mela-600x275 (1)Το μελάνωμα είναι ένας τύπος καρκίνου του δέρματος που συμβαίνει στα κύτταρα που χρωματίζουν το δέρμα (μελανινοκύτταρα) και οφείλονται για το σχηματισμό των γνωστών «ελιών».

Το μελάνωμα είναι ο πιο σοβαρός τύπος καρκίνου του δέρματος, επειδή μπορεί να επεκταθεί σε λεμφαδένες ή σε απομακρυσμένες θέσεις. Γι’ αυτό και πάντοτε χρειάζεται θεραπεία.

Σύμφωνα με έρευνα, αυξήθηκε το ποσοστό των ασθενών που επιζούν μετά από τη συνδυαστική λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων ενώ αυξήθηκε αισθητά και το ποσοστό ολικής εξαφάνισης όγκων

Σύμφωνα με ιατρικές μετρήσεις, το ένα πέμπτο, αυτών που πάσχουν από μελάνωμα, δεν φέρουν σημάδια όγκων, μετά από τη θεραπεία με δυο συγκεκριμένα φάρμακα.

Όσοι έλαβαν, κατά τη θεραπεία τους, τα ipilimumab και nivolumab, συνδυαστικά, ζούσαν ακόμα μετά από δυο χρόνια. Το δείγμα αποτελούνταν από 142 άτομα και το ποσοστό επιτυχίας ανέρχεται στο 69%.

Το μελάνωμα είναι η σοβαρότερη μορφή καρκίνου του δέρματος και σύμφωνα με βρετανική έρευνα, από αυτό πεθαίνουν κάθε χρόνο 2.000 άτομα στο νησί.

Τα δυο φάρμακα λειτουργούν ως αναστολείς των σημείων ελέγχων του ανοσοποιητικού συστήματος. Συγκεκριμένα το nivolumab έχει αποδειχθεί ότι παρατείνει την επιβίωση σε ασθενείς με προχωρημένο, πλακώδη, μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα που είχαν λάβει προηγούμενη θεραπεία.

Οι ερευνητές όμως υποστηρίζουν ότι και τα δυο μαζί, μπορούν να λειτουργήσουν ακόμα πιο αποτελεσματικά στην καταπολέμηση του καρκίνου.

Συγκεκριμένα, το ipilumab προσέφερε ποσοστό επιβίωσης σε όσος το λάμβαναν, της τάξης του 53% , ενώ κανένας όγκος δεν εξαφανιζόταν πλήρως.

Με τη συνδυαστική θεραπεία τα ποσοστά ανέβηκαν στο 69%, ενώ το 22% τον όγκων εξαφανίστηκαν μια και καλή.

Παρ” όλα αυτά υπάρχουν και αρνητικά. Όπως αποκάλυψαν οι γιατροί, περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς παρουσίασαν σοβαρές επιπλοκές που θα μπορούσαν να αποβούν μοιραίες.

Μια γυναίκα που έκανε τη συγκεκριμένη θεραπεία, μέσα σε ένα μήνα απαλλάχτηκε από τους όγκους, αλλά μετά παρουσίασε σοβαρή διαταραχή στο συκώτι και τα έντερα και ο καρκίνος επέστρεψε. Τώρα βρίσκεται στη δεύτερη συνδυαστική θεραπεία, που έχει εκ νέου μειώσει αισθητά τους όγκους.

Παρ” όλα αυτά, οι Βρετανοί γιατροί χαρακτηρίζουν τα αποτελέσματα της έρευνας ενθαρρυντικά, καθώς προσφέρουν νέα ελπίδα στους ασθενείς με μελάνωμα και τις οικογένειές τους.

Πηγή:www.medicalland.gr