Expanded 2 pianoΦανταστείτε πως είστε μέσα σε ένα πιάνο. Φανταστείτε ότι το πιάνο παίρνει τις διαστάσεις μιας αίθουσας συναυλιών και κάθε ένας από τους ακροατές βιώνει το έργο ως εάν να βρίσκεται εντός του οργάνου…
Αυτό είναι μόνο η αρχή μιας μοναδικής εμπειρίας που θα έχετε τη δυνατότητα να ζήσετε την Τετάρτη 11 Μαΐου 2016, στις 9.00 μ.μ. στη μεγάλη αίθουσα του Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών, παρακολουθώντας το μουσικό έργο «Expanded Piano» του συνθέτη Σταύρου Γασπαράτου.
Η παρουσίαση διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Ίδρυμα Ι.& Ε. Τοπάλη, εντάσσεται στις εκδηλώσεις του 19ου Μουσικού Μαΐου της Φιλαρμονικής Εταιρίας – Ωδείου Πατρών και αποτελεί παράλληλα μια εκδήλωση προς τιμήν του Ν. Καλογερά, τέως προέδρου του Ιδρύματος Τοπάλη.
Η εγκατάσταση – μουσικό έργο του Στ. Γασπαράτου είναι εμπνευσμένη από την ιδέα του «Prepared Piano» (προετοιμασμένο πιάνο). Πρόκειται για μια ιδέα ενός μηχανικά αλλοιωμένου πιάνου που έγινε διάσημη από τις συνθέσεις του John Cage και άλλων, οι οποίοι τοποθετούσαν βίδες, ελάσματα και διάφορα αντικείμενα στις χορδές του πιάνου αλλοιώνοντας τον ήχο του. Το «Expanded Piano» του Γασπαράτου μετασχηματίζει την ιδέα αυτή σε μια πρωτότυπη ηλεκτρονική μορφή. Ένα ακουστικό πιάνο καλωδιώνεται με διαφόρων τύπων μικρόφωνα που τοποθετούνται στο σώμα, τις χορδές και τον μηχανισμό του οργάνου. Με τη βοήθεια ενός υπολογιστή γίνεται ζωντανή επεξεργασία του σήματος των μικροφώνων και στην συνέχεια μοιράζεται σε μια surround πολυκάναλη εγκατάσταση, έτσι ώστε να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι το κοινό βρίσκεται «μέσα» στο πιάνο.
Το μουσικό έργο και η παράσταση «Expanded Piano» λειτουργεί σαν ένας ηχητικός μεγεθυντικός φακός που βάζει τον ακροατή σε ένα ηχητικό ταξίδι στο εσωτερικό του οργάνου. Οι τεχνικές παρεμβάσεις ταυτόχρονα επεκτείνουν τους ήχους που μπορεί να παράξει το πιάνο, ενώ η surround ηχητική εγκατάσταση «κυκλώνει» το κοινό και βυθίζει τον ακροατή σε έναν ήχο πρωτόγνωρης λεπτομέρειας και συνδυασμών.
Το έργο «Expanded Piano» ήταν ανάθεση του EMPAC (Experimental Media And Performing Arts Centre) Troy, N.Y. και δημιουργήθηκε και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Νέα Υόρκη το φθινόπωρο του 2014, ενώ έχει παρουσιαστεί επίσης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Βερολίνο και στην Κύπρο.