fotia elatodasosΤην έντονη ανησυχία, αιρετών, περιβαλλοντολόγων και οικολογικών οργανώσεων, έχει προκαλέσει το περιεχόμενο του μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψε πρόσφατα η αντιδημαρχία πολιτικής προστασίας του δήμου αιγιάλειας με όλες της συναρμόδιες δημόσιες αρχές (Πυροσβεστική, Δασική Υπηρεσία κ.ά.), για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, που ξεκίνησε την 1η Μαΐου για να ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτώβρη.
Με την υπεύθυνη του δήμου να μην γνωρίζει ακόμα, το πότε θα πιστωθούν στο ταμείο του δήμου οι 150.000 ευρώ περίπου για την προετοιμασία της περιοχής, εν όψει θέρους, ενστάσεις κατατίθενται για τις «γενικότητες» του σχεδίου δράσης σε πυρκαγιές, πολύ δε περισσότερο αφότου αυτές ξεσπάσουν σε περιοχές του δήμου με ιδιαιτερότητες, που δεν είναι δυνατόν να επαφίεται στις γνώσεις των συντονιστών, η διάσωσή τους.
Έτσι ενώ η δημοτική αρχή, σε απόλυτη συνεργασία με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κρατούν στάση αναμονής για καθαρισμό και διανοίξεις αγροτικών ή δασικών δρόμων, καθώς και προμήθειες καυσίμων, ασυρμάτων, στολών και άλλων εξαρτημάτων των τοπικών εθελοντικών ομάδων, πολλοί είναι αυτοί που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, για «απαράδεκτη – κατά βούληση πυροσβεστών ή εθελοντών – προσδοκώμενη αποτελεσματικότητα

Ο Κώστας Παπακωνσταντίνου, από το χώρο των «Οικολόγων –Πράσινων» και δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει στο SkaiPatras.gr ότι «το σχέδιο συνεργασίας είναι κυριολεκτικά στον αέρα κι αν δεν έλθουν τα χρήματα , τα πράγματα θα χειροτερέψουν,» Ωστόσο θέτει ζήτημα προτεραιοτήτων και ιεράρχησης για την προστασία της περιοχής, λέγοντας: «Κάπως έτσι καίγονται τα δάση. Με σχέδια γενικά. Δεν λέω ότι οι αρχές δεν ξέρουν τη δουλειά τους, αλλά δεν είναι δυνατόν να κρέμεται ο ιδιαίτερος φυσικός πλούτος μιας περιοχής, από πλάνα που είναι καθαρά επιχειρησιακά».
Σε «κόκκινο κύκλο» βάζουν, οι υποστηρικτές αυτής της άποψης, τέσσερα κυρίως σημεία της Αιγιάλειας, όπου υπάρχουν σπάνια Ελατοδάση. Αυτά είναι:
-Στη Παρασκευή και Πτέρη Αιγίου, όπου πολλές φορές έχει μπει στο στόχαστρο εμπρηστών, ή στο έλεος επιτήδειων που πετούν σκουπίδια, δημιουργώντας μικρές εστίες, σκέτες «βόμβες» κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ εκατοντάδες στρέμματα γης έχουν γίνει στάχτη, προ δεκαετίας.
-Στα ορεινά του Ερινεού, κυρίως σε Ζήρια και Άνω Ζήρια, Λουμπίστα κ.ά, με βεβαρημένο ιστορικό και εκατοντάδες καμένα στρέμματα .
– Στα ορεινά της Ακράτας, με επίκεντρο την τοποθεσία της Λίμνης Τσιβλού, παρά τα «μόνιμα» μέτρα πρόληψης και φύλαξης που λαμβάνονται, από την τοπική εθελοντική ομάδα, αλλά και το Κλιμάκιο της Π.Υ.
Στην αντίπερα όχθη, η αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας Βασιλική Ψυχράμη, απορρίπτει τα παραπάνω, λέγοντας με ξεκάθαρο τρόπο, πως «μόνο το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής αποφασίζει εν ώρα πυρκαγιάς κι όχι ο δήμος, ή η ποια ομάδα πολιτών. Δεν μπορούμε εμείς να πούμε στους πυροσβέστες που θα επιχειρήσουν επίγεια ή από αέρος».
Αίσθηση πάντως προκαλεί η εκτίμηση της δεδομένης κατάστασης, από την κ. Ψυχράμη, ότι «φέτος, δεν θα μπορέσει ο δήμος να είναι τόσο αποδοτικός, όπως πέρσι, αφού η ατέρμονη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, έχει αφήσει κενά τα ταμεία για τις φωτιές και όπως όλα δείχνουν θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αναμόρφωση του τακτικού της προϋπολογισμού».

skaipatras.gr