turkish_stolos-630x349-600x292Με μεγάλη προσοχή παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Λιβυκό έδαφος η Αθήνα καθώς επικρατεί ανησυχία για επέμβαση της Δύσης στη Λιβύη και πιθανή τουρκική εμπλοκή.

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα που επικαλούνται ασφαλές πηγές, η χώρα μας, φοβάται το ενδεχόμενο γεωγραφικής επέκτασης της επιχείρησης EUNAVFOR MED Sophiaπρος την Ανατολή, κάτι που θα φέρει σε δεινή θέση την Κρήτη και θα την κάνει να μοιάζει με «νέα Λέσβο».

Όλα αυτά ελλοχεύουν κινδύνους την ώρα που οι μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία έχουν μειωθεί αισθητά μετά από την συμφωνία της γειτονικής χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που καθιστά σχεδόν σίγουρο πως οι πρόσφυγες και οι εμπλεκόμενοι αυτών, θα ψάξουν να βρουν νέα δίοδο για την εισχώρηση τους στην χώρα μας και μετέπειτα στην Ευρώπη.

Παράλληλα ασφαλής πηγές αναφέρουν πως εκτός αυτού, η Αθήνα παρόλο που δεν θέλει να το «δείξει», φοβάται και για το ενδεχόμενο τουρκικής εμπλοκής στην υπόθεση, από την στιγμή που η ΕΕ δεν διαθέτει τα απαιτούμενα μέσα για την γεωγραφική επέκταση της επιχείρησης.

Ο προβληματισμός που διατυπώνουν οι καλά ενημερωμένες πηγές, έχει να κάνει με το ενδεχόμενο σε μια τέτοια περίπτωση οι Τούρκοι μπορεί να εγείρουν αμφισβητήσεις για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα νοτίως της Κρήτης. Μάλιστα είναι γνωστό πως οι Τούρκοι έχουν βρει πάτημα το προσφυγικό και οι θέσεις τους στον σχεδιασμό της επιχείρησης έχει να κάνει με ελλιμενισμό των πλοίων τους σε ελληνικά νησιά, και αναφορά των νησιών μας στον επιχειρησιακό σχεδιασμό με αριθμούς και όχι με ονόματα!

Η κρίση λοιπόν στην Λιβύη, που επιταχύνεται με ραγδαίους ρυθμούς, (βλέπε παρουσία Ισλαμικού κράτους και συνεχόμενη μεταναστευτική ροή),θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την επόμενη ημέρα.

Το χαοτικό σκηνικό στην χώρα, εκτός από σκέψεις για γεωγραφική επέκταση της επιχείρησης EUNAVFOR MED Sophia, μπορεί να οδηγήσει και σε κάποιου είδους στρατιωτική επέμβαση από τη Δύση με ενδεχόμενη εμπλοκή των Αμερικανών.

Τότε θα μιλάμε για σίγουρη χρήση της Σούδας ως βάση αεροπορικών πληγμάτων εναντίων του ISIS.

Όλες οι παραπάνω ανησυχίες και όλα τα πιθανά σενάρια για το μεγάλο αυτό πρόβλημα, έχουν ήδη ξεκαθαριστεί από την ελληνική κυβέρνηση, την περασμένη Δευτέρα, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο.

Εκεί ο Νίκος Κοτζιάς ξεκαθάρισε πως για οποιαδήποτε κίνηση, η Ελλάδα χρειάζεται εγγυήσεις και εξήγησε στους ευρωπαίους τους όρους και τις απαιτήσεις μας.

crashonline.gr