erga pde ee 1Κοινωνοί της μεγάλης προσπάθειας που γίνεται τα τελευταία χρόνια από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ώστε να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν έργα χρήσιμα και λειτουργικά, έγιναν οι πολίτες που βρέθηκαν χθες το απόγευμα στον πεζόδρομο της Αγίου Νικολάου στην Πάτρα.
Την εκδήλωση γνωριμίας με τα έργα που έχουν υλοποιηθεί με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κάθε γωνιά και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας, διοργάνωσαν η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και το Europe Direct – Πάτρας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας «Η Ευρώπη στην Περιφέρειά μου» #EUinMyRegion (Europe in my Region 2016).
«Εδώ, προσπαθούμε να κάνουμε δουλειά, να είμαστε χρήσιμοι στα κρίσιμα. Αυτό είναι το σύνθημά μας και έτσι θέλουμε να πάει μπροστά η Περιφέρειά μας και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Με το ΕΣΠΑ 2007-2013 υλοποιήθηκαν 220 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 307.000.000 ευρώ και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κατόρθωσε να αξιοποιήσει όσο περισσότερους κοινοτικούς πόρους μπορούσε. Συνεχίζουμε να αλλάζουμε τη ζωή μας και απαντάμε στην κρίση με δράση διαθέτοντας 500 εκατομμύρια ευρώ για νέα έργα» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.
Παράλληλα, ο κ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε και στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 σημειώνοντας πως «ήδη στο νέο ΠΕΠ προχωράμε στοχευμένα καθώς διαθέτουμε την εμπειρία και την ωριμότητα από την προηγούμενη Π.Π. Σχεδιάζουμε προς υλοποίηση έργα αναπτυξιακά, όμως δε θα σταματήσουμε να διεκδικούμε ακόμα περισσότερα, αποκλειστικά για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του πολίτη. Έχουμε το κατάλληλο δυναμικό και κυρίως έχουμε την πολιτική βούληση για να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την τοπική κοινωνία, για την Περιφέρειά μας».
Στο επόμενο χρονικό διάστημα, όπως σημείωσε ο Περιφερειάρχης, θα είναι όλα έτοιμα για την προκήρυξη των στρατηγικών για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη της Πάτρας και του Αγρινίου και τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις σε Κατάκολο – Πύργο – Αρχαία Ολυμπία και Μεσολόγγι – Αιτωλικό, ενώ ήδη έχει προκηρυχθεί για τις 24 Μάιου ο πρώτος διαγωνισμός που αφορά στην αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής και των τεχνικών στη μετρική γραμμή για τη σύνδεση με τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο του τμήματος Πάτρα – Κάτω Αχαΐα, συνολικού προϋπολογισμού 5.360.402,58 ευρώ.
«Είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε προγράμματα για την επιχειρηματικότητα και την αγροτική ανάπτυξη, ενώ στοίχημα για εμάς είναι να έρθει και το φυσικό αέριο στην περιοχή μας» κατέληξε ο κ. Κατσιφάρας.
Πλήθος πολιτών ενημερώθηκαν από τους υπεύθυνους της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. ΠΔΕ για τα έργα, καθώς και από το Europe Direct – Πάτρας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, µε αφίσες, προβολή βίντεο, μουσικά δρώμενα, έντυπο υλικό, ενώ το «παρών» έδωσαν Αντιπεριφερειάρχες, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, καθώς και εκπρόσωποι φορέων.

Παράλληλες δράσεις στο πλαίσιο #EUinMyRegion
Στο χώρο της εκδήλωσης υπήρχε σχετική πινακίδα για συμμετοχή στο κυνήγι θησαυρού – treasure hunt που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για τη συγκεκριμένη δράση, οι πολίτες καλούνται να συμμετάσχουν σε ένα κυνήγι θησαυρού που θα διεξαχθεί σε 18 χώρες και συνολικά 45 Περιφέρειες. Οι «κυνηγοί», θα πρέπει να βρουν κρυμμένα στοιχεία διασκορπισμένα σε ολόκληρη την Ευρώπη και να λύσουν ένα online κουίζ, και θα έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν ένα ταξίδι σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα (περισσότερες πληροφορίες στο http://ec.europa.eu/regional_policy/treasurehunt/)
Επιπλέον, «τρέχει» η 5η έκδοση του διαγωνισμού φωτογραφίας στο Facebook, η οποία γίνεται από τις 2 Μαΐου έως τις 28 Αυγούστου, και θέλει να γιορτάσει τα έργα που κάνουν την πραγματική διαφορά στις τοπικές κοινότητες.
Για να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, οι πολίτες πρέπει να βγάλουν μια φωτογραφία ενός έργου που έχει λάβει χρηματοδότηση από την ΕΕ, με την πληροφοριακή πινακίδα με τη χρηματοδότηση και τη σημαία της ΕΕ κάπου στην εικόνα.
Τρεις νικητές θα έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν μια σειρά μαθημάτων φωτογραφίας από επαγγελματία φωτογράφο και ένα ταξίδι στις Βρυξέλλες.
(Περισσότερες πληροφορίες για το διαγωνισμό φωτογραφίας στο https://www.facebook.com/EuropeanCommission/app/386310531430573/?app_data=%7B%22p%22%3A%22like%22+%7D).
Τέλος, φέτος ξεκίνησε και μια εκστρατεία μέσω ιστολογίου (blog). Οι μπλόγκερ θα μπορούν να δημοσιεύουν πληροφορίες σχετικά με τοπικά έργα, καθώς και να συμμετέχουν και να προωθούν τον διαγωνισμό φωτογραφίας.
Όλες οι καλές αναρτήσεις θα μεταφράζονται και θα αναδημοσιεύονται μέσω ενός ειδικού ιστολογίου. Μια επιτροπή θα επιλέξει 3 μπλόγκερ οι οποίοι θα προσκληθούν στις Βρυξέλλες για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιφερειών και Πόλεων. Εάν θέλετε να συμμετάσχετε, επικοινωνήστε στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].
(Περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμός μπλογκ στο http://ec.europa.eu/regional_policy/el/policy/communication/inform-network/bloggers/).
erga pde ee