karkinos pneumonaΟ καρκίνος του πνεύμονα είναι η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο σε άνδρες και γυναίκες.

Αυτό, όμως, δεν συνέβαινε πάντα. Σήμερα, το κάπνισμα προκαλεί περίπου εννέα στους 10 θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα, ενώ η ρύπανση και άλλα χημικά παίζουν μικρότερο ρόλο.

Πώς το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα;

Τα τσιγάρα δεν είναι μόνο γεμάτα καρκινογόνες χημικές ουσίες, αλλά αφοπλίζουν το φυσικό αμυντικό σύστημα των πνευμόνων. Οι αεραγωγοί των πνευμόνων είναι επενδεδυμένοι με μικροσκοπικές τρίχες, τις βλεφαρίδες. Αυτές οι τρίχες προστατεύουν τους πνεύμονες «σκουπίζοντας» τις τοξίνες, τα βακτήρια και τους ιούς. Ο καπνός του τσιγάρου παραλύει τις βλεφαρίδες έτσι ώστε να μην μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους. Αυτό επιτρέπει στους πνεύμονες να συλλέγουν τις καρκινογόνες ουσίες.

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα;

Συνήθως δεν υπάρχουν συμπτώματα ή προειδοποιητικά σημάδια στα πρώτα στάδια. Καθώς εξελίσσεται, όμως, ο καρκίνος τα συμπτώματα είναι συνήθως μη ειδικά και μπορεί να περιλαμβάνουν: βήχα που δεν υποχωρεί, πόνο στο στήθος- ειδικά κατά τη βαθιά αναπνοή, συριγμό ή δυσκολία στην αναπνοή, βήχα με φλέγμα και αίμα, καθώς επίσης και κούραση.

Ποιοι είναι οι τύποι του καρκίνου του πνεύμονα;

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι καρκίνου του πνεύμονα. Ο μικροκυτταρικός καρκίνο του πνεύμονα είναι ο πιο επιθετικός των δύο, που σημαίνει ότι μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα σε άλλα μέρη του σώματος από τα πρώτα στάδια της νόσου. Εμφανίζεται λόγω του έντονου καπνίσματος και πολύ σπανιότερα και σε μη καπνιστές. Ο μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα αναπτύσσεται πιο αργά και τον συναντάμε πιο συχνά, καθώς αντιπροσωπεύει σχεδόν το 90% όλων των καρκίνων του πνεύμονα.

Ποια είναι τα στάδια του καρκίνου του πνεύμονα;

Τα στάδια υπάρχουν και χρησιμοποιούνται για να περιγραφεί το πόσο έχει εξαπλωθεί ο καρκίνος. Υπάρχουν διάφορα συστήματα για τους δύο κύριους τύπους καρκίνου του πνεύμονα. Ο μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα χωρίζεται σε δύο στάδια: αυτό του «περιορισμένου» καρκίνου που σημαίνει ότι ο καρκίνος περιορίζεται σε ένα πνεύμονα και ίσως στους κοντινούς λεμφαδένες και αυτό του «εκτεταμένου» καρκίνου» που σημαίνει ότι ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε στον άλλο πνεύμονα ή σε άλλο όργανο. Ο μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα έχει τέσσερα στάδια όπου κρίνεται αν ανήκει από το 1-4 ανάλογα με το πόσο έχει εξαπλωθεί.

Ποιοι άλλοι παράγοντες ευνοούν την εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα;

Πέρα από το κάπνισμα στο οποίο ήδη αναφερθήκαμε, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του πνεύμονα είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Επίσης, το πόσιμο νερό που είναι πλούσιο σε αρσενικό θεωρείται ότι ευνοεί την ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα. Πάντως, ο καρκίνος του πνεύμονα έχει εμφανιστεί και σε άτομα στα οποία δεν συντρέχουν αυτοί οι παράγοντες κινδύνου – συμπεριλαμβανομένων και ατόμων που δεν έχουν καπνίσει ποτέ.

Μπορούμε να προλάβουμε την εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα;

Ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να είναι μία από τις πλέον θανατηφόρες μορφές καρκίνου, αλλά είναι επίσης και μία από αυτές που μπορούν να προληφθούν. Με δυο λόγια: μην καπνίζετε. Και αν το κάνετε, ζητήστε βοήθεια για να το κόψετε. Μέσα σε πέντε χρόνια από την διακοπή του καπνίσματος ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα θα μειωθεί στο μισό σε σχέση με κάποιον που καπνίζει ένα πακέτο την ημέρα. Και σε 10 χρόνια μετά τη διακοπή, οι πιθανότητες να πεθάνετε από καρκίνο του πνεύμονα θα είναι σχεδόν οι ίδιες με εκείνες αν δεν είχαν καπνίσει ποτέ.

ΠΗΓΗ: boro.gr