dromoi perpatimaΌπως κάθε χρόνο, δεκάδες ριψοκίνδυνοι προσκυνητές διακινδύνευσαν περπατώντας πάνω στο δρόμο για να προσκυνήσουν την Παναγία Τρυπητή. Τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα όταν ολοκληρωθούν η Ολυμπία Οδός και η νέα σιδηροδρομική γραμμή, που θα συρρικνώσουν κι άλλο το υπόλοιπο δίκτυο και θα δημιουργήσουν αδιαπέραστα τείχη.

Η «ανάπτυξη» δημιούργησε μια Αιγιάλεια κατοικήσιμη μόνο για ΙΧήδες. Στοιχειώδη πράγμα, όπως η διάσχιση μερικών εκατοντάδων μέτρων προς τη θάλασσα ή η απογευματινή βόλτα είναι συχνά αδιανόητα αφού δεν υπάρχει χώρος για πεζούς. Ειδικά οι περιπατητές γύρω από το Αίγιο βρίσκονται σε συνεχή κίνδυνο. Στην ουσία, πρόκειται για παραβίαση ενός από τα πιο θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα: αυτό της ελεύθερης και αυτόνομης μετακίνησης.

Πολλοί Αιγιαλείς έχουν τέτοια εξάρτηση από το ΙΧ που δεν διανοούνται να σκεφτούν αλλιώς. Δεν είναι όμως όλοι έτσι. Η νέα γενιά, που προσαρμόζεται ταχύτατα στις νέες συνθήκες και αδιαφορεί για το στιλ ζωής των γονέων, ή οι τουρίστες υψηλής εισοδηματικής κλάσης, που αναζητούν προορισμούς με ήλιο, θάλασσα και άνετες πεζοπορικές διαδρομές εκτιμούν περισσότερο το αυτόνομο περπάτημα παρά το γνωστό «σε μισή ώρα είσαι από την παραλία στα έλατα».

Ας προβλέψουμε, λοιπόν, ως ισχυρό αναπτυξιακό μέτρο, διαδρομές για πεζούς, που αυξάνουν τον ωφέλιμο χώρο για τους ανθρώπους, προφέρουν υγεία, χαλάρωση και σφίξιμο των κοινωνικών δομών.

Οι διαδρομές για πεζούς σημαίνουν δύο πράγματα:
– Πεζοδρόμια (ή ειδικά διαμορφωμένη λωρίδα δρόμου για πεζούς) σε αστικές περιοχές και σε όλο το «ημιαστικό» δίκτυο του Δήμου, ειδικά σε κρίσιμες διαδρομές όπως από Πανόραμα προς Άκολη.
– Επιλογή και σήμανση διαδρομών μερικών χιλιομέτρων μακριά από πολυσύχναστους δρόμους, μέσα από υπάρχοντα δρομάκια και μονοπάτια με περιορισμένες διανοίξεις όπου χρειαστεί. Έτσι μπορεί να δημιουργηθεί μια ωραιότατη πεζοπορική διαδρομή από το λιμάνι του Αιγίου μέχρι το Διακοφτό και, αργότερα καθ’ όλο το μήκος του Δήμου, μέσα από ωραιότατα περιβόλια, ελαιώνες, χωριουδάκια, παραλίες, δίπλα στις παλιές γραμμές κ.λπ. Ένα τέτοιο «έργο», που απαιτεί λίγα χρήματα αλλά οπωσδήποτε αλλαγή νοοτροπίας, θα αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα πλεονεκτήματα για τον τουρισμό και την ποιότητα ζωής στην Αιγιάλεια.

Κώστας Γ. Παπακωνσταντίνου
Δημοτικός Σύμβουλος