tsipras paylopoylosΤηλεφωνικές επικοινωνίες με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχει αργά το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να τους ενημερώσει σχετικά με τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων στο σημερινό Εurogroup.

Στις 9:30 το βράδυ ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για να τον ενημερώσει από κοντά για όλα όσα έγιναν σήμερα στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Στο διάλογο που είχαν οι δύο πολιτικοί ενώπιον των δημοσιογράφων, ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον Προκόπη Παυλόπουλο: «Συνήθως, όταν έρχομαι βράδυ κύριε Πρόεδρε, δεν έρχομαι με καλά νέα. Τώρα όμως έρχομαι για καλά».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός είπε ότι «έχουμε θετική εξέλιξη για την χώρα, ουσιαστικά κλείνει η αξιολόγηση χωρίς επιπρόσθετα μέτρα στη βάση των προτάσεων της ελληνικής πλευράς» και χαρακτήρισε σημαντική ημερομηνία για αποφάσεις τις 24 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία έχει οριστεί η διεξαγωγή νέου Eurogroup.

Ο πρωθυπουργός έθιξε το θέμα του χρέους, λέγοντας πως «ξεκίνησε η συζήτηση για έναν οδικό χάρτη σχετικά με την ελάφρυνσή του» και συμπλήρωσε ότι «θα είναι ένα μήνυμα τόσο για τους επενδυτές, όσο και για τους πολίτες που σήκωσαν το βάρος τα τελευταία χρόνια».

Ο Προκόπης Παυλόπουλος από την πλευρά του επεσήμανε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και αναφέρθηκε στην αλληλεγγύη που καλούνται να επιδείξουν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας ότι η 9η Μαΐου είναι η Ημέρα της Ευρώπης και πρόσθεσε πως η Ελλάδα αποδεικνύει πως μένει αταλάντευτη στην ευρωπαϊκή της πορεία. Δήλωσε δε πως «η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη είναι η μόνη απόφαση που επικυρώθηκε από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

Από το Μαξίμου επίσης ανακοινώθηκε ότι την Τρίτη στη μία το μεσημέρι θα υπάρξει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο έτσι ώστε να ενημερωθούν οι υπουργοί για τα αποτελέσματα του Eurogroup και την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Πριν καλά καλά ολοκληρωθούν οι δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών το Μέγαρο Μαξίμου, σαν έτοιμο από καιρό, εξέδωσε non paper με το οποίο θριαμβολογεί για την συμφωνία του Eurogoroup.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός σε μία εμφανή προσπάθεια να προβάλλει τα θετικά της συμφωνίας και να σκεπάσει τα μέτρα των 5,4 + 3,6 δις ευρώ, που είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων και περιλαμβάνουν αυτόματη περικοπή σε μισθούς και συντάξεις εάν δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενώ έκανε και κύκλο τηλεφωνικών επαφών με τους αρχηγούς των κομμάτων προκειμένου να τους ενημερώσει. Στόχος είναι να προβάλλει επικοινωνιακά ότι η Ελλάδα πέτυχε τους στόχους της και να συγκαλύψει την υποχώρηση σε όλα τα πεδία της διαπραγμάτευσης.

Ο κ. Τσίπρας σύμφωνα με τα γραφεία των πολιτικών αρχηγών δεν έκρυβε την χαρά του για το αποτέλεσμα του Eurogroup κατά την ενημέρωση που τους έκανε. “Έχουμε συμφωνία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης” φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός. Διαβεβαίωσε τους πολιτικούς αρχηγούς ότι σύντομα θα κλείσει η αξιολόγηση χωρίς επιπλέον προληπτικά μέτρα, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί ξεκίνησε η συζήτηση για την διαχείριση του ελληνικού χρέους.

Στη ΝΔ εξετάζουν τα αποτελέσματα του Eurogroup μέσα από τις επίσημες δηλώσεις και επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν. Σε κάθε περίπτωση υπογραμμίζουν ότι ισχύει αυτό που είπε χθες στην Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι “η έναρξη της συζήτησης για το χρέος πρόκειται για υλοποίηση της υπόσχεσης που είχε δώσει το Συμβούλιο Κορυφής το Νοέμβριο του 2012 και την οποία εξαγόρασε η κυβέρνηση με επιπλέον μέτρα”.

Αυτό άλλωστε υπογραμμίζει και το ενημερωτικό σημείωμα για το Eurogroup: “ Η αξιολόγηση κλείνει χωρίς πρόσθετα μέτρα. Καθορίζεται συγκεκριμένη διαδικασία για την ελάφρυνση του χρέους”.

Το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει ότι “το Eurogroup συμφώνησε στην ελληνική πρόταση για τη δημιουργία του προληπτικού μηχανισμού, που θα ενεργοποιείται μόνο στην περίπτωση μη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος. Αντιπαρέρχεται με μία γενική διατύπωση ότι μέσα στις επόμενες ημέρες τα τεχνικά κλιμάκια θα προσδιορίσουν τα πεδία από τα οποία θα γίνουν μελλοντικά οι περικοπές από τον αυτόματο μηχανισμό.

Χαρακτηριστικά αναφέρει: “Τις επόμενες ημέρες η ελληνική πλευρά σε συνεργασία με τους θεσμούς θα ολοκληρώσουν το σύνολο των τεχνικών λεπτομερειών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του staff level agreement. Στη συνέχεια θα το παραδώσουν στους υπουργούς οικονομικών του Eurogroup”.

Σύμφωνα με την απαίτηση του ΔΝΤ προκειμένου να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως επιμένει ο Σόιμπλε, στα πεδία προληπτικών περικοπών θα περιλαμβάνονται μισθοί και συντάξεις ενώ ενδεχομένως οι μόνοι τομείς που εξαιρεθούν να είναι η Παιδεία και η Υγεια. Από την κυβέρνηση πάντως διέρρευσε ότι “η συμφωνία για τον προληπτικό μηχανισμό δεν είναι ανάγκη να περάσει από την Βουλή”. Προφανώς για να αποφύγει το κίνδυνο διαρροών από την κοινοβουλευτική του ομάδα.

Το Μέγαρο Μαξίμου δίνει έμφαση στην συζήτηση για το χρέος και επιμένει ότι “ Για πρώτη φορά οι απαραίτητες ενέργειες για την ελάφρυνση του χρέους διατυπώνονται ρητά και καθορίζουν μια συγκεκριμένη διαδικασία σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο θα υπάρξουν βελτιώσεις στη διαχείριση του χρέους όπως η πρόωρη αποπληρωμή του χρέους προς τα κράτη μέλη ή/και το ΔΝΤ. Στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, μετά το τέλος του προγράμματος, θα εξεταστούν συγκεκριμένα μέτρα όπως η επιμήκυνση των λήξεων και οι μεγαλύτερες περίοδοι χάριτος στις αποπληρωμές των δανείων και η χρήση/μεταφορά των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες των χωρών μελών της Ευρωζώνης και η ΕΚΤ. Για το μακροπρόθεσμο διάστημα το Eurogroup δηλώνει έτοιμο να προχωρήσει σε περαιτέρω πιθανά μέτρα επίτευξης του στόχου βιωσιμότητας του χρέους.

Επιπλέον επισημαίνει ότι: “ Μετά και την νομοθέτηση και την ψήφιση των προαπαιτούμενων, το Eurogroup θα προχωρήσει στην εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος του ESM. Η δόση θα συμπεριλαμβάνει, εκτός της κάλυψης των δανειακών αναγκών έως το τέλος της επόμενης αξιολόγησης, και την ταχύτατη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η χρηματική δόση θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από το ποσό των 5,7 δις.€ που προβλέπονταν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

protothema.gr