MIXANIMA KARTAS APODIKSISΑν και το ΥΠΟΙΚ έχει πει από τον Δεκέμβριο πως οι μόνες αποδείξεις που θα χτίζουν το αφορολόγητο θα είναι αυτές με το πλαστικό χρήμα. Ωστόσο ακόμη τα καταστήματα δεν διαθέτουν ειδικά μηχανήματα με αποτέλεσμα οι πολίτες να «χάνουν» παραστατικά. Πάντως η κυβέρνηση απειλεί με πρόστιμα όσους επιχειρηματίες δεν δέχονται πληρωμές με κάρτες, καθώς καταστήματα και επιχειρήσεις που διαθέτουν ηλεκτρονική διασύνδεση να μην δέχονται πληρωμές μέσω καρτών, είτε για να φοροδιαφύγουν, είτε για να γλιτώσουν την προμήθεια που παίρνουν οι τράπεζες.

Τα πρόστιμα καμπάνες για τη μη αποδοχή καρτών
Σύμφωνα με το Έθνος πρόστιμα περιμένουν όσους επιχειρηματίες δεν δέχονται κάρτες και θα ξεκινούν από τα 1.500 ευρώ και θα φτάνουν το 1 εκατομμύριο ευρώ. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις στις ποινές θα περιλαμβάνεται κλείσιμο της επιχείρησης για 3 μήνες έως έναν χρόνο αλλά και ποινή φυλάκισης ως και έξι μήνες.

Ποιες κυρώσεις προβλέπονται

Επιβολή προστίμου από 1.500 ευρώ έως 1 εκατ. Το ανώτατο ποσό του προστίμου διπλασιάζεται σε περίπτωση που εκδοθούν σε βάρος του ίδιου προμηθευτή 3 αποφάσεις επιβολής προστίμου
Κλείσιμο της επιχείρισης από 3 μήνες έως 1 χρόνο
Ποινή φυλάκισης έως 6 μήνες
Η επιχείρηση υποχρεούται να απαντά εγγράφως σε καταγγελίες που υποβάλλονται στη ΓΓ Καταναλωτή αν δεν το κάνει κινδυνεύει με πρόστιμο 500-5.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο αυξάνεται έως τις 50.000 ευρώ
Ποιες δαπάνες θα αναγνωρίζει η Εφορία
Με βάση τη ρύθμιση που λέγεται ότι προωθείται η εφορία θα αναγνωρίζει δαπάνες μόνο μέσω πλαστικού χρήματος ή τραπεζικών συναλλαγών ώστε μισθωτοί και συνταξιούχοι να κερδίσουν την έκπτωση φόρου ως και 2.100 ευρώ από το αφορολόγητο των 9.550 ευρώ. Ουσιαστικά για το αφορολόγητο οι πολίτες θα κληθούν να καταθέσουν στην φορολογική τους δήλωση ποσά ίσα με το 10% του εισοδήματός τους μέσω ηλεκτρονικών αποδείξεων.