ypourgiko symb tsiprasΠερίπου τρεις ώρες διήρκησε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που άνοιξε με ομιλία του Αλέξη Τσίπρας, ο οποίος -μεταξύ άλλων- είπε ναι στο διάλογο με τους αγρότες αλλά όχι από μηδενική βάση, δήλωσε ότι θα δοθούν τέσσερις τηλεοπτικές άδειες.

Σύμφωνα με «κυβερνητικές πηγές» κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν τα εξής:

– Αύριο κατατίθεται προκειμένου να ψηφιστεί ως το βράδυ η διάταξη για τις τηλεοπτικές άδειες, η διάταξη αναμένεται να περιληφθεί σε σχέδιο συμφωνίας που θα κυρωθεί σε μια συνεδρίαση στην Ολομέλεια αύριο το απόγευμα. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός εξαπολύοντας επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι άδειες θα είναι 4 εθνικής εμβέλειας και στην συνέχεια ο Νίκος Παππάς μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε με έμφαση ότι οι διαδικασίες θα είναι fast track!

– Για την πορεία της αξιολόγησης, η κυβέρνηση επιμένει ότι πρέπει να προχωρήσει μέσα στο χρονοδιάγραμμα που αρχικά είχε τεθεί και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένει το σήμα που θα εκπέμψει το αυριανό Eurogroup αναφορικά με τις προθέσεις των θεσμών. Οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια συνεχίζονται με ανταλλαγή στοιχείων σε επιμέρους ζητήματα και χωρίς, μέχρι αυτή την στιγμή να έχουν υποβληθεί παρατηρήσεις στην Αθήνα για τα μείζονα ζητήματα της διαπραγμάτευσης. Μάλιστα τόνισαν με έμφαση ότι δεν έχει ζητηθεί μείωση συντάξεων.

– Για το αγροτικό, η στάση της κυβέρνησης είναι σταθερή για διάλογο προκειμένου να υπάρξουν βελτιώσεις όπου χρειαστεί, αλλά όχι διάλογο από μηδενική βάση, ο διάλογος δεν μπορεί να γίνεται ούτε με τελεσίγραφα, ούτε από τηλεοράσεως, ούτε πάνω από τρακτέρ, παρατηρούσαν κυβερνητικές πηγές μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου. Οι ίδιες πηγές έλεγαν χαρακτηριστικά: «Οι συνομιλίες και η συνεννόηση με τους αγρότες μπορεί να υπάρξουν μόνο πάνω στο τραπέζι του διαλόγου».

– Για το προσφυγικό, κοινή διαπίστωση στο υπουργικό συμβούλιο, ήταν πως βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή και η πορεία του εξαρτάται από την τήρηση των συμφωνηθέντων εκ μέρους της Τουρκίας. Τόνιζαν επίσης ότι η Ελλάδα θα είναι έτοιμη μέχρι τη Σύνοδο την ερχόμενη εβδομάδα και το ίδιο αναμένει και από τις άλλες πλευρές.

– Για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, ξεκαθάριζαν ότι αποδεκτή μπορεί να γίνει μόνο εφόσον περιορίζεται στα τουρκικά παράλια.