pleistiriasmos-600x277Ξεκίνησαν από χθες Τετάρτη οι πλειστηριασμοί ακινήτων μετά την λήξη της πολύμηνης αποχής των συμβολαιογράφων.Με το μαχαίρι στο λαιμό βρίσκονται χιλιάδες δανειολήπτες που είχαν μισθούς που ήταν υψηλότεροι από τον μέσο όρο, αλλά από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση είδε τις αποδοχές τους να μειώνονται ακόμα και κατά 70% ή στην ακόμα χειρότερη περίπτωση να μηδενίζονται! Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα έσοδα τους δεν φτάνουν για τις δυσθεώρητες δόσεις προς τις τράπεζες.

«Από 1/1/2016 δεν υπήρχε κάποια νομική προστασία πλην των ανθρώπων που είχαν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη και η απουσία των πλειστηριασμών οφειλόταν στην αποχή των συμβολαιογράφων», εξηγεί ο δικηγόρος και σύμβουλος της Ένωσης Καταναλωτών και Δανειοληπτών, Μιχάλης Κούβαρης.

Χιλιάδες δανειολήπτες κοιμούνται και ξυπνούν με την αγωνία του πλειστηριασμού. Κάποιοι άλλοι όμως ζουν ήδη τον εφιάλτη. Στο ειρηνοδικείο του Ίλιον ξεκίνησαν χθες τυπικά οι πρώτοι πλειστηριασμοί. Ο Ηλίας Παπαδόπουλος, που είναι μέλος του κινήματος ενάντια στους πλειστηριασμούς, είπε πως «κατά 99% οι πλειστηριασμοί είναι μικρών διαμερισμάτων, αγροτεμαχίων, μικρών καταστημάτων, μικροιδιοκτησία γενικά». Όσοι δεν πληρούν τα κριτήρια του νόμου Κατσέλη δεν προστατεύονται πλέον από καμιά νομοθεσία. Έτσι ανά πάσα ώρα και στιγμή, αν δεν πληρώνουν κανονικά τη δόση του δανείου τους θα δουν το σπίτι τους να βγαίνει στο σφυρί. Την ίδια ώρα, το υπουργείο οικονομίας ετοιμάζει το νομοσχέδιο για την πώληση των «κόκκινων» δανείων σε ξένα funds. Το πρώτο πακέτο αναμένεται να αγοράσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Πηγή: Star.gr