giorti odontotou 3Από τα Καλάβρυτα ξεκίνησε το πρώτο ‘δρομολόγιο’ για τη σειρά ποικίλων εκδηλώσεων υπό τον γενικό τίτλο “Εν Συρμώ-Γιορτές Οδοντωτού” που διοργανώνονται φέτος το Μάιο σε Διακοπτό και Καλάβρυτα, με αφορμή τη συμπλήρωση 120 χρόνων από τη λειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής.
Το απόγευμα του Σαββάτου, η καταρρακτώδης βροχή δεν εμπόδισε τους συνεργαζόμενους φορείς να συγκεντρωθούν στο σταθμό των Καλαβρύτων και να κηρύξουν την έναρξη των εκδηλώσεων προς τιμήν του Οδοντωτού Σιδηροδρόμου Διακοπτού-Καλαβρύτων. Το καλωσόρισμα των προσκεκλημένων έκανε ο δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γιώργος Λαζουράς, μιλώντας για την ιστορία της γραμμής και για την καθοριστική σημασία του τρένου για την αναπτυξιακή προοπτική της ευρύτερης περιοχής. Στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν στους χαιρετισμούς τους και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας, ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Θανάσης Παναγόπουλος, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αιγιαλείας (ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.) κα Μαρία Τσουκαλά, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ορειβασίας, Χιονοδρομίας, Αναρρίχησης και Προστασίας Περιβάλλοντος Καλαβρύτων κ. Χαρίλαος Ερμείδης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Οδοντωτού, κ. Γιάννης Καραπαναγιώτης. Οι διοργανωτές δεν παρέλειψαν να ευχαριστήσουν τον πρώην υπουργό, βουλευτή και δήμαρχο κ. Ανδρέα Φούρα που παραχώρησε παλαιές φωτογραφίες του Οδοντωτού Σιδηροδρόμου από το προσωπικό του αρχείο, ώστε να εκτεθούν στο χώρο της έκθεσης.
Χαρακτηριστικό event της εκδήλωσης, ήταν ο συμβολισμός, με τη κοπή της γενέθλιας τούρτας του Οδοντωτού Σιδηροδρόμου με τον αριθμό 120 σε κεριά, που έκαναν, από κοινού, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, μαζί με τους Δημάρχους Αιγιαλείας και Καλαβρύτων. Μετά το κέρασμα, με τοπικά τυριά και κρασιά, τα οποία προσέφεραν, πρόθυμα και ευγενικά, τοπικοί παραγωγοί, τυροκόμοι, οινοποιοί και κρεοπώλες από τα Καλάβρυτα και την Αιγιάλεια και ο Συνεταιρισμός Καλαβρύτων, η εκδήλωση, λόγω της συνεχιζόμενης καταρρακτώδους βροχής, μεταφέρθηκε και συνεχίσθηκε, με την ίδια επιτυχία και με μεγάλη – πρωτοφανή προσέλευση κόσμου, στο «Αρχοντικό της Παλαιολογίνας», όπου έγιναν οι προγραμματισμένες ομιλίες του Προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Χελμού – Βουραϊκού καθηγητή Γρηγόρη Ιατρού, του Γενικού Διευθυντή του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων Λεωνίδα Σπυρόπουλου, του Προέδρου των Φίλων του Σιδηροδρόμου Παναγιώτη Κακκαβά, του Δασολόγου Ηλία Αποστολίδη, απονομή πλακετών και σύντομες παρεμβάσεις από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, τους Δημάρχους Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, το Χαρίλαο Ερμείδη και από συμμετέχοντες.
Τονίζεται ότι λόγω των πολιτικών εξελίξεων και της συζήτησης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, δεν παρευρέθησαν, όπως είχε προγραμματιστεί, οι υπουργοί Υποδομών-Μεταφορών-Δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζης, Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά και Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Τσιρώνης, όπως και δεν παρευρέθηκαν λόγω της απεργίας των εργαζομένων στον ΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι των δύο οργανισμών.
Το πρωί της Κυριακής, με τη συμμετοχή χιλιάδων πεζοπόρων από την περιοχή αλλά και από όλη την Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε η 36η κατάβαση του φαραγγιού του Βουραϊκού. Οι πεζοπόροι ξεκίνησαν από Καλάβρυτα και Ζαχλωρού, απολαμβάνοντας τη μαγευτικής ομορφιάς διαδρομή μέσα στο φαράγγι.
Οι εκδηλώσεις “Εν Συρμώ – Γιορτές Οδοντωτού” συνεχίζονται το ερχόμενο Σάββατο στο Διακοπτό. Συγκεκριμένα, στις 7.30 μ.μ. στον Σταθμό Οδοντωτού στο Διακοπτό, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Ο Οδοντωτός Διακοπτού-Καλαβρύτων ως μέσο της Τοπικής Ανάπτυξης, του Τουρισμού και του Πολιτισμού». Θα ακολουθήσει στον ίδιο χώρο, στις 9 μ.μ., συναυλία του συγκροτήματος “Passepartout” με συλλογή τραγουδιών για τα τραίνα.
Τη σειρά εκδηλώσεων που θα διαρκέσουν όλο το μήνα Μάιο και αρχές Ιουνίου, διοργανώνουν από κοινού οι Δήμοι Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας (ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.), η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο ΟΣΕ, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, η αντιδημαρχία Ανάπτυξης του Δήμου Αιγιαλείας, ο Φορέας Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού, η “Αχαΐα Αναπτυξιακή Α.Ε.”, ο Συλλόγος Ορειβασίας, Χιονοδρομίας, Αναρρίχησης και Προστασίας του Περιβάλλοντος Καλαβρύτων και ο Συλλόγος Φίλων του Οδοντωτού. Πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.ensirmo.gr και στη σελίδα “Εν Συρμώ – Γιορτές Οδοντωτού” στο Facebook.
giorti odontotou 2 giorti odontotou 1 giorti odontotou