120 xronia odontotos (32)Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη  των δημοσιογράφων στα Καλάβρυτα στο πλαίσιο του εορτασμού των 120 χρόνων του Οδοντωτού Σιδηρόδρομου.

Στην αρχή, όταν ξεκίνησε το δρομολόγιο από τον σταθμό του Διακοπτού ο μηχανοδηγός απεύθυνε χαιρετισμό στους επιβάτες και έκανε μια ιστορική αναδρομή του Οδοντωτού.

Ο μηχανοδηγός δεν παρέλειψε να κάνει μνεία στο καταπληκτικής ομορφιάς τοπίο και να δώσει πληροφορίες για κάθε χωρίο από το οποίο περνά ο Οδοντωτός.

Σε κάθε στάση που έκανε ο συρμός ο οδηγός έδινε ιστορικές  πληροφορίες για κάθε χωρίο, για το ύψος, την κλήση του σιδηρόδρομού  και σε πολλές στάσεις έδινε και την ακριβή απόσταση από το Διακοπτό.

Παραδείγματος χάρη: η 1η στάση είναι 5,400 Κm από το Διακοπτό  και τότε είναι που μπαίνουν και τα πρώτα δόντια.

Το πρώτο κομμάτι έχει απόσταση από το 5,800 km μέχρι το 8,100 km.Το τοπίο εκεί είναι  μαγευτικό και απερίγραπτης ομορφιάς.

Στην 2η στάση, η οποία λέγεται Δικαστήριο  υπάρχουν σταλαγμίτες και σταλακτίτες και είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα σημεία και απέχει 6.000 km από το Διακοπτό.

Σε αυτό το σημείο βρίσκονται 29 μεταλλικές γέφυρες, οι οποίες είναι  αριστουργήματα από ξύλο και πέτρα που 120 χρόνια τώρα δεν έχει φύγει ούτε πέτρα.

Ύστερα, ακολουθεί το τούνελ το οποίο έχει νέα οροφή για την προστασία και την ασφάλεια του τρένου.

Αργότερα ακολουθεί μια στάση, που λέγεται Πλατάνα, όπου εκεί ολοκληρώνεται η ανωφέρεια η οποία είναι η πιο δύσκολη κατά την ανάβαση του τρένου.

Το τοπίο εκεί έχει πολλά πλατάνια εξ ου και το όνομα.

Το 2ο κομμάτι της διαδρομής είναι ίσωμα και δεν χρειάζεται Οδόντωση. Στην στάση Πρίκλα λέγεται πως υπήρχε νερό και λουκούμι για τον παλιό σιδηρόδρομο  « Τον καρβουνιάρη» . Ένα μικρό κομμάτι απόστασης 500 μέτρων έχει κλήση με οδόντωση. Επίσης, σήμα κατατεθέν είναι το σημείο Πόρτες.

Το τρίτο κομμάτι και το τελευταίο είναι απόστασης 500 μέτρων πριν την στάση Κάτω  Ζαχλωρού- Μέγα Σπήλαιο όπου εκεί βρέθηκε η εικόνα τα Παναγίας μέσα σε ένα σπήλαιο.   Επίσης ο οδηγός ανέφερε την ετοιμολογία της ονομασία του ονόματος Ζαχλωρού. Όπου το -Ζα δηλώνει υπερθετικό βαθμό και το Ζαχλωρού σημαίνει πάρα πολύ πράσινο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Μέγα Σπήλαιο υπάρχει το πιο παλιό Μοναστήρι.

Υστέρα, το τρενάκι πέρασε και από άλλες στάσεις μέχρι  να φτάσει στα Καλάβρυτα.

Στο δρομολόγιο ήταν παρόν και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Κατσιφάρας.

Όταν το δρομολόγιο πια έφτασε στον προορισμό του έγιναν δηλώσεις και επίδειξη της λειτουργίας του παλιού «καρβουνιάρη» , ύστερα έγινε ξενάγηση στο μουσείο του Ολοκαυτώματος.

Αυτή  η δράση είχε σκοπό  την ανάδειξη  των Καλαβρύτων,  του Βαυαρικού και των γύρω περιοχών προς τα έξω και για τουριστικούς κυρίως λόγους, ώστε να αναπτυχθεί τουριστικά η περιοχή και να γίνει περισσότερο γνωστό αυτό  το μοναδικής  ομορφιάς τοπίο.

Για την υλοποίηση της δράσης συνεργάστηκαν: η ΔΗ.ΚΕ.ΠΑ, Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας , ο Σύλλογος φίλων Οδοντωτού, ο Φορέας διαχείρισης Χελμού – Βαυαρικού και ο Δήμος Αιγίου κα.


120 xronia odontotos (17)

120 xronia odontotos (11)

120 xronia odontotos (8)

120 xronia odontotos (4)

120 xronia odontotos (3)

120 xronia odontotos (2)

120 xronia odontotos (31)

120 xronia odontotos (30)

120 xronia odontotos (29)

120 xronia odontotos (28)

120 xronia odontotos (27)

120 xronia odontotos (25)