καλαβρύτων με αφορμή τη συμπλήρωση 120 χρόνων από τη λειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής.
Στην εκδήλωση χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της Δ.Κ. Διακοπτού κ. Βάσος Σταυρόπουλος, οι δήμαρχοι Αιγιαλείας κ.κ. Θανάσης Παναγόπουλος και Γιώργος Λαζουράς, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αιγιαλείας (ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.) κα Μαρία Τσουκαλά και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας. Ακολούθως, τοποθετήθηκαν σχετικά με το θέμα της εκδήλωσης ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Γιώργος Αγγελόπουλος, ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης κ. Βασίλης Χριστόπουλος, η συντονίστρια του Φορέα Διαχείρησης Χελμού-Βουραϊκού κα Ελένη Κουμούτσου, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κώστας Παπακωνσταντίνου, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αχαΐας κ. Χρήστος Κανελλής και ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Οδοντωτού κ. Γιάννης Καραπαναγιώτης.
Τον συντονισμό είχε η κα Μαρία Παπαγεωργίου, μέλος του Δ.Σ. της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και υπεύθυνη για τις εκδηλώσεις “Εν Συρμώ”, ενώ τίμησαν με την παρουσία τους αρκετοί αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι και από τους δύο δήμους, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων αλλά και πολλοί φίλοι του Οδοντωτού Σιδηροδρόμου.
Η βραδιά έκλεισε με μουσικό ‘κέρασμα’ από την νεανική μπάντα “PasseParTout” που με φόντο την μουσειακή ατμομηχανή που εκτίθεται στον σταθμό, παρουσίασαν ένα πολύ κεφάτο πρόγραμμα με τραγούδια αφιερωμένα στα τρένα -και όχι μόνο.
Συνέχεια των εκδηλώσεων πραγματοποιείται την Τετάρτη 18 Μαΐου, οπότε αναμένονται στην περιοχή πάνω από 50 δημοσιογράφοι μεγάλων ΜΜΕ της χώρας, για να ταξιδέψουν με τον Οδοντωτό και να γνωρίσουν την ομορφιά της διαδρομής. Το ίδιο απόγευμα, στο Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα: “Οδοντωτός Σιδηρόδρομος και Καλάβρυτα: 1896-2016, 120 χρόνια παράλληλης ιστορίας: Κατοχή – Αντίσταση – Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα – Απελευθέρωση”, καθώς και έκθεση φωτογραφίας και προβολή ηχοράματος για το τρενάκι του Οδοντωτού.

Τη σειρά εκδηλώσεων που θα διαρκέσουν όλο το μήνα Μάιο και αρχές Ιουνίου, διοργανώνουν από κοινού οι Δήμοι Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας (ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.), η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο ΟΣΕ, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, η αντιδημαρχία Ανάπτυξης του Δήμου Αιγιαλείας, ο Φορέας Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού, η “Αχαΐα Αναπτυξιακή Α.Ε.”, ο Συλλόγος Ορειβασίας, Χιονοδρομίας, Αναρρίχησης και Προστασίας του Περιβάλλοντος Καλαβρύτων και ο Συλλόγος Φίλων του Οδοντωτού. Πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.ensirmo.gr και στη σελίδα “Εν Συρμώ – Γιορτές Οδοντωτού” στο Facebook.
en syrmo ekdilosi 1 en syrmo ekdilosi