xolisteriniΔεν προκαλεί συμπτώματα, δεν πονάει, δεν προειδοποιεί κι όμως μπορεί να απειλήσει σοβαρά την υγεία μας. Ο λόγος για τη χοληστερίνη που όταν «περισσεύει» στον οργανισμό μας πρέπει να αντιμετωπίζεται αμέσως πριν μας βάλει σε περιπέτειες.

Υπάρχουν τρόποι να μειώσετε την χοληστερίνη χωρίς φάρμακα!
Μειώστε τη χοληστερίνη χωρίς φάρμακα
Οι ειδικοί στις καρδιοπάθειες γνωρίζουν πλέον ότι η μείωση της χοληστερίνης συνοδεύεται και από μείωση των εμφραγμάτων και των αορτοστεφανιαίων εγχειρήσεων. Κάθε φορά που μειώνετε τη χοληστερίνη σας κατά 1mg% μειώνετε κατά 1% και τον κίνδυνο για ενδεχόμενο καρδιαγγειακό επεισόδιο. Τόσο η πρόληψη όσο και η αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερίνης θα πρέπει να περιλαμβάνει μια σειρά από αλλαγές στον τρόπο ζωής και στις συνήθειές μας.

Με σωστή διατροφή
Το πρώτο βήμα για να μειώσετε τη χοληστερίνη σας είναι να αλλάξετε διατροφικές συνήθειες. Βασικός διατροφικός σας στόχος θα πρέπει να είναι ο έλεγχος της ποσότητας και ποιότητας των λιπαρών που προσλαμβάνετε ημερησίως καθώς επίσης, και της χοληστερίνης. Οι γενικές αρχές που θα πρέπει να διέπουν μια δίαιτα για την αντιμετώπιση της υπερχοληστερολαιμίας είναι οι εξής :

Μείωση πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μειώσετε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών. Από το σύνολο των ημερήσιων προσλαμβανόμενων θερμίδων το λίπος που καταναλώνετε καθημερινά πρέπει να είναι κάτω από το 30% (οι πρωτεΐνες πρέπει να αποτελούν το 15 – 20 % του συνόλου και οι υδατάνθρακες το υπόλοιπο 50% – 55 % των ημερήσιων θερμίδων).
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι πρέπει να περιορίσετε τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε κορεσμένο λίπος όπως λιπαρά κρέατα (αρνί, χοιρινό, βοδινό, μοσχάρι), αλλαντικά (π.χ. μπέικον, μορταδέλα), λιπαρά τυριά, βούτυρο, γαλακτοκομικά προϊόντα με πολλά λιπαρά, κρέμες γάλακτος. Επιπλέον, έχετε υπόψη σας ότι μπορεί κάποιο τρόφιμο να είναι χαμηλό σε χοληστερίνη, αλλά πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά τα οποία αυξάνουν την ενδογενή χοληστερίνη.

Μείωση των θερμίδων
Κάθε επιπλέον θερμίδα για το σώμα μας γίνεται λίπος. Γι’ αυτό είναι σημαντικό, να διατηρείτε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα φροντίζοντας να μην παίρνετε επιπλέον θερμίδες από αυτές που χρειάζεστε. Αν ωστόσο, είστε υπέρβαροι, τότε σύμφωνα με τους ειδικούς για να μειώσετε αισθητά τις τιμές της χοληστερίνης σας, όταν αυτή είναι πάνω από τα φυσιολογικά όρια, πρέπει να ακολουθήσετε κάποια ολιγοθερμιδική δίαιτα, ώστε να μειώσετε το σωματικό σας βάρος. Αν χάσετε 5% – 10% του σωματικού σας βάρους η χοληστερίνη μπορεί να μειωθεί έως και 18% και η καλή χοληστερίνη να αυξηθεί έως και 27%.

Μείωση τροφίμων πλούσιων σε χοληστερίνη
Όλοι οι διεθνείς φορείς συνιστούν σύνεση στην κατανάλωση τροφών που την περιέχουν, ώστε η ημερήσια πρόσληψη της να μην ξεπερνά τα 300 mg ημερησίως για το γενικό πληθυσμό και τα 200 mg για άτομα που έχουν πρόβλημα.
Εκτός λοιπόν από τη μείωση ζωικών λιπαρών πρέπει να μειώσετε και την πρόσληψη της διαιτητικής χοληστερίνης, αυτής δηλαδή που περιέχουν τα τρόφιμα. Ειδικότερα θα πρέπει να αποφεύγονται γαλακτοκομικά προϊόντα με πολλά λιπαρά, όπως το πλήρες γάλα και γιαούρτι , παχιά τυριά, όπως η φέτα και τα κίτρινα τυριά. Προτιμάτε αυτά με τα χαμηλά λιπαρά τα οποία έχουν τη μισή σχεδόν ποσότητα χοληστερίνης από τα πλήρη. Παράλληλα θα πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση σε κόκκινα κρέατα, όπως μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, βοδινό, καθώς επίσης και εντόσθια, όπως συκώτι, νεφρά, μυαλά, κυνήγι. Επίσης, καλό είναι να ελέγχεται η κατανάλωση θαλασσινών, όπως, μαλάκια και οστρακοειδή, γαρίδες, αστακός, καραβίδες, χταπόδι, καλαμαράκια, μύδια, σουπιές, αν και τελευταία φαίνεται ότι η παρουσία σε αυτά πολυακόρεστων απαραίτητων λιπαρών οξέων μπορεί όχι μόνο να μην αυξήσει, αλλά και να συμβάλει στον καλύτερο έλεγχο της χοληστερίνης και των λιπιδίων του αίματος.

Τρόφιμα με μηδέν χοληστερίνη
Η χοληστερίνη είναι αποκλειστικά ουσία ζωικής προέλευσης. Συνεπώς οι τροφές φυτικής προέλευσης δεν περιέχουν χοληστερίνη. Πιο συγκεκριμένα, τα λαχανικά, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια, τα αμυλούχα προϊόντα περιέχουν μηδενική ποσότητα χοληστερίνης. Μηδενική επίσης χοληστερίνη περιέχει και το ασπράδι του αυγού.
πηγη: onmed