soppΜε το σωστό συντονισμό, την έγκαιρη προετοιμασία και τη στενή συνεργασία, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι Δήμοι και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι φορείς, θα αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα από δασικές πυρκαγιές κατά τη νέα αντιπυρική περίοδο που ξεκινά τις επόμενες ημέρες, όπως αποφασίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο και ενέκρινε το Σχέδιο Αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έτους 2016.
«Βασικός μας στόχος είναι να προστατεύσουμε την ζωή, την υγεία και την περιουσία των πολιτών από φυσικές, τεχνολογικές και λοιπές καταστροφές. Δυστυχώς για μία ακόμη φορά η κεντρική Πολιτεία δεν στηρίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως θα έπρεπε σε σχέση με την έγκαιρη και επαρκή χρηματοδότηση για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Ό,τι κάνουμε, το κάνουμε με ίδια μέσα και χάρη στους εργαζόμενούς μας και στους εθελοντές μας και για αυτό και τους ευχαριστούμε και ζητούμε τη συνδρομή τους για μία ακόμη φορά» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.
Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στην οποία παρέστησαν στελέχη τόσο από την Πυροσβεστική Υπηρεσία όσο και από Δήμους και άλλους φορείς, ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας παρουσίασε το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών εξ αιτίας δασικών πυρκαγιών, το οποίο περιλαμβάνει τα επιμέρους μνημόνια των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας που αφορούν προσωπικό, μέσα και υλικά που είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν.
Σημαντικό είναι όπως τονίστηκε να υπάρχει ετοιμότητα με μέτρα και ενέργειες που συμβάλλουν στην προετοιμασία για τα επόμενα στάδια ενεργειών με καταγραφή, έλεγχο και καταλληλότητα μέσων και υλικών, αυξημένη ετοιμότητα με ευρύτερη κινητοποίηση, λήψη προληπτικών μέτρων, άμεση κινητοποίηση – επέμβαση με υποστήριξη του Πυροσβεστικού Σώματος με μέσα και υλικά για ενίσχυση του έργου της καταστολής των δασικών πυρκαγιών και φυσικά, αποκατάσταση – αρωγή με εκτίμηση ζημιών και αρωγή στους πληγέντες.

Συνεδρίασε και το ΣΟΠΠ Π.Ε. Αχαΐας
Εγκαίρως ενεργοποιήθηκε και το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας ενόψει της νέας Αντιπυρικής Περιόδου και την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε, έπειτα από πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλου ως πρόεδρο του Σ.Ο.Π.Π., προγραμματισμένη σύσκεψη.
Στη σύσκεψη παρευρέθησαν οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι διοικητές των Πυροσβεστικών, Αστυνομικών Αρχών και Ενόπλων Δυνάμεων του Νομού, οι προϊστάμενοι των εμπλεκόμενων υπηρεσιών σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, οι εκπρόσωποι των Εθελοντικών Ομάδων Αχαΐας, καθώς και άλλων Φορέων σχετικών με αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.
Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν ο συντονισμός έργων και δράσεων πρόληψης και ετοιμότητας για την αντιπυρική περίοδο, όπως εκτέλεση έργων καθαρισμού της βλάστησης γύρω από περιοχές – οικισμούς που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας λόγω γειτνίασης με δασικές εκτάσεις, επαγρύπνηση τοπικών φορέων και ευαισθητοποίηση του κοινού, απαγόρευση ανεξέλεγκτης απόθεσης απορριμμάτων καθώς και έγκαιρη αποκατάσταση του υφιστάμενου οδικού δικτύου για αμεσότερη πρόσβαση και επέμβαση στις δασώδεις περιοχές σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπως τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Γρ. Αλεξόπουλος, έχει ήδη παραχωρήσει στον Δήμο Πάτρας μηχανολογικό εξοπλισμό (οχήματα) για την υποστήριξη έργου διάνοιξης αγροτικών δημοτικών δρόμων και δράσεων πολιτικής προστασίας.